"ХТО НАБЛИЖУЄ РУЇНУ?" - Александр Кочетков

"ХТО НАБЛИЖУЄ РУЇНУ?" - Александр Кочетков

Начебто нічого не зробив. Написав спостереження про Бердянський художній музей, де працівники розповідають про свої чудові картини чудовою українською. Настільки чудовою, що під примусом так вивчити неможливо, тільки з любові.

Але набігли мовно стурбовані, влаштували срач і традиційно звинуватили в пособництві Путіну.

Мене, який ще у 1996 прибирав з першої кнопки українського ТБ російське ОРТ. І який постійно стверджує, що без української мови і церкви наша держава не відбудеться. Але примусова українізація неминуче призведе до знищення України і до нової Руїни. Українізація відбудеться або поступовим природним шляхом, або ніяк.

На чому наполягаю.

Апологети нав’язування мови переконані, що знайшли філософський камінь, еліксир проти усіх проблем. От перейдуть всі на солов'їну, і Кремль відразу відкине плани відтворити імперію (наче йому відсутність російської у Сирії заважає її бомбардувати?). Відразу припиняться корупція, контрабанда, інші злочини, яки, звісно, продукує саме російська мова, і заживемо-запануємо...

Пам’ятаю, як приблизно таки ж ілюзії мали очільники Народного Руху: от отримаємо незалежність, і все влаштується. Економіка від незалежності спалахне і сама запрацює, звідусіль вигулькнуть і полізуть, як бур’яни, всілякі успіхи і здобутки... Нам же ж заважали, а от самостійно ми всіх миттєво перевершимо...

Не сталося. Маємо майже останнє місце за рівнім життя серед пострадянських країн. Виявилося, що злодій чи бовдур у вишиванці і з мовою залишається злодієм чи бовдуром.

Біда, що мовно стурбовані ніколи не припинять своєї війни. Війни не проти зовнішніх ворогів. Не проти внутрішніх корупціонерів та олігархів (бо вони ж час від часу підгодовують “професійних патріотів” і “реєстрових націоналістів”). Ні, вони продовжать воювати проти незгодних громадян України!

Вважаєте, як всі заговорять українською, ця мовна війна припиниться? Ні! Мовно стурбовані почнуть боротися “за чистоту мови” і гнобити тих, в кого проскакують русизми. Потім їм буде не подобатися вимова, потім замала кількість галичанських словотворень, маратонів цих, і так до кінця. До кінця єдиної України. Кремль аплодуватиме, бо переможе без втрат російських військових.

Мовно стурбовані, яки стають дедалі нахабнішими — це, зазвичай, нереалізовані у житті люди, але причину цієї нереалізованості вони шукають не в середині себе, а ззовні. Знаходять цього у всьому винного навколо себе, і намагаються домінувати над ним, зокрема, у питання мови: вони начебто носії сакрального знання, а всі інші — недолугі вороги, яких треба примушувати. І це ще гуманно, а краще було б кудись вислати. Чи знищити. Стоп-стоп, а чому починають знищувати нас, нас-то за що? “Хлопці, ви що, образилися?..”

Що робити? Нема рецепту.

Переконувати секту мовно стурбованих — марна справа. Наочну тезу, що заради України треба знаходити те, що нас об’єднує, а не роз’єднує, вони ігнорують. Бо такий підхід знищує їхню примарну елітарність.

Воювати проти них за їх прикладом? Це не моє. І кожен справжній демократ не буде силою нав’язувати власну позицію, прикриваючись будь-якими державницькими гаслами.

Не звертати уваги? Так вони поховають Україну у звичних її геополітичних вимірах. Але винуватити будуть, звісно, не себе, а всіх інших, “недостатньо свідомих”.

То нехай так і буде. Україна все одно відродиться на іншому витку історичної спіралі. І отримає шанс відразу перейти від національного середньовіччя до цивілізації Всесвіту, яку будує Ілон Маск. І перепусткою до цієї цивілізації буде... А ось про це я якось розповім свідомо російською — нехай стурбовані скаженіють.