Дуже неприємна ситуація із офіційною заявою Білого дому

Дуже неприємна ситуація із офіційною заявою Білого дому

Дуже, дуже неприємна ситуація із офіційною заявою Білого дому щодо інформування української сторони стосовно пом'якшення санкцій за "СП2". Нагадаю, держсекретар Блінкен 8 червня на бюджетних слуханнях в сенатському комітеті з іноземних справ Конгресу США сказав наступне: «Для протоколу: ми дійсно поділились з українськими партнерами нашими намірами стосовно трубопроводу. Можливо, ця інформація не дійшла безпосередньо до президента Зеленського. Безумовно, вона мала би дійти».

Це закономірно, що в Білого дому не знаходить розуміння ситуація з наявністю якогось "рєшали" з незрозумілим статусом, котрий напряму контролює процес міждержавних контактів і впевнено втручається в цей процес.

Не міністр закордонних справ. Не президент. Навіть не спікер ВР чи лідер найбільшої фракції (в нас все ж таки парламентсько-президентська республіка). А особа з канцелярії з незрозумілим статусом поза Конституцією. При тому втручання цієї особи напряму зачіпає інтереси США.

І навіть не сказати, що для України гірше: якщо Зеленський дійсно проігнорував/ забув/ не усвідомив значення попередження Білого дому - чи якщо ця інформація до нього просто не дійшла (на що прямо натякнув Байден). В будь-якому випадку це виставляє президента України як політика, котрий не контролює ситуацію у владі і в державі. Тобто, як того, з ким безсенсово домовлятись і обговорювати проблеми.

І найголовніше питання: чи схоче Зеленський і далі захищати Єрмака ціною стосунків з Білим домом (і з НАТО, звісно) - чи все ж оцінить позицію союзників і таки усуне Єрмака від офіційної влади, якщо не від системи прийняття рішень загалом.

Олексій Голобуцький