"Хочу спробувати розібратися в ситуації з підозрою Порошенку разом із вами" - Карл Волох

"Хочу спробувати розібратися в ситуації з підозрою Порошенку разом із вами" - Карл Волох

Думаю, для всіх нас важливо, чи реально готова влада ув‘язнити лідера опозиції й найпотужнішої за рівнем підтримки політичної сили. Але, для початку, перед тим, як перейти до висновків, версій та спекуляцій, давайте констатуємо доведені (або загальновідомі) факти.

1. Про те, що Банкова тисне на правоохоронців з метою «закрити» ПОПа відомо давно - для цього й розслідувалися (досить безславно) десятки кейсів. Про такі зусилля по цій конкретній справі також відомо кілька місяців. Проблема для Зеленського ускладнювалася тим, що підозру діючому депутатові має підписувати Генпрокурор або в.о. Але Венедиктова та Говда ставити підпис під відвертим фуфлом завжди відмовлялися, адже це автоматично робило б їх самих фігурантами кримінального переслідування після зміни влади.

2. Заступник Генпрокурора Симоненко - не просто ноунейм, який зробив неймовірний кар‘єрний стрибок завдяки Татарову, а й людина, про яку прокурорські говорять як про основного куратора схематозу й грошових потоків (на користь того ж Татарова). Саме тому його найлегше було «вмовити» підписати завідомо фейкову підозру, відправивши двох перших осіб у термінові відпустки. Хоча й цьому передували довгі виклики до ОПи, бесіди там на найвищому рівні та «гарантії», нікчемність яких Симоненкові ще доведеться оцінити.

3. Правоохоронці вирішили оголошувати підозру п‘ятому президентові чомусь перед самою поїздкою за кордон, хоча його наміри були їм прекрасно відомі. Фактично, людині, котру ДБР-СБУ-ГПУ, буцім-то, підозрюють у створенні терористичної організації та державній зраді, дали спокійно виїхати з країни. Це виглядає навіть анекдотичніше за домашній арешт Медведчуку по статтях (до речі, тим самим, що й у Порошенка), де закон безальтернативно передбачає взяття під варту.

Які перші висновки можна зробити з цих фактів?

1. Навіть в умовах шаленого тиску з Банкової, правоохоронці прекрасно усвідомлюють нікчемність підозри Порошенку, яка жодних доказів держзради й фінансування тероризму не містить.

2. Навіть висунувши підозру вони не наважилися взяти ПП під варту. Не знаю, чи синхронізовували вони свої дії з ним самим, але точно підіграли йому, аби згодом не відповідати за завідомо злочинні дії.

3. У Порошенка є зараз достатньо часу, аби організувати ефективну протидію.

4. Основними напрямками зусиль ПП будуть:

а) тиск на Зеленського через західних партнерів (уже почався);

б) робота з суддями Печерського суду і роз‘яснення, чим закінчиться для них кримінальне переслідування завідомо невинуватої особи з політичних мотивів;

в) організація протестного руху заради недопущення відверто незаконних дій влади щодо лідера опозиції.

Зазначу також, що успішний пункт «а» може призвести до того, що з судом щодо відмови прокуратурі будуть домовлятися самі Татаров-Смирнов. А варіант «в» за сприятливих умов може не лише гарантувати успіх у разі невдачі двох попередніх, а й привести до переформатування влади, що є для країни проблемою не менш нагальною, ніж «порятунок майора Порошенка».

Втім, задачі ці наразі виглядають нерозривними