Факти та роздуми. 78 день війни

Факти та роздуми. 78 день війни

1. Мені, як харків'янину, новини про звільнення сіл та міст Харківщини, дуже важливі. Я розумію, де там шляхи, ліси, мости та водосховища. Я розумію, що взяття Старого Салтова звільнило східну частину Харкова від постійних обстрілів артилерією та Градами, а поступове витиснення ворога з півночі покращить ситуацію на Павловому Полі та Північній Салтовці. Всім потрібно зрозуміти, що, на жаль, обстріли Ураганами та Смерчами з території Росії можуть дістати до міста, і тому постійний контроль за накопиченням російських угрупувань на тому боці кордону та наявність бойової артилерії і авіації, безпилотників та пво, - тепер і назавжди, - специфіка прикордонного міста. Що стосується міста Дергачі, звільненого в березні, де знаходиться друкарня Фоліо, на жаль, відстань до кордону залишає ризики обстрілів артилерією.

2. Прикордонні контактні бої можуть призвести до заходу наших бійців "на плечах" ворога на територію Росії, північну Слобожанщину. Враховуючи всі обставини, не вважаю це порушенням міжнародного права, а аргументи "Путін ще більше нападе" вважаю маячнею. Єдиний важливий аргумент - безпека наших бійців та вигідне розташування позицій. Можливо, саме там є вцілілі мости через Сіверський Донець, які дадуть змогу дістатися Вовчанська задля удару в бік Куп'янська, або інші невідомі цивільній людині, переваги.  

3. Що стосується подальших дій, то останній місяць я писав про важливість звільнення Старого Салтова, яке допоможе подальшому руку на Вовчанськ та Куп'янськ для оточення Ізюмського угрупування ворога з півночі. Куп'янськ - єдиний можливий шлях залізничного сполучення угрупування під Ізюмом з Росією, між ним та Старим Салтовом ліси. Але й 2 водосховища, що ускладнює прямий рух військ. Впевнений, військове командування знає і інші шляхи, північніше Балаклеї та під Боровою.

4. Мабуть, головне питання, яке обговорюють диванні експерти, це дата початку активного використання натівської артилерії. Частково ми бачимо на півдні Харківщини перші результати. Оскільки це пов'язане з безпечним переміщенням великих вантажів Україною, я скажу так - щоденне зростання кількості знищених бронемашин та їх пасажирів- це, в тому числі і результат дій нової артилерії. Смуга в 40 км від фронту стає для ворога абсолютно небезпечним місцем, а зростання досвіду наших військових дасть можливість вирішувати питання і в місцях максимального скупчення огневих можливостей ворога.

5. Ленд-ліз. Мы поки що не знаємо планів керівництва Сполучених Штатів по наповненню зброєю того гаманця, який виділено Україні, але 11+6 мільярдів доларів - це фантастична сума, яка може включати і літаки, і танки Абрамс, і артилерію більших калібрів з дистанцією 100+ км, і велику кількість дронів-камікадзе, і, можливо, пво іншого рівня, яке зменшить результативність Калібрів та Іскандерів над Україною і створить ризики для Ту90, Ту160, Ту22 та інших за межами наших кордонів. Думаю, протягом травня більша частина цих подарунків буде у наших військових.

А до того прошу вірити в можливості ЗСУ.

Маріуполь, традиційно, не обговорюю. Вчора отримав запитання - чи буде в Фоліо книга про Маріуполь, відповів, що так, але маю надію, що це буде книга тих захисників, які вийдуть живими. Сподіваюся, що їх буде багато і це відбудеться в травні.

Слава Україні

Красовицький щоденно