"Генії економіки - Туреччина" - Петр Чернышов

"Генії економіки - Туреччина" - Петр Чернышов

Не про Байрактари, а про нетрадиційні відносини (закреслено) економіку.

У Туреччині є дуже незвичайний Президент. З нетрадиційним економічним мисленням.

Зараз багато пишуть про те, що відбувається в Туреччині з інфляцією. За офіційними даними , річна інфляція склала 78%. Що вже немало (закреслено) дофіга. Проте цим даним ніхто не вірить - голів Національної служби статистики уже двічі звільняли за останні роки, і тепер там знають, що треба бути обережними.

До речі, двох голів Нацбанку і двох міністрів фінансів звільнили також.

Є незалежна група турецьких економістів ENAG, яка збирає ціни (приблизно 7млн цін на все щомісяця) і сама вираховує інфляцію. Такий собі краудфандинговий проект.

І у них вийшло 175% за останній рік (точніше до червня). Це багато (закреслено). Дофіга (закреслено). Просто зростання цін у 2,75 раза за рік.

Що робить у відповідь Президент Ердоган (він не приховує, прямо все говорить ). По-перше, він звинувачує в цьому змову «поганих іноземців», змову супермаркетів і навіть змову виробників яєць (на них ціни виросли особливо).

А по-друге, він ПОНИЖУЄ облікову ставку свого Центрбанку, обумовлюючи це тим, що висока ставка - це причина інфляції. Усі інші країни вважають навпаки: якщо є інфляція, то потрібно терміново ПІДНІМАТИ ставку, і тоді інфляція піде донизу . Але не такий Пан Ердоган і турецька школа економіки!

Також він говорить, що його релігія теж потребує зниження ставки. Тут у мене нема (закреслено) - є (але не писатиму їх) коментарі.

А ще він оголосив минулої зими таке: якщо людина кладе ліри (це місцева валюта) на депозит в банк, то Туреччина компенсує йому всі втрати на курсі на момент закінчення депозиту. Це взагалі нове слово в економіці. Хочу побачити, як це буде працювати!

Проте є ще Зімбабве. Там у липні інфляція була 200% (це за ОДИН місяць). І Центробанк оголосив, що починає чеканити золоті монети. Такий собі Бреттон- Вудс навпаки, якщо вони про це знають, звичайно.

P.S. Тому коли ви сварите Нацбанк України, думайте про Туреччину і Зімбабве. І про Венесуелу та Аргентину.