"Дві новини..." - Олег Шарп

"Дві новини..." - Олег Шарп

Генерал Міллі в інтерв'ю з Фарідом Закарієм: «На зайнятій Росією території України перебуває понад 200 000 російських військовослужбовців. Поточний наступ, хоча він і значний, має обмежені оперативні та тактичні цілі, у тому сенсі, що він — навіть якщо його буде повністю реалізовано — не вижене повністю всіх росіян, що є ширшою стратегічною метою, яку поставив Зеленський. Я можу вам сказати, що знадобиться значний час, щоб військовим шляхом вигнати всі 200 000 або більше російських солдатів з окупованої Росією України. Це буде довго; це буде важко; це буде криваво».

Щоправда, ще тиждень тому генерал Міллі казав, що до настання зими в Україні залишилося лише 2 місяці активних бойових дій. А перед самим початком війни він заявляв про можливість падіння Києва за 72 години.

▪️Сьогодні ж Трамп в інтерв'ю NBC допустив, що Україна могла уникнути конфлікту, фактично переклавши частину вини на Київ. «Українці могли б досягти угоди зі втратою територій меншого масштабу, ніж Росія вже, будемо чесні, приєднала до себе. Можна було б досягти угоди і ніхто б не загинув", - заявив Трамп, наголосивши, що має на увазі Крим та інші регіони, які були анексовані Росією (свіже опитування CBS: Трамп має 50% голосів підтримки, Байден - 49%).

⁉️Що витікає з цих двох новин? Те, що тут, у США, немає повного політичного та військового консенсусу щодо України. Є твердий курс на політичну підтримку і нарощування озброєння, але бачення з того берега Атлантики не завжди враховує українські реалії "на землі". Тому висновки два:

✔️Треба уважно прислуховуватись до американців, але планувати і робити так, як вирішить власне командування на чолі із Залужним.

✔️Політичному керівництву країни розробити варіанти дій на випадок можливих змін у політичному курсі США. Враховуючи баланс американської влади та нинішню двопалатну підтримку України, різких рухів у сторону Росії я не передбачаю, але певні зміни не на нашу користь можуть відбутись. З цього і витікають мої тези про максимальний обсяг військової роботи, яку треба зробити до кінця 2024 року.