Исторический ликбез: «За часів "розвиненого соціалізму"»

Исторический ликбез: «За часів "розвиненого соціалізму"»

Є стара байка. Буцімто якось викликали Аллена Даллеса (якщо хто не знає - директор ЦРУ у 1953-1961 рр) на засідання сенатського комітету. Й почали питати: чому нас (американців) у Латинській Америці так ненавидять? Ми ж їм надаємо колосальну допомогу. Ми їм техніку і добрива безкоштовно; ми їм дороги та залізниці будуємо; ми їм дешеві кредити; ми їхню молодь беремо на навчання в університети - усе, аби туди комуністи не влізли.

На що Аллен Алленович, пихкаючи люлькою, спокійно відповів: "Тому що до того як ми туди прийшли й показали свій спосіб життя, вони не підозрювали, у яких злиднях живуть".

Зараз те саме з людьми, які досі себе називають "савецкими". За часів "розвиненого соціалізму", у 1980 році, коли ще був живий "дорогий" Леонід Ілліч Брежнєв й читав з трибуни Мавзолею по складам "со-сісь-ки сра-ні" радянські люди абсолютно нічого не знали про реалії життя в США.

Їм лише було відомо, що там афроамериканці недоїдають; що там жорстока експлуатація "пролетаріату", який, переночувавши десь на лавочці у парку, йде на завод працювати на клятих імперіалістів-буржуїнів. Так радянським людям щонеділі казав товариш Бовін з телевізора у програмі "Міжнародна панорама". Так їм щодня розповідали з телевізора у програмі "Время" диктори Ігор Кириллов та Анна Шатілова.

Ні телевізор у кутку, ні радіо на стіні (яке в народі "брехунцем" називали) не розповідали що у 1980 році:

середня зарплата (за офіційним курсом) в СРСР - 242 долари США;

середня зарплата в США - 1042 долари.

При цьому середня тривалість робочого тижня в СРСР 41 година, а в США - 39,7.

Літр горілки в СРСР - 11 доларів, а в США - 6. На місячну зарплату в СРСР можна було купити 22 пляшки горілки, а в США - 174.

Галон бензину в СРСР - 1,25 долари, а в США - 1,35. На місячну зарплату відповідно 194 та 772 галони.

1 фунт курки в СРСР - 2,55 долари, а в США - 66 центів. На місячну зарплату 95 та 1579 фунтів.

1 фунт хліба в СРСР - 24 центи, в США - 62 центи. На місячну зарплату відповідно 1008 фунтів та 1681.

1 десяток яєць в СРСР - 1,7 долара, в США - 99 центів На місячну зарплатню відповідно 1420 та 10525 штук.

100 грамів шоколаду в СРСР - 2 долари, в США - 20 центів. На місячну зарплату відповідно 121 та 5210 плиток.

1 поїздка в автобусі в СРСР - 8 центів, в США - 50 центів. На місячну зарплату відповідно 3025 та 2084 поїздки.

Крім того: ціна автомобіля в СРСР 10 тисяч доларів (і у вільному продажу не було, черга), а в США - 6200; кольорового телевізора в СРСР 1094 долари (дефіцит), а в США - 710; жіночих панчіх в СРСР - 10 доларів, а в США - 1,5; чоловічих черевиків в СРСР - 45 доларів (дефіцит), в США - 42; жіночих черевичків в СРСР 40 доларів (дефіцит), а в США - 33; джинсів в СРСР - 45 доларів (страшний дефіцит, переплата "по блату" утричі), в США - 18,5.

Щось в США було навіть і дорожче, наприклад, оплата комунальних послуг забирала до 1/3 зарплатні. Але все одно майновий стан пересічного американця з пересічною радянською людиною порівнювати не можна. І не треба про "безкоштовну радянську медицину". Порівняйте стан зубів американців, яким за 50 та колишніх радянських людей. І стан здоров`я американських та колишніх радянських пенсіонерів.

Саме тому ті, хто досі вважають себе "савецкими людьми" так ненавидять США. І так люблять "совок", у цілковитій відповідності до "Стокгольмського синдрому". Або мешканців Латинської Америки.

І да - знаменитий "План Даллеса" з розвалу СРСР насправді звичайна фальшивка, створена в надрах Відділу агітації та пропаганди ЦК КПРС.

P.S.

Народ, який забув або не знає власної історії приречений ходити по колу, причому по граблям. Любите, ціните й цікавитися минулим?