"Джо Байден, якого ви не знали" - Олег Пономар

"Джо Байден, якого ви не знали" - Олег Пономар

Джо Байден, якого ви не знали.
Приємного знайомства

55 ФАКТІВ З ЖИТТЯ ДЖО БАЙДЕНА


Zack Stanton, Jordan Muller, Politico, 05.03.2020

 

Від самого початку політичне життя Джо Байдена відзначалося тектонічними зсувами від успіхів до невдач. Перемоги чергувалися з немислими особистими трагедіями. Ці внутрішні рани завдавали постійної шкоди його незрілим політичним кампаніям. І все ж він зміг - після 36 років у Сенаті та 8 років в адміністрації Обами - він повернувся з політичного узбіччя на шлях головної політичної надії нації. Його третій похід до Білого Дому майже став прямою дорогою у небуття. Але потім настав Супер-Вівторок.

 Що виборці мають знати про людину, яка щойно зробила практично неможливий політичний камбек?  

 Ось невеличкий довідник про його життя, зібраний з різних джерел — із книг, зі статтей і повідомлень у ЗМІ та з архівів нашого журналу POLITICO. Це справжній буквар про життя Джозефа Робінетт Байден-молодшого, старшого з чотирьох дітей Джозефа Байдена-старшого та Катрін Юджін "Джін" Фіннеґан, який тепер є як ніколи близьким до досягнення головної мети усього свого життя.

 1. Його раннє дитинство пройшло у Скрантоні (штат Пенсильванія), де його батько намагався знайти стабільну роботу після низки ділових невдач у минулому.

 2. Коли Джо було 10 років, сім’я Байденів переїхала до Вілмінґтона (штат Делавер), де його батько влаштувався на роботу продавця авто. Сім’я Байденів жила у невеличкому будинку на три спальні та півтори ванни. Троє синів Байдена-старшого ділили одну спальню з маминим братом, Едвардом Блуїт Фіннеґаном, якого хлопці називали дядько Бу-Бу через його заїкання. Спали вони у двох двоярусних ліжках, як у казармі.

 3. У ті роки Джо Байден сильно заїкався. Однокласники глузливо називали його або «Тире» за аналогією з азбукою Морзе, або «Бай-Бай», коли він намагався вимовити своє прізвище. Він намагався позбутися заїкання, наперед подумки обігруючи розмови у своїй голові, виробляючи дикцію з камінцями у роті та завчаючи напам’ять цілі параграфи щоби не читати їх у класі з підручників вголос.

 4. Під час навчання в Академії Арчмер, католицькій середній школі, його обрали старостою класу, та він зазнав фіаско на виборах голови учнівського комітету школи, бо адміністрація школи заблокувала його кандидатуру через його численні вади.

 5. У непереможній команді Академії Арчмер з американського футболу 1960 року Джо грав на позиції ресивера, спіймавши 19 тачдаун пасів.

 6. Під час навчання в Університеті Делаверу він отримав випробувальний термін за пранк-жарт з розпиленням вогнегасника на директора закладу.

 7. Він познайомився з Нейлою Гантер, своєю майбутньою дружиною, на весняних канікулах на Багамах на першому курсі навчання у коледжі.

 8. На другому їхньому побаченні Джо не мав достатньо коштів аби заплатити за їжу в ресторані. Та Нейла передала йому під столом $20 щоби врятувати ситуацію.

 9. Коли він вперше побачив маму Нейли, та спитала його, чого він хоче досягти в житті. Байден сказав їй, що він хоче стати президентом США.

 10. Він одружився з Нейлою у 1966 році. Їхній син Бо народився у 1968, а рівно через рік і день народився і син Гантер. В інтерв’ю 1970 року Байден сказав, що він не хоче аби його жінка була завжди вагітною, але доньку вона народити мусить. «Діти є благом у цьому світі», сказав він. Наступного року народилася їхня донька Наомі.

11. У 1967 році, коли Джо був студентом юридичної школи в Університеті Сіракуз, він подарував Нейлі  цуценя і назвав його "Сенатор".

 12. Після закінчення юридичного школи його призвали до війська, але не взяли на службу через  астму. "Бронежилети та камуфляжний одяг – це не моє", — сказав згодом Байден, коли його запитали, чому він не приєднався до протестів проти війни у В'єтнамі. «Хтось марширував. А я балотувався на посаду, і в 29 років мене обрали до Сенату США, і саме тут я був одним з тих голосів, які допомогли зупинити війну».

 13. Як громадський захисник у штаті Делавер, він захищав 25-річного рибалка, який вкрав корову-чемпіона Голштинської породи.

 14. Джо заявив, що він отримував расистські телефонні дзвінки через його підтримку програми соціального житла ради графства Нюю Касл у 1970 році. "Під час першого такого дзвінка хтось сказав: "Ти, негрофіле, ти хочеш, щоби вони жили поруч з тобою?" Я був враженим. Я сказав: "Якщо альтернативою є ви, то думаю, що моя відповідь є так".

 15. У 1972 році, у віці 29 років, Джо переміг на виборах чинного тоді сенатора-республіканця Кейла Боґґса, ставши п'ятою наймолодшою ​​особою, обраною до Сенату США за всі роки.

 16. Якщо його оберуть в листопаді 2020, Байден, якому зараз 77 років, стане найстаршим президентом, який інавгурувався за всі роки.

 17. Батько Байдена помер у віці 86 років. Мати померла у 92 роки.

 18. Лише кілька тижнів після того, як Байден виграв вибори до Сенату, трактор-трейлер, що перевозив кукуруду, наїхав на автомобіль з його сім’єю. Його дружина та троє дітей їхали додому, після купівлі різдвяної ялинки. Нейла та їх 13-місячна дочка Наомі померли ще до того, як потрапили до лікарні. Двох його маленьких синів, Бо та Гантера, госпіталізували зі серйозними травмами.

 19. Він склав присягу Сенату США прямо в лікарняній палаті його сина Бо

 20. Після тієї страшної аварії Джо залишився жити у своєму будинку у Вілмінґтоні, штат Делавер. Він щодня їздив 75-хвилинним потягом "Амтрак" до та з Вашингтона протягом більше як 30 років. Джо називав екіпажі "Амтраку"  своює сім'єю і навіть влаштував барбек’ю для провідників і допоміжного персоналу потяга у своєму будинку.

 21. У 1974 році він сказав журналісту, що "коли йдеться про такі питання, як аборт ... то я є настільки ж ліберальним, як і ваша бабуся. Мені не подобається судове рішення Roe v. Wade про аборт. Я думаю, що це занадто. Я не думаю, що лише жінка має право казати, що має статися з її тілом ". У 1981 він проголосував за поправку до конституції, яка дозволила окремим штатам переступати судове рішення Roe v. Wade. Але згодом Джо змінив свою думку.

 22. У 1970-х роках Байден виступив проти розпорядження суду про примусовий доїзд всіх учнів шкільним автобусом як метод проти апартеїду. Він заявив, що виступає за інші методи десеґреґації, такі як житлові програми, і що він підтримує вільне перевезення школярів.

 23. У 1977 році Джо Байден одружився з Джилл Трейсі Джейкобс, вчителькою англійської мови, з якою він познайомився на експромт-побаченні, організованим його братом.

 24. У 1984 році Байден, як співголова-демократ Юридичного Комітету Сенату у 1984 році, очолював процес заборони Джеффу Сешнсу, тодішньому прокуророві штату Алабама, посісти посаду федерального судді через звинувачення в расизмі. Сешнс відкинув ці звинувачення.

 25. Джо сам визнав, що він є схожим на «генератор помилок», який то помилково сказав, що в нього стріляли в Іраку (пізніше він уточнив, що "був поруч від пострілу"); то він сказав, що коли він був віце-президентом у 2018, то він зустрівся з вижилими під час стрілянини у школі "Паркленд", штат Флорида (насправді стрілянина сталася після того, як він пішов з посади віце-прездента); також він сказав, що його заарештували під час спроби відвідати Нельсона Мандела в Південній Африці епохи апартеїду (згодом Джо сказав, що його тоді просто затримали).

 26. Йому досі належить авто CorvetteStingray 1967 року, який його батько (який працював у автосалоні) подарував йому на весілля.

 27. У своїх промовах протягом 1980-х років він неодноразово стверджував, що "брав участь у маніфестаціях за громадянські права", і згадував "Булла Коннора та його псів" як те, що "здетонувало" його політичне пробудження. Але немає жодних доказів того, що Байден брав участь у вуличних протестах того часу, хоча він брав участь у пікеті навпроти апартеїдного кінотеатру «Ріалто» у центрі Вілмінґтона у 1960-х роках.

 28. У 1987 році він вперше балотувався в президенти. Він вийшов з перегонів після того, як виявилось, що він додав до своєї промови фрагменти виступів лідера Ніла Кіннока, лідера Лейбористської партії Великої Британії — це проявилось тоді, коли він згадав про своїх предків як буцімто шахтарів.

 29. Того ж року, будучи головою Юридичного Комітету, він очолював спротив висуванню федерального судді та юриста консерватора Роберта Борка до Верховного Суду. Зокрема, стратегія Байдена полягала в тому, щоби дати Борку по-більше часу на висловлення своїх поглядів, і задаючи йому якомога більше конкретних питань, зловити його згодом на публічному супереченні самому собі (наприклад у справі Griswold v. Connecticut). Врешті Борка тоді підтримали лише 42 сенатори (проти було 58), і деякі історики саме це вважають початком нової ери політичних війн за судову владу.

 30. У лютому 1988 після скарг на біль в голові протягом кількох тижнів, Байден переніс операцію з усунення аневризми мозку. Через три місяці йому зробили операцію з усунення другої аневризми мозку.

 31. Будучи головою Юридичного Комітету Сенату, Байден головував у слуханнях Верховного Суду щодо Кларенса Томаса, на яких Аніта Гілл засвідчила, що Томас її сексуально домагався. Рішення Байдена не викликати в якості свідків інших жінок, які могли підтвердити свідчення Гілл, врешті призвело до того, що Сенат затвердив на посаді Томаса (за було 52 сенатори, проти було 48).

 32. У 2019 році, коли він готувався балотуватися в президенти, Байден висловив Аніті Гілл свій особистий жаль за те, що вона пережила в 1991 році. Гілл сказала, що не вважає це вибаченням. "Досі я шкодую, що не зміг забезпечити слухання, які вона заслужила", — сказав Джо. "Я би хотів щось зробити".

 33. У 1991 році Байден разом з більшістю демократів у Сенаті проголосував проти застосування збройної сили для вигнання військ Іраку з Кувейт.

 34. Під час екскурсії Балканами у 1993 році Байден зустрівся з сербським лідером, Слободаном Мілошевичем. Байден каже, що називав Мілошевича "проклятим військовим злочинцем", хоча інші присутні на засіданні згадують, що це було висловлено набагато дипломатичніше.

 35. У 1994 році він написав Законпроект про боротьбу з насильством тазміцнення правопорядку, який посилював покарання у федеральних в'язницях, і який досі критикують законодавці за непропорційне жорстке покарання для чорних та коричневих американців.

 36. У 1994 році він також підтримав Законпроект про боротьбу проти насильства щодо жінок, написаний республіканцем-сенатором Оріном Гатч з штату Юта. Той законопроект було додано до іншого, більшого законопроекту про злочини, і він передбачав надання додаткових $1,6 мільярда для розслідування та притягнення до кримінальної відповідальності за насильницькі злочини проти жінок, та вводив автоматичну та обов'язкову реституцію щодо засуджених, а також дозволяв жертвам подавати позов до своїх нападників у цивільному суді, навіть якщо прокурори припиняли кримінальне провадження.

 37. У 2002 році Джо Байден проголосував за війну в Іраку, він був присутнім у Білому домі, коли тодішній президент Джордж Буш підписував резолюцію, що дозволила застосувати збройні сили проти Іраку. Згодом Байден назвав це  голосування "помилкою".

 38. Джо був відомим на Капітолійському пагорбі своїми довгими і бурхливими промовами та зауваженнями не для мікрофону. Слухаючи один з таких тривалих виступів у сенаті, тодішній сенатор Барак Обама, кажуть, написав у записці помічникові: «Убийте. Мене. Зараз»

 39. Ще у 1979 року на Гаваях, Джо Байден і його дружина Джілл, близькі друзі Джона МакКейна, були на врочистотях ВМС США, коли той вперше побачив свою майбутню дружину Сінді. Саме вони закликали його підійти і познайомитися з нею.

 40. Саме Байдена попросив МакКейн зачитати надгробну промову на його похоронах у 2018 році.

 41. Байден ані курить, ані вживає алкоголь, та називає тих хто курить і п’є "людьми зі слабкостями". Натомість Байден сам сказав в інтерв'ю 1970 року: "Американський футбол це моя життєва слабкість, так само й стрибки на мотоциклі та катання на лижах ... але це слабкості, які я контролюю".

 42. У 2008 році Байден вдруге балотувався у президенти, але відмовився від перегонів після того, як став п'ятим у штаті Айова. Через сім місяців Барак Обама обрав його своїм напарником.

 43. На сумнозвісному "пивному саміті" у Білому Домі 2009 року, в якому брали участь професор з Гарварду — пан Генрі Луї Ґейтс-молодший, та сержант поліції міста Кеймбридж (штат Массачусетс) — пан Джеймс Кроулі, Байден пив Buckler, безалкогольне пиво від Heineken.

 44. Джо дуже розлютив тодішнього президента Обаму, публічно заявивши про свою підтримку одностатевим шлюбам в момент початку другої кампанії Обами у 2012 році.

 45. На початку 2014 року, після того, як Московія анексувала Крим, що належить Україні, віце-президент Байден став "найвищим емісаром" адміністрації Обами у країнах Східної Европи, зокрема в Україні, проти якої було розпочато московську агресію.

 46. У травні 2014 року молодший син Байдена, Гантер, став членом правління «Burisma», української енергетичної компанії, власника якої розслідували через його корупційні дії. Гантер Байден щомісяця отримував винагороду обсягом $50,000 протягом усього свого майже п’ятирічного перебування на посаді. У грудні 2015 року віце-президент Байден був одним із багатьох західних лідерів, які закликали зняти з посади тодішнього генерального прокурора України, Віктора Шокіна, і які звинуватили його в тому, що він не викорінює корупцію в країні. "Мій син нічого поганого не зробив", — сказав Байден у жовтні 2019 року. — “І я нічого поганого не зробив”.

 47. Старший син Байдена, Бо, помер від раку мозку у 2015 році.

 48. У 2014 році Джо Байдена зарахували до числа найменш заможних державних чиновників в Америці, він посів 577 місце з 581.

 49. Джо Байден хотів балотування в президенти США у 2016 році, але Обама переконав його не робити цього, вважаючи, що Гілларі Клінтон має кращі шанси перемогти кандидата-республіканця.

 50. У 2017 та 2018 роках Джо Байден та його дружина Джілл заробили разом понад $15,000,000.

 51. Його улюблений фільм – “Вогняні колісниці”.

 52. У нього відома схильність до морозива.

 53. Одного разу він запропонував журналістові поборотись в армрестлінг.

 54. Джо є відомим любителем автівок, він регулярно отримує повідомлення від журналу «CarandDriver» на свій iPhone.

 55. До суботніх праймеріз у Південній Кароліні Байден виграв нуль штатів номінуючись на президента протягом усіх трьох кампаній за всі 32 роки. Через чотири дні його загальна кількість перемог у праймеріз досягла вже 11 штатів.

 

Джерела:  The Atlantic, New York Times, POLITICO Magazine, What It Takes by Richard Ben Cramer, Promises to Keep by Joe Biden, Mediaite, Wilmington News Journal, HuffPost, Wilmington Morning News, CNN, Politifact, Washington Post, Washington Post Magazine, Washingtonian, ABC News, New York magazine, Huffington Post, CNBC, NPR, Opensecrets.org, The Hill, Vox, Reuters, C-SPAN, The New Yorker.

 Переклад українською — John Lemberg

Олег Пономар