Геополітичненьке

Геополітичненьке

На мій погляд, останні три місяці чітко продемонстрували великі проблеми у двох міжнародних організаціях, а саме - ООН та НАТО: НАТО явно має внутрішній конфлікт, а ООН взагалі невідомо для чого існує у наші дні.

Нагадаю. НАТО було створено у 1949 році як протидія радянській експансії і на початку туди входило 12 країн, які (на той час) важко було звинуватити у симпатіях до СРСР.

Пізніше, особливо у 90х НАТО стало таким собі "старшим пацаном", до якого намагалися приєднатися в першу чергу ті, хто не міг забезпечити собі захист самостійно, або не хотів цього.

Як це - "не хотів"? Та дуже просто. Нащо тобі витрачати купу грошей на армію, якщо можна розраховувати на свою маленьку армію+купу армій союзників? Логіка є.

Доречі, навіть Росія намагалася приєднатися до НАТО, ви знали? І навіть Пуйло у 2000 році офіційно заявляв, що не має нічого проти такого кроку (підтвердження у Гуглі).

Але з початком російської агресії виявилося, що єднання серед членів НАТО немає і що це вже, на жаль, не той страшний звір, що був у 50х роках.

Чи потрібно України приєднуватися до такого союзу? Так, звісно, треба, бо альтернативних варіантів немає, хоча особисто я б хотів більш радикальних союзників, і в цьому сенсі союз України, Великобританії, Польщі та Балтії здається веселішим.

ООН.

Взагалі незрозуміла для мене організація, якщо чесно. Я не розумію її функцій, я не бачу, як ООН може їх реалізувати.

Ні, я це бачу на прикладі якихось Бантустанів, де вся армія - півтора туземця зі старими АК.

А ось коли для ООН створюється реальний виклик, з реальною загрозою Третьої Світової - організація виявляється абсолютно неспроможною зробити щось більше, ніж зібратися і весело потриндіти про це.

Тобто, в моїх очах ООН - це велика говорильня, не більше того. Важелів впливу не має, зробити фактично, а не на паперах - не може нічого. "Бєспалєзні сліпі єноти".

Але діплі консернд, дуже діплі...

Вибачте, наболіло.

Ночной Сталкер