"FPV-дрони, частина 3" - Павло Вернівский

"FPV-дрони, частина 3" - Павло Вернівский

Трохи проаналізувавши звіт одного з найбільшого виробників дронів компанію Parrot прийшов до дуже невтішних висновків.

Якщо ми не змінимо існуючих підходів до розвитку виробництва, то ми не тільки не зможемо забезпечити армію дронами, але й після війни втратимо всі перспективи, які отримали зараз.

Судіть самі. Незважаючи на те, що компанія є одним з лідерів, але вже багато років залишається збитковою.

І саме цікаве, що в них досить відношення собівартості до виручки - майже 80%. В них компанія заробляє не тільки на дронах, а на продажі сервісів для дронів.

То звідки збитки? 60% виручки вони витрачають на R&D. В абсолютних цифрах це приблизно 40 млн євро щороку!!!

І тут можна запитати: а як таке можливо? Бути збитковим і витрачати 60% на розробку. Звідки гроші?

Насправді все просто. В 2015 компанія на IPO залучила більше 300 млн євро! В звітах він фігурує в строці “Additional paid-in capital” або ж коротко APIC. І вони поступово використовують ці кошти на інвестиціі в розвиток!

Чому в нас нема шансів, якщо нічого не зміниться?

Ну по-перше, в нас нема таких компаній з таким розміром виручки. Це хіба якщо зібрати всіх українських виробників.

А по-друге, в нас нема жодної компаніі, яка стільки ж багато інвестувала б в розвиток. І не тому, що вони не хочуть, а тому що нема такої можливості. Ну нема в наших компаній на банківському рахунку декілька сотень мільонів дол для того щоб викинути їх розвиток і джерел де їх можна залучити теж нема.

Максимум вони можуть тратити гроші з прибутку (бо при співпраці з Міноборони витрати на R&D не можна віднести до витрат). А якщо компанія продає МО товарів на 1 млн дол в міс, то її допустимий прибуток складає 250 тис дол. В рік це 3 млн, які треба потратити і на розширення, і на R&D.

Чи можемо ми в таких умовах створити масове виробництво безпілотників? Ні. Чи можемо ми так створити висококонкурентний бізнес? Також ні.

Однак, уряд активно робить видимість, що вони розвивають цей напрямок.