«Хто справжній винахідник "рентгенівських" променів відомо не всім українцям...» - Павло Бондаренко

«Хто справжній винахідник "рентгенівських" променів відомо не всім українцям...» - Павло Бондаренко

22 грудня 1895 року німецький фізик Вільгельм Конрад Рентген нахабно вкрав історичний винахід українського вченого Івана Пулюя, який зараз називається рентгенівським випромінюванням.
Саме у цей день Рентген опромінив руку своєї дружини й отримав т. з. рентгенівський знімок. Але...
Раніше дію "Х-променів" дослідив і теоретично описав Іван Пулюй. І знімок руки своєї доньки зробив. Але Пулюй, який працював разом з Рентгеном у лабораторії Кундта, мав необачність поділитися деталями свого відкриття з німцем.
Коли 1895 року Рентген оголосив про свій "винахід", Пулюй був в шоці. Його син згадував:
"Батько прочитав звістку про відкриття Рентгена, лежачи ще в ліжку. Зірвавшись з ліжка і обхопивши голову руками, він раз від разу вигукував: "Моя лямпа! Моя лямпа!.."
Рентген за своє "відкритя" отримав Нобелівську премію, ставши першим у світі лауреатом з фізики. Але на її вручення він не поїхав, бо був... дуже сильно зайнятий і попросив грошики переслати поштою. Справа в тому, що за традицією під час вручення премії її лауреат має детально розповісти про історію свого відкриття, а Рентген - гарний експерементатор - в теорії був слабенький...
Історія "відкриття" й досі невідома. Бо за заповітом Рентгена усі записи щодо його досліджень в царині "Х-променів" було навіщось знищено. Тепер офіційно вважається, що (тримайтеся за стільця) Рентген винайшов свої промені випадково, коли (увага!) усі працівники лабораторії вже пішли додому і він залишився сам.
Про те, хто справжній винахідник "рентгенівських" променів знають усі вчені. Сам Альберт Енштейн, втішаючи українського вченого, написав йому листа:
"Що сталося – не змінити. Хай залишається при Вас сатисфакція, що й Ви вклали свою частку в епохальне відкриття. Хіба цього мало? А якщо на тверезу голову, то все має логіку. Хто стоїть за Вами, русинами, – яка культура, які акції? Прикро Вам це слухати, але куди дінешся від своєї долі? А за Рентгеном – уся Європа".
Повторилася історія з відкриттям Америки. Але зараз всьому світові відомо, що хоч Америка і називається Америкою, відкрив її таки Колумб.
Про те, що "рентгенівські" промені відкрив не Рентген, а Пулюй навіть далеко не всім українцям відомо...