ГЕН.ПРОКУРОР УКРАЇНИ КАЖЕ, ЩО ПОСОЛ США ДАЛА ЙОМУ СПИСОК НЕДОТОРКАНИХ ОСІБ

ГЕН.ПРОКУРОР УКРАЇНИ КАЖЕ, ЩО ПОСОЛ США ДАЛА ЙОМУ СПИСОК НЕДОТОРКАНИХ ОСІБ

Генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв’ю Джону Соломону на Hill.TV у середу сказав, що посол США в Україні Марі Йованович під час їхньої першої зустрічі передала йому список осіб, яких не можна переслідувати.

«На жаль, на першій зустрічі з послом США в Києві пані Йованович передала мені список осіб, яких нам не слід переслідувати», - сказав Луценко, який став генпрокурором у 2016 році, Hill.TV минулого тижня.

«Як на мене, це неприпустимо. Ні наш президент, ні навіть наш парламент – ніхто в цій країні не перешкоджатиме мені розслідувати ті справи, де є злочин», - продовжив він.

Держдеп США назвав заяву пана Луценка про отримання списку недоторканних «відвертою фальсифікацією».

«Нам відомо про ці звинувачення, - відповів Hill.TV спікер департаменту. – Сполучені Штати наразі не надають жодної підтримки генеральній прокуратурі, проте справді після Революції Гідності в 2014 році намагалися підтримати фундаментальні реформи для сфери юстиції, а зокрема і для генеральної прокуратури. Коли ми побачили, що політичної волі для справжніх реформ, проведених наступними генеральними прокурорами, виявилося недостатньою, ми скористалися відповідальністю перед американськими платниками податків і перенаправили допомогу більш продуктивним проектам».

Hill.TV звернувся до посольства США в Україні щодо коментаря.

Також Луценко сказав, що не отримав від посольства Штатів близько $4,000,000, які воно мало передати для реформування відомства, назвавши ситуацію «досить дивною» і зазначивши, що фінанси виділили, проте їх генпрокуратура «ніколи не отримувала».

«В цей час ми мали справу з розкрадання $4,000,000 урядової підтримки США, і стосовно цього ми й мали діалог, - сказав він, - тоді ж Йованович подумала, що наші співбесіди з українськими громадянами, українськими державними службовцями, які часто навідувалися до посольства, кидають тінь на антикорупційну політику».

«Насправді, ми отримали листа від посольства США, від самого посла, в якому стверджувалося, що гроші, про які ми говоримо, повністю контролювало посольство, яке не вимагало від нас правової оцінки цих фактів, - сказав він.

«Ситуація була досить дивною, тому що кошти ці були призначеними також для генеральної прокуратури. Ми сказали їм, що ніколи не бачили цих грошей, а посольство відповіло, що немає жодних проблем».

«$4,000,000 доларів було виділено, і їх мала отримати генеральна прокуратура. Проте ми їх ніколи не отримували», - сказав він.

За президентства Барака Обами та Джорджа Буша пані Йованович була послом Штатів у Вірменії, Киргизтані та Україні.

Минулого року республіканець Піт Сешнс, який тоді очолював комітет Конґресу, висловив занепокоєння роботою Йованович у листі Державному департаменту, в якому сказав, що має докази того, що вона заявила про своє "презирство" до адміністрації Дональда Трампа.

• Переклад українською — Петро Козак