"Гра у вибори путіна: що робити, коли результат всім відомий" - Олена Степова

"Гра у вибори путіна: що робити, коли результат всім відомий" - Олена Степова

На росії розпочалися “вибори путіна”. Ну, як вибори, все населення знає, що з результатом 89,7 відсотків переможе путін, але завзято робить вигляд, що у країні демократія та від їх вибору щось залежить.

Люди витрачають час, щоб підкреслити свою участь у цьому дійстві, влаштовують свято з приводу виборів, підкреслено й поважно кажуть один одному «голосовал, как не голосовать, это же наш гражданский долг, выбрать владимира владимировича».

Якісь там політики, ліберали, яблучники, зелені чи червоні реєструють своїх кандидатів, щоб надати дійству масштабності та яскравості, мовляв, ось вам, демократія у дії, але усі знають, що це просто маски, сцена, актори, а головний герой один й інших не буде.

Дуже цікава гра. Одні знають, що брешуть й насправді їм немає різниці, скільки людей кинуть нікчемний папірець у урну чи поза неї, бо рішення вже давно прийнято. Другі знають, що їх папірець, що вони кинуть в урну, нікчемний й ніким не буде порахований, бо результати вже відомі, але голосують й роблять вигляд, що нічого не підозрюють.

День «виборів» на росії нагадує якийсь паноптикум де люди у масках грають в одну тільки їм відому гру. Але це усіх влаштовує. Інколи, щоб гра йшла жвавіше та цікавила іноземних партнерів, в неї вводять роль анти-героя. Якогось там “бунтаря”, “ліберала”, “опозиціонера”, який красиво прилітає на росію – «мальчик, налей нам водочки, мы домой летим», а потім страждає цілих три акта, бо в четвертому у нього відірветься тромб, одразу після повішання та випитого з начальником тюрми чаю з «новачком».

Знову ж таки, усі актори знають свою роль й притримуються її. Одні роблять вигляд, що вони опозиціонери та ліберали, інші – що вірять їм.

Нова тенденція цих «виборів» електронне голосування, це ж росія, крихітко, тут нано-технології, а не хухри-мухри. Та голосування кілька днів. То вибори путіна будуть відбуватися з 15 по 17 березня. Звісно й на окупованих територіях. Навіть у горезвісному Тьоткіно, де росіяни знову розігрують кіно «укранско-польско-англосакская армия пытается ворваться на территорию россии, чтобы сорвать выборы путина», працюють дільниці.

Чудово на цей цирк відреагував Глава Єврокомісії Шарль Мішель, який вже на початку «виборів» привітав путіна з переконливою перемогою. Ну, хоч Європа почала розуміти, що за вистави розігрує росія, й то добре.

В цей раз щось муляло «великому стратегу», тому росіянам пообіцяли теракти по усій росії. Потім передумали застосовувати застарілі, як залежавшийся «рязанський цукор» методи й просто почали обстрілювати російські міста, імітуючи напад української армії.

Звісно ми можемо бомбити територію росії, звісно ми можемо наносити удари по важливим об’єктам, але деревня Тьоткіно, де «бушує» «русская освободительная армия», щоб «зірвати» вибори путіна, який голосує он-лайн, це сценарій якогось п’яного російського петросяна.

Цілий тиждень російські ЗМІ верещали, що усі атаки на Тьоткіно та інші міста, де по російській версії нічого не відбувалося, але чомусь усе там горіло, це «попытка срыва выборов президента». Це щось новеньке в грі у вибори на росії. Але якось награно.

Ростовщина краще справилася. Нестандартний підхід, яскраве оформлення, трошки надриву, пафосу й звісно «нацисты наступают, все на защиту россии», як вишенька на торті.

Поясню: у Ростові на одній із виборчих дільниць голосуючий залив чорнилом урну з бюлетенями.

«У двох суб’єктах відбулося вливання в урну чорнила, роблять [це] і жінки, і чоловіки. Зрозуміло, що їм обіцяли гроші, винагороду. Переконливе прохання посилити охорону скриньок для голосування», – йдеться у повідомленні центральної «виборчої» комісії. За подібне перешкоджання виборчому процесу хуліганам загрожує від 3 до 5 років позбавлення волі.

Кажуть, що подібні випадки псування бюлетенів сталися також у Москві та Карачаєво-Черкесії.

Одразу після цього інциденту у мережі з’явилося пафосне відео ростовчанки, яка клеймила позором ворогів росії, «нацистов запада», які посягнули на святе, на російську «демократію».

Що ж, креативно. Гарне шоу!