Двері НАТО мають залишатись відкритими. Це дає надію таким країнам, як Україна - Кая Каллас

Двері НАТО мають залишатись відкритими. Це дає надію таким країнам, як Україна - Кая Каллас

Постійний комітет Парламентської асамблеї НАТО на зустрічі у Таллінні 23-24 березня ухвалив рішення про надання делегації України в ПА статусу кандидата в НАТО. Учасники засідання висловили підтримку Україні "до перемоги". Про це йдеться в пресрелізі на вебсайті ПА НАТО.

“У рамках комплексної реформи партнерства Асамблеї, прийнятої в Таллінні, Постійний комітет погодився створити новий статус у ПА НАТО для тих країн, які прагнуть приєднатися до Альянсу, і офіційно визнати Україну, а також Боснію і Герцеговину та Грузію кандидатами в НАТО”, - сказано у пресрелізі.

Кількість делегатів від України до ПА НАТО буде збільшено з 8 до 12, що відповідатиме кількості делегатів, яку мають країни-члени альянсу, зазначив у дописі в мережі Х президент ПА Міхал Щерба.

"НАТО є і має залишатись Альянсом демократій ... відданих захисту кожного дюйма території Альянсу на 360°, ... відданим допомозі Україні до перемоги", - додав він.

Своєю чергою, Кая Каллас, прем'єр-міністрка Естонії, яка приймала зустріч, наголосила на необхідності продовжувати політику відкритих дверей альянсу.

“Я наголосила на засіданні Постійного комітету Парламентської асамблеї НАТО у Таллінні, що двері НАТО повинні залишатися відкритими. Це зміцнює альянс і дає надію таким країнам, як Україна. 20 років Естонії в НАТО доводять, що спільні цінності зміцнюють колективну безпеку в Європі та за її межами”, - написала Каллас на своїй сторінці в мережі Х.

Каллас також закликала збільшити витрати країн НАТО на оборону до як мінімум 2,5% ВВП.

“Зараз Естонія інвестує в оборону понад 3%”, - зазначила вона у своєму виступі, який процитовано у пресрелізі ПА.

Щорічне весняне засідання Постійного комітету ПА НАТО, який є керівним органом Парламентської асамблеї, міжпарламентської дорадчої групи для НАТО, зібрало в столиці Естонії понад 40 законодавців з 32 країн Альянсу.

На цій зустрічі делегати привітали Швецію зі вступом до НАТО. Парламентарі цієї країни вперше були присутні як повноправні члени.

Зміни у статусі країн-учасниць Асамблеї, ухвалені Постійним комітетом на цій зустрічі, повинні бути ратифіковані повним складом Асамблеї на весняній сесії 2024 року у болгарській Софії наприкінці травня цього року.

Теперішнє засідання відбулося за лічені дні від 75 річниці створення НАТО, яка припадає на 4 квітня 2024 року.

Делегати країн альянсу підготували свої початкові рекомендації главам держав і урядів НАТО щодо посилення колективної оборони та стримування, трансформації НАТО та підтримки України до повної перемоги. Ці рекомендації будуть остаточно узгоджені повним складом Асамблеї наприкінці травня та надані лідерам країн НАТО до ювілейного саміту блоку, який відбудеться у Вашингтоні 9-11 липня цього року.

“Ми повинні адаптувати нашу політику до нових реалій, враховуючи безпековий контекст і постійну загрозу, що виходить з боку Росії, яка не відмовиться від захоплення частини європейського континенту, максимально послаблюючи та розділяючи союзників”, – сказав голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук по відеозв’язку делегатам ПА.

“Бачення просте. Це перемога України. Це має бути наша стратегічна мета”, – наголосив президент Щерба, ялова якого наведено в пресрелізі. “Ми повинні стояти з Україною до перемоги і далі […] І ми повинні дуже чітко сказати: ми хочемо Україну в НАТО якомога швидше”.

“Страх і втома – це слабкості, які ми не можемо собі дозволити. Тому що Путін не зупиниться в Україні”, – додав Щерба.