«Головне за вихідні та анонс на тиждень» - Олег Пономар

«Головне за вихідні та анонс на тиждень» - Олег Пономар

Христос Воскрес! Вітаю всіх з Великоднем! Понеділок, головне за вихідні та анонс на тиждень:

Путінський жах вже не тільки в Ізраїлю: США вперше розташували нові винищувачі-бомбардувальники п'ятого покоління в Європі — тепер красені F35A базуються у Великій Британії.

Віце-президент США розпочав 10-денну подорож країнами східної Азії зі столиці Південної Кореї. В програмі — перевірка військових баз США в регіоні та зустрічі з керівниками країн.

Голова МЗС Великої Британії ще раз закликав Путіна одуматись та стати на білу сторону протистояння в Сирії. Ось така відповідь справжнього дипломата.

Що чекає нас цього тижня? Будуть новини по #RussiaGate та по Сирії. Будемо слідкувати за Францією — у неділю там перший тур президентських виборів. Президент України відвідає Велику Британію. В середу суд ООН в Гаадзі винесе попереднє рішення за позовом України проти Росії.

Стосовно референдуму в Туреччині.

1. Майже рік тому після невдалого заколоту в Туреччині я написав статтю про трикутник США-Туреччина-Росія. Сьогодні можу задоволено відзначити, що мій аналіз геополітичної ситуації виявився вірним. Ті самі думки та висновки стосуються і результатів референдуму.

2. Потрібно пам'ятати, що Туреччина — це не Європа зі сторічними традиціями свободи й демократії. Туреччина — це справжній Схід, це нащадки Османської імперії, тому бажання сконцентрувати владу у них в крові. Я не кажу, що уе чудово, я кажу як воно є.

3. Аналізуючи референдум та його наслідки, Україна має діяти лише відповідно до своїх національних інтересів. Так ось, підсилення повноважень президента Туреччини нам зовсім не загрожує. Туреччина є лояльним членом НАТО і буде ним надалі. Туреччина є стратегічним пертнером України (хоча не таким близьким як Канада, США, Велика Британія, Польща, Грузія та країни Балтії). Туреччина активно допомагає Україні відроджувати армію та флот, наш ВПК. Туреччина — найважливіший гравець чорноморського регіону і лояльний до України. Ось що важливо для нас.

4. Пам'ятаймо, що це рішення турецького народу. І це рішення треба поважати. Не бачу причини турбуватися.

Ще раз, зі Святом! Приємного дня.

Олег Пономар