Формула перемоги: "сила ЗСУ + ресурси НАТО" - Олексій Голобуцький

Формула перемоги: "сила ЗСУ + ресурси НАТО" - Олексій Голобуцький

Європа повірила в перемогу України, її більше не цікавить діалог з Росією - тільки спосіб зробити РФ безпечною.

==

"Ні "Іскандери", ні ракети С-300, ні ракети іранські... Балістика на сьогоднішній день недоступна до збиття засобами протиповітряної оборони, які є у нас на озброєнні. Тому найефективніший метод знищення цих ракет – це на старті, там, де вони знаходяться. Різні види бавовни можуть допомогти знищити ці ракети. ...Думаю, наші партнери теж будуть допомагати Україні", - речник Командування Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Анджей Дуда: "Польща та Німеччина найближчими днями розпочнуть роботу з розгортання німецьких ЗРК ППО Patriot на кордоні з Україною".

Заступник голови МЗС Польщі Павел Яблонський: " Не Росії сьогодні потрібні гарантії безпеки, а Європі потрібні гарантії безпеки з боку РФ".

Жозеп Боррель: "Я наголосив на важливості нашої підтримки України в політичному, економічному та військовому плані, тобто за допомогою зброї та підготовки, щоб вони могли витіснити загарбника. І ми повинні бути в змозі робити це стільки, скільки необхідно, доки Україна не здобуде гору.

Ми також усвідомили, що нам не вистачає критично важливих оборонних можливостей, щоб захистити себе від вищого рівня загроз на самому європейському континенті. Нам необхідно задовольнити короткострокові потреби шляхом спільних інвестицій та закупівель більшої кількості товарів. Простіше кажучи: купуйте більше разом. Понад 10 місяців війни та підтримки України виявили недостатність наших запасів та крихкість наших ланцюжків постачання. Ми маємо не просто більше витрачати на оборону, а й краще. А це означає більше співпрацювати. Продовжувати підтримувати Україну, задовольняти нинішні потреби та почати готуватися до майбутнього".

==

Кремлівська пропаганда, як завжди, включила режим дурня і тиражує ці цитати з заголовками "Україна не може збивати наші ракети" та "В Європі вичерпались запаси зброї". В сенсі, Україні і ЄС вже нема чим воювати з Росією, тому поразки не буде, це неправда. А те, що "вичерпаною зброєю" вже гатить бавовна за 700 км від кордонів України - так "це магія, Гаррі!".

А буквальне значення не тільки заяв, але й дій ЄС та України, - союзники вже колективно вирішили, що Росію треба добивати до безпечного для всіх стану. ЗСУ остаточно переконали всіх, що поразка величезної Росії реальна: спільно силами ЗСУ і ресурсами НАТО.

Нове позиціонування НАТО читається абсолютно очевидно, тому це однозначно вплине на настрої в Кремлі і на плани російської верхівки. Одна справа, коли Путін їм дав на десятки мільярдів помародерити на окупованих теренах України, поки армія РФ захоплює місто за містом і обстрілює всю Україну. І геть інша справа, коли за це світить вже цілком реальний і недалекий трибунал. А ще ближчі від трибуналу - традиційні зачистки свідків і соратників, щоб не потрапили до рук правосуддя і не сказали зайвого.

Жити хочеться всім, навіть деяким росіянам (тим, що у владі, принаймні). Тож оновлена позиція союзників може спонукати їх "вчасно зрадити" Путіна.

В будь-якому випадку, найближчими тижнями варто чекати якихось нетипових порухів в Кремлі і довкола нього. Московські щури обов'язково заворушаться.

Цілком можливо, що і щорічну передноворічну пресконференцію Путіна скасовано саме через те, що прямо зараз відбувається оперативна "зміна концепції". А пресконференція буде вже тоді, як буде узгоджена нова концепція щодо війни. Можливо, вже і без Путіна.