"Джонсон - як символ надії, що народжується. Оптимістичне" - Олег Шарп

Як стверджує низка експертів, спікера Палати представників республіканця Джонсона, який вніс законопроекти про допомогу Україні, показує деяку перебільшеність очікувань, що у разі перемоги Трампа на виборах зовнішня політика США за ключовими пунктами зазнає кардинальних змін.

Упродовж майже півроку респи виставляли як свою головну умову голосування за пакет допомоги, внесення туди заходів щодо «захисту кордону». Це було ініційовано Трампом.

Більше того, у лютому республіканці провалили підготовлений демократами законопроект, у якому ті пішли на поступки та внесли деякі посилення міграційної політики. Але республіканці назвали їх недостатніми та вимагали більшого.

І ось зараз Джонсон виносить на голосування законопроекти щодо допомоги Україні, у яких про кордон взагалі нічого не згадується. А необхідність голосувати за них спікер обґрунтовує, повторюючи практично слово слово аргументацію Байдена («якщо не допомогти зараз Україні, то Росія нападе на НАТО»).

У трампістів є ще кілька днів, щоб торпедувати законопроекти. Але це досить проблематично, з огляду на позицію Джонсона, яку підтримує значна частина конгресменів-республіканців. І, судячи з реакції Білого дому, підтримають законопроекти та демократи.

І якщо Конгрес за підсумками за них проголосує, це буде чітким сигналом про те, що всередині американського істеблішменту існує консенсус щодо зовнішньополітичного курсу країни, який загалом збігається з тим, як його бачить Байден. Причому цей консенсус настільки сильний, що навіть внутрішньополітичні пріоритети (на зразок боротьби з нелегальною міграцією) впливові республіканці готові винести «за дужки».

І переламати цю ситуацію Трампу, якщо він стане президентом, буде важко. Може фактично повторитися ситуація його минулого президентського терміну, коли він так і не зміг повноцінно поставити під свій контроль зовнішню політику країни.

Також це буде сигналом Путіну – якщо є бажання про щось домовлятися зі США, то треба не чекати на перемогу Трампа, а вирішувати питання з нинішніми господарями Білого дому.

Але остаточно ситуація стане зрозумілою у суботу, коли за законопроекти голосуватиме Палата представників.

Можливо, Трамп ще спробує вставити свої «п'ять копійок». Тому що для нього у цьому питанні на кону стоїть дуже багато. Він вже запустив свою торпеду Грін, яка вносить ідіотські правки, але це вже від безсилля.

Щось там намагається робити і Спартц, сподіваючись привʼязати допомогу Україні до питання південних кордонів США, але це теж навряд чи прокатить.

Дивлюсь, хтось хоче зробити зі Спартц чи не героїню, яка бореться з корупцією в Україні. Це тому, що вона одного разу виступила проти Єрмака і одразу стала взірцем у певному колі українців. Насправді, це неврівноважена особа з дурною славою у США, подруга Тейлор Грін і людина, яка виконує всі забаганки Трампа. Так що не шукайте героїв там, де їх немає.

Що стосується грошей, які будуть виділені Україні, то ніхто їх просто так (без звітності) надавати не збирається. Призначені спеціальні контролери, які будуть слідкувати за кожним доларом з американського бюджету. І, сподіваюсь, нашій владі нічого вкрасти не вдасться.

Будь-який член Конгресу, який проголосує за допомогу Україні, зобов'язаний вступити до ЗСУ.

Таку поправку до законопроекту спікера Джонсона внесла трампістка Марджорі Тейлор Грін.

Також вона пропонує, щоб Україна не могла витратити виділені гроші доти, доки не проведе вибори, не закриє всі біолабораторії і не звітуватиме США про їхню роботу.

У кожному парламенті є своя Безугла і свій Жиріновський - що у них на язику, то у їх босів у подумках.

Звичайно, поправки не прокатять, але трохи напружує ця безсила істерика та непотрібне затягування часу.

Але зачекаємо суботи - все змінюється досить швидко.