ФАО: ріст цін на продукти черз війну в Україні, відчують майже в усьому світі

ФАО: ріст цін на продукти черз війну в Україні, відчують майже в усьому світі

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) повідомляє, що індекс цін на продовольство з лютого по березень зріс на рекордні 12,6%, частково через потрясіння від війни в Україні.

«Останнім часом ціни на базові продукти харчування, такі як пшениця та рослинні олії, різко зростають, що створює надзвичайні витрати для світових споживачів, особливо для найбідніших», — зазначив генеральний директор ФАО Цюй Дунъю, в раді організації.

"На Україну та Росію припадає близько третини світового експорту пшениці, 20% кукурудзи та близько 80% експорту соняшникової олії. А такі країни як Єгипет і Ліван, імпортують понад 70% пшениці від двох ворогуючих держав. Вплив цього конфлікту відчують майже в усьому світі".

Він попередив, що вразливі споживачі та країни стикаються зі зниженням купівельної спроможності через зростання цін на продукти харчування та зростання цін на паливо.

Цюй Дунъю підкреслив, що зростають й ціни на добрива. Це може призвести до зменшення використання добрив та зниження врожайності.

Індекс цін на продукти харчування, створений у 1990 році, відстежує ціни на зернові, рослинні олії, м’ясо, молочні продукти та цукор.

Ціни на зернові, рослинні олії та м’ясо досягли історичних максимумів, також значно зросли й ціни на цукор та молочні продукти, - зявляє директор відділу торгівлі та ринків ФАО Бубекер Бен Белхассен. Індекс постійно зростав протягом 2021 року, частково через вплив пандемії COVID.

За словами, - Белхассена стрибок цін пов’язаний із низкою факторів, зокрема - несприятливі погодні умови, зростання цін на енергоносії та транспортні витрати, а також зростання цін на добрива та високий міжнародний попит.

«Це підвищувало ціни іще до війни в Україні», – розповідає Белхассен журналістам в Римі. «Перебої в експорті через конфлікт в Україні загострили і без того складну ситуацію, посилюючи тиск на ціни».

В ФАО кажуть, що перебої в експорті та втрати від російського вторгнення в Україну сколихнули ринок.

На Україну та Росію припадає близько третини світового експорту пшениці, 20% кукурудзи та близько 80% експорту соняшникової олії. В ФАО кажуть, що 50 країн світу розраховують щонайменше на 30% пшениці від Києва та Москви. А такі країни як Єгипет і Ліван, імпортують понад 70% пшениці від двох ворогуючих держав. Вплив цього конфлікту відчують майже в усьому світі.