Хто така Джорджія Мелоні

Хто така Джорджія Мелоні

Перша жінка, що з дня на день може очолити уряд третьої економіки ЄС в період найбільших криз та турбулентності за багато десятиріч

У липні 1992 року 15-річна школярка зателефонувала до дверей місцевого відділення Молодіжного фронту, ультраправого студентського руху в Римі, і попросила впустити її усередину.

Чоловіча група радикалів усередині зустріла її з подивом, коли вона подала заяву про вступ до їхніх лав. Але поступово дівчина заслужила їхнє визнання, беручи на себе одну лідерську роль за іншою у своєму просуванні службовими сходами.

Тридцять років потому Джорджія Мелоні стала першою жінкою-прем'єр-міністром Італії, очоливши праву коаліцію, яка, згідно з опитуваннями, отримає владу на недільних виборах.

Її сходження - це історія про те, як країна обрала аутсайдера після краху уряду, який очолює Маріо Драгі, хрещений батько європейського економічного істеблішменту.

Якщо партія Мелоні "Брати Італії" отримає найбільшу частку голосів на недільному голосуванні, це буде величезною національною авантюрою в нестабільний час - на економічній панелі Італії блимають сигнальні вогні, Європа стоїть на межі рецесії, а на кордоні ЄС вирує війна.

Як лідер третьої за величиною економіки Європейського союзу, Мелоні відіграватиме важливу роль у формуванні реакції блоку на ці кризи в міру їх розвитку. Тому багато хто в Брюсселі та інших столицях задаватиметься питанням, хто вона насправді? Що сформувало її цінності? Звідки вона родом? Як Мелоні мислить?

Відповідь почасти криється серед її друзів і союзників з тих перших днів у Римському молодіжному фронті. Багато членів початкової групи зараз обіймають високі посади у "Братах Італії". Деякі з них мають намір приєднатися до Мелоні в управлінні країною.

Того літнього дня 1992 року Мелоні, мабуть, здавалася малоймовірним правим радикалом. Вона була родом із ліворадикального району Гарбателла у Римі. У школах, подібних до неї, та університетах у цьому районі переважали ліві. Просто приналежність правим була революційним актом.

Ніхто з нас навіть на мить не міг уявити, що може статися, за даними опитувань", - сказав Нікола Прокаччині, який свого часу вступив у молодіжний фронт, а зараз є депутатом Європарламенту від партії "Брати Італії".

За словами самої Мелоні, поштовхом, що спонукало її приєднатися до Молодіжного фронту, стало вбивство того ж дня прокурора по боротьбі з мафією Паоло Борселліно. Але, за словами її товаришів, їхня прихильність до справи скріплювалася гарячим патріотизмом - і поривом до повстання.

У своїй книзі "Я - Джорджія. Мої коріння, мої ідеї" Мелоні стверджує, що її ліві вчителі перетворили випускний іспит на свого роду політичний суд, поки вона не пригрозила судовим позовом. "Очевидно, що ми бунтували, оскільки більшість студентів були лівими, - каже Прокаччині. Але їхні мотиви були "такими ж, як і сьогодні, хоч і радикальнішими... любов і гнів за нашу країну і те, як вона скоротилася".

Місцеве відділення групи "Молодіжний фронт" стало відоме як "Чайки", на честь культової повісті Річарда Баха "Чайка Джонатан Лівінгстон". Як і Джонатан, вони були аутсайдерами, які зібралися разом заради великої мети.

У багатьох із "Чайок" було складне сімейне життя, і, на думку Мелоні, вони шукали альтернативну сім'ю. Її власний батько, який голосував за комуністів, покинув їхню родину.

Членство у "Чайках" було не для часткової зайнятості. Їхня політика "була всепоглинаючим" досвідом, який захоплював все життя, включаючи відносини. На одному із заходів активістам сказали взяти телефонні довідники та зателефонувати друзям поза політикою, згадує Прокаччині. "Ми дістали свої телефонні книги, але ні в кого з нас не було друзів, які б не займалися політикою".

Група вела запеклі війни за територію проти лівих активістів, внаслідок яких її члени часто отримували тяжкі травми. Джованбаттіста Фаццоларі, нині сенатор і один із найближчих радників Мелоні, сказав: "Все наше покоління зрештою провело кілька днів у лікарні. Мені лікували рани, зламану руку. Це було частиною нашого нормального життя". Активісти намагалися захистити дівчат, каже Прокаччині, але Мелоні навіть на той час не хотіла особливого ставлення до себе.

Прокаччині стверджує, що, коли члени Молодіжного фронту не боролися з лівими активістами, вони виявляли дивовижну інтелектуальну цікавість до комуністичної та соціалістичної політичної теорії. "Бо ми розділяли їхню боротьбу з байдужістю", - каже Прокаччині.

Але більше, ніж політичні тексти, вони перебували під впливом фантастичних романів, які часто розповідали про аутсайдерів, які об'єдналися для перемоги над злом. Серед улюблених творів Мелоні – "Стенд" Стівена Кінга та романи Толкієна, чиї тексти були присвоєні попереднім поколінням італійських ультраправих.

Нешаноблива і мила

Незважаючи на чоловічий світ, де жила Мелоні, іноді їй допомагало те, що вона була жінкою. Її тодішній наставник Фабіо Рампеллі, нині член парламенту від партії "Брати", обрав її для участі у виборах до провінційної ради, "бо вона була нешанобливою та милою одночасно і чудово підходила для того, щоб розвіяти образ жорсткого, чистого ультраправого скінхеду".

Коли в 31 рік Мелоні стала наймолодшим міністром Італії, вона все ще жила вдома з матір'ю, хоча завжди працювала, щоб зробити свій внесок у будинок. Вона уникала урядової машини із шофером і їздила до парламенту на своєму Mini.

Вона стверджує, що через те, що батько покинув її, у неї залишилося почуття неадекватності, яке змушує її постійно працювати. На думку Фаццоларі, "велика сила Джорджії в тому, що вона ніколи не почувається повністю у своїй тарілці. Вона вивчає та готує те, що для інших було б рутиною".

Політична ідеологія Мелоні відкидає прогресивні цінності та приймає політику ідентичності. Вона побудована на захисті національних кордонів, національних інтересів та традиційної родини. Вона завжди рішуче виступала проти наркотиків та абортів, хоча наполягає на тому, що не стала б забороняти аборти. Вона обурена тим, що, на її думку, елітарні ліві домінують у суспільному дискурсі та в італійському істеблішменті – зокрема, в академічних колах та системі правосуддя. "Вони називають нас монстрами", - сказала вона. Подібні скарги характерні для правих політиків у всьому світі.

Схильність оформляти свою роботу в мілітаристських термінах мало чим знімає занепокоєння критиків та опонентів зліва, які простежують пряму лінію від фашистського минулого Італії за часів Муссоліні до сьогоднішніх "Братів Італії". Вона називає себе солдатом, а політику – своєю "місією". Вона вважає, що їй пощастило з партнером та дитиною.

Вона надає величезного значення послідовності та вірності своїм політичним корінням, часто турбуючись про те, як 15-річна Мелоні оцінить її рішення зараз, сказав Прокаччині: "Вона дуже переживає, щоб ті емоції, які привели її до політики у підлітковому віці, не були зіпсовані".

Це сприйняття сталості послужило їй та "Братам" гарну службу протягом кількох неспокійних років громіздких коаліційних урядів, пандемії та економічної невизначеності, допомагаючи їй відбирати голоси у правого суперника - партії "Ліга".

Але у зовнішній політиці Мелоні показала, що готова розвиватися та адаптуватися. У 2018 році вона відзначила перемогу Володимира Путіна на виборах як вираження "беззаперечної волі російського народу". А у своїй книзі, опублікованій минулого року, вона похвалила італійських лідерів, таких як Беттіно Краксі та Сільвіо Берлусконі, за те, що вони, на її думку, протистояли США.

Після вторгнення в Україну, бажаючи, щоб міжнародний істеблішмент вважав її помірною, Мелоні беззастережно стала на бік США та НАТО.

Вовча зграя

Незважаючи на те, що Мелоні має місце для гнучкості, коли цього вимагає політика, вона спирається на згуртовану групу союзників, які були з нею протягом багатьох років. Її сестра та дівер також перебувають у партії. Коло, за словами одного колишнього члена парламенту, "замкнуто". Часом відданість і спільні битви важливіші за досвід.

Співробітникам офісу Мелоні доводиться справлятися з її примхами та жорсткими стандартами. Вона пише тільки від руки великими літерами на квадратиках - і вимагає, щоб усе, що їй потрібно прочитати, було надруковано на одній сторінці шрифтом Segoe розміром 12.

Вдома вона теж акуратистка, яка підбирає кольори для свого переважно однотонного гардеробу. У підлітковому віці вона зазнавала знущань через свою вагу, а зараз є визнаним спортивним "наркоманом" і завжди вибирає готелі, де можна побігати. Якщо вона зупиняється, її розум "перетворюється на свого роду скороварку", - пише вона у своїй книзі.

Це внутрішнє коло життєво важливе для розуміння Мелоні як лідера. Коли їй потрібно ухвалити рішення, вона не робить це поодинці. Спочатку вона радиться з тими, хто розуміється на питанні, каже Фаццоларі. У своїй книзі вона цитує Кіплінга: "Сила вовка – у зграї. Сила зграї – у вовку".

Для Фаззоларі сила вовчої зграї полягає в тому, що вони знають один одного протягом 30 років. "За цей час ми всі дізналися сильні та слабкі сторони один одного", - сказав він. "Поступово відбувся відбір тих, хто підходить на роль лідера, а хто ні".

Однак вірність Мелоні корінню свого племені також ризикує утримати її партію від повного переходу до помірних консерваторів. Мелоні відмовляється прибрати полум'я, яке асоціюється з фашизмом, з логотипу "Братів", бо це частина їхньої історії.

Проте правління у коаліції неминуче потребує компромісів. Якщо вона переможе сьогодні, Мелоні більше не буде аутсайдером. Коли політична реальність завдасть удару і настане час поступитися своїми ідеалами, біля її плеча стоятиме 15-річна школярка із найсуворішим вироком.

POLITICO Europe