"Кіно про хорошого царя і поганих бояр" - Ігор Петріченко

"Кіно про хорошого царя і поганих бояр" - Ігор Петріченко

Війна продовжується. Весь цей час я забороняю собі писати політичні тексти і це дуже непросто.

Але інколи неможна промовчати, бо складається враження, що не всі в керівництві країни розуміють - зараз не найкращий час для політичних шоу.

Такою ситуацією є і історія з забороною виїзду для військовозобов'язаних без дозволу. Президент героїчно взявся розбиратися з Генштабом і МО, попросивши останніх надалі не ухвалювати подібних рішень без нього.

Деякі ЛОМи впряглись один перед одним писати що це закон Порошенка, прийнятий ще в 16му році.

Що ж відбулось насправді?!  

Ще у 92-му році, був прийнятий Закон "Про військовий обов'язок і військову службу", в другому абзаці другого пункту статті 37 якого і була запроваджена заборона виїзду військовозобов'язаних і призовників:

"У воєнний час виїзд військовозобов'язаних і призовників з місця постійного проживання без дозволу районного (міського) військового комісаріату забороняється."

За посиланням весь закон в редакції 92-го року.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed19920619#Text

Тобто, закон ще з 92-го року вже мав таку заборону.  

Але сьогодні, наробивший галасу текст, виглядає інакше - а саме:  

"У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника)."

В поточній редакції цього закону це вже окремий 4 пункт статті 37.

Хто ж вніс ці зміни і коли? Порошенко у 16-му році?! Генштаб?

Ні, ці зміни були внесені Законом 1357-IX (Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку)

Ось посилання на нього:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed20210423#Text

І що там?! Дата прийняття - 30.03.2021

Але найцікавіше навіть не це. Ось посилання на картку законопроекту, який і став Законом 1357-IX.

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?pf3516=3553...

Барабанна дріб!

Ініціатор(и) законопроекту:

Зеленський Володимир Олександрович Президент України

Тобто, норма закону, за реалізацію якої президент "буде розбиратися" з МО і Генштабом, в тій редакції, в якій є зараз - внесена в парламент самим президентом і підтримана його монобільшістю.

P.S. судячи з коментарів, деяким дуже важко дається про що саме пост. Тож невеличке пояснення.

1. Заборона діяла з 92-го року.

2. Президент розширив цю заборону, також оновив назви бувших військоматів, через внесення ініціативи в парламент, де ці зміни були проголосовані. Тобто, ні йому ні парламенту ця заборона рік тому не заважала. До чого, до речі, претензій немає, так як не було повномасштабної війни.

3. Але! Навіщо влаштовувати це кіно про хорошого царя і поганих бояр, вішаючи відповідальність на Генштаб і МО, які абсолютно ніякого відношення до цієї заборони не мають? Заборону визначає закон, а порядок, затверджений Генштабом - це про отримання дозволу. Ніяким чином затвердження або не затвердження порядку, на заборону не впливає.