Факти та коментарі. 127 день чергової фази війни, що почалася у лютому 2022

Факти та коментарі. 127 день чергової фази війни, що почалася у лютому 2022

1. Кількість новин зашкалює, кількість очікувань - теж. Тому почнемо з максимально свіжих. Ліз Трасс, керівник МЗС Британії: "З Путіним можна розмовляти тільки після воєнної перемоги". Прем'єр Бельгії (однієї з найбільш миротворчих країн світу): "Закінчити цю війну можна тільки воєнним шляхом". Це - після Саміту НАТО, на якому ухвалили саме такі рішення, які прогнозували. Які? Про системну підтримку України. Про те (і це вперше), що Росія - ворог. Не потенційний супротивник, а саме ворог. Як відомо, ворога знищують. У цьому випадку - не власними руками, але власними грошима, технікою, технологіями. Можливо, навчанням; можливо, добровольцями. Це точно - головне рішення НАТО після краху СРСР. Чому це відбулося саме зараз? Бо підтримують того, хто перемагає. Не тільки на полі бою, а і на інформаційному, електоральному. Це також означає, що протягом липня почнеться змагання між спонсорами та донорами: хто надасть більшу/кращу допомогу, у тому числі фінансову.

2. Складно коментувати те, що відбулося вчора в Кременчуці. Це - ніщо інше, як свідоме знищення торговельного центру з людьми. Чому саме там? Не знаю. А чому ракети летять в Дніпро, Одесу, Харків? До речі, про Харків. Ще з березня йдуть обстріли харківських ринків, супермаркетів, продовольчих складів. Знищення людей в чергах за гуманітаркою. Йдеться про створення у місті ситуації , яка унеможливлює навіть просто фізичне існування мешканців. Те саме вони хочуть зробити по всій країні, щоб ми з Вами боялися виходити з дому, щоб власники торговельних мереж боялися брати людей на роботу, завозити товари, вести операційну діяльність, платити податки. Можна погодитися з думками експертів, які, вірогідно, слушно зауважують: «Ракета стара і погано навігується, була налаштована на знищення авіаносців, тобто, на найближчий максимально великий об'єкт в заданих координатах - супермаркет був якраз таким, а на старих картах його не було, і тому він відтягнув ракету від заводу». Можливо, так і є, однак кожен причетний до наказу обстрілювати ракетами мирні міста стовідсотково знає технічні характеристики ракет і усвідомлює можливість їхнього потрапляння у місця скупчення мирних громадян та великі будинки, і свідомо санкціонує вбивства.

3. Вступ Білорусі у війну на боці агресора. Хочу розповісти історію, почуту від друга мого друга (кінець інформаційного ланцюга зрозумілий). Березень. Село біля Ворзеля. Окупаційна частина з етнічних білорусів, які випадково пішли у відпустку і поїхали воювати у лавах російської армії. Щоранку техніка окупантів виходила на межу поля за селом і півгодини заливала це поле вогнем. З усіх можливих калібрів. Один із старших людей села, коли вчергове побачив цю картину, запитав: "Ну навіщо Ви це робите? У нас там завжди саджають картоплю, кабачки, цибулю, там же наші городи!" І отримав відповідь: "Дякуйте, що ми не росіяни, що ми це не направляємо на Ваші домівки. У нас план. Щоденний". Це я про те, що білоруська армія психологічно не готова стріляти в людей. Тим більше - частини, які базуються під Гродно та Берестям. Західні білоруси, безумовно, трохи відрізняються ментально від західних українців, але мають спільне минуле в Польщі до 1939 року. Вони будуть здаватися, псувати техніку, але стріляти в українців більшість з них буде тільки тоді, коли в спину їм спрямують автомат росіяни. Там немає зараз такої кількості росіян, щоб гнати цю "армію" на мирні поля та вогонь наших військових. Так, можливі обстріли, провокації, жертви. Але війна з білоруськими військами без російського багнета за спиной може закінчитися тільки у Мінську.

4. Звільнення українських полонених. Я ледве не плакав, дивлячись на ці фото. Після вчорашньої заяви Голови Слідчого Комітету Росії про те, що полонені з Маріуполя обміну не підлягають, звільнено 144 людей, більшість з яких - захисники Маріуполя, у тому числі - азовці.

Мине багато часу, буде написана справжня історія оборони міста, історія зради на Чонгарі у перший день, історія героїзму мешканців Маріуполя та захисників Азовсталі, місто буде звільнене та відновлене, але не всі маріупольці зможуть повернутися. Частина з них вивезена до Росії, зокрема, діти. Інша частина, і ми це повинні визнати, - не довіряє владі і не любить Україну, частина буде боятися жити поруч з кордоном з РФ. Але звільнення такої кількості військових - це початок їхнього існування в українських ЗМІ, навіть тих, хто буде лікуватися за кордоном; це історія героїзму, яка підтримає нас у складні часи.

5. І, традиційно, про зброю. Ми ще не знаємо всіх домовленостей, досягнутих на саміті G7, саміті НАТО, під час прямих перемовин лідерів країн-союзників України між собою, американських та британських військових керівників з нашими військовими. Але є те, що ми можемо констатувати: скринька Пандори, яка знищить агресора, відчинена. Системи ППО та контрбатарейні радари - у військах. Не тільки бригади М777 курсують лінією фронту, а й підрозділи М270 та Хаймарсів щоденно, спалюючи склади зі зброєю, військові колони та штаби ворога, захищають життя наших військових. ПРО для українських міст почало надходити. Саме таке, яке збиває літаки у небі під час закидання на нашу територію багатометрових радянських ракет; саме таке, що дозволяє знищувати самі ракети з вірогідністю більше 90%; саме таке, якогш нас не давали попри благання з перших днів війни. Норвезькі NASAMS; німецькі, яких ще немає в бідній німецькій армії, можливо, і Петріот? Не кажуть. Щоденне обговорення можливого навчання наших пілотів на F15 та F16, думаю, означає, що таке навчання триває. Тиша під час питань про Абрамси - поки що нічого не означає, але пропоную зачекати, коли надійде американський величезний транспорт із зброєю до Європи. Поки що триватиме постачання на різноманітних гаубицях 155 калібру, про які ще у квітні наші військові могли лише мріяти; великої кількості снарядів, ракет Гарпун, завдяки яким Україна вже домінує поблизу нашого берега біля Одеси, БТР-ів різних марок, стрілецької зброї, в тому числі, сучасних кулеметів та набоїв до них. Була розкрита цифра постачання нам Байрактарів (більше 50 з березня), і це постачання продовжиться.

Так, попереду ще дуже складні часи, але рішення на саміті НАТО ухвалене. Злодії мають бути переможені.

Слава Україні !

Смерть ворогам!

Красовицький