Канада буде з Україною аж до перемоги – віцепрем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд

Канада буде з Україною аж до перемоги – віцепрем’єр-міністерка Канади Христя Фріланд

Лідери Канади підтвердили свою підтримку України під час візиту президента України Володимира Зеленського до столиці країни, Оттави.

«Підтримка України Канадою є однозначною і такою буде завжди», – сказав на спільній пресконференції прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

“Ми з Україною – сьогодні, завтра і доки буде потрібно. Таким було повідомлення, яким я поділився з президентом Зеленським, членами українсько-канадської громади та прихильниками України з усієї Канади вчора ввечері. Слава Україні!”, – написав прем’єр-міністр Канади у мережі Х (колишня Twitter .

“Наша рішучість абсолютна. Україна переможе, а Канада буде з нею увесь цей час”, – написала на своїй сторінці у мережі Х віцепрем’єр-міністерка та міністерка фінансів Канади Христя Фріланд, публікуючи фото з візиту президента Зеленського до Канади.

Під час президентського візиту Трюдо оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги на суму понад 482 млн доларів США, тобто 650 млн канадських доларів.

Крім того, Україні обіцяно 50 броньованих машин, що будуть виготовлені в Канаді. Також Канада навчатиме українських пілотів на F-16 і надасть додаткові ракети для ППО, 35 безпілотників з камерами високої роздільної здатності, технічне обслуговування танків і боєприпаси до стрілецької зброї.

Щодо військової підтримки Зеленський під час візиту попередив: відмова від неї "підірве військові зусилля та зрештою призведе до подальшої агресії з боку Росії з жахливими наслідками", цитує президента видання New York Times.

"Я вважаю, що ви підтримуєте або Україну, або Росію", — сказав Зеленський на пресконференції в Оттаві невдовзі після виступу в парламенті Канади. — Послаблюючи підтримку України, ви підсилюєте Росію".

Він додав, що історія показує наслідки розширеної влади Росії.

"Свобода, демократія та права людини: за них потрібно боротися", – заявив Зеленський та нагадав, що Україна вдячна за всю військову та фінансову допомогу, утім "найбільшу ціну" заплатила саме вона.

"Тому, що ми платимо життями наших людей", – сказав Зеленський.

Він також закликав конфіскувати російські активи та використати їх як репарації для України, а також притягнути Росію до відповідальності за сам злочин агресії.

Раніше Христя Фріланд заявляла, що бачить одним із завдань Заходу необхідність змусити Росію заплатити за нищівну шкоду не лише Україні, а й світовій економіці, "навіть якщо йдеться про прецедент у міжнародному праві, як то замороження активів російського Центрального банку".

Як твітує президент України Володимир Зеленський, країни підписали оновлену Угоду про вільну торгівлю та меморандум про будівництво ГЕС в Україні.

Зеленський також зустрівся з керівниками канадського бізнесу. “Ми дуже зацікавлені в їхньому приході в Україну, зокрема в активній участі у відновленні”, – заявив він.

Зеленський подякував канадцям за перший світі пам'ятник жертвам Голодомору

Зеленський подякував Канаді за перший у світі пам'ятник жертвам організованого Сталіним Голодомору українців 1930-х років, що був встановлений свого часу в Едмонтоні. Він також висловив сподівання, що колись у Канаді буде встановлено пам’ятник перемозі України над вторгненням Росії, "можливо, в Едмонтоні".

Президент опублікував відео, коли учасники повнолюдного мітингу української діаспори у Торонто заспівали гімн України, вітаючи ним українського президента, який був на цій зустрічі разом з прем'єром Трюдо та першою леді України.

Щодо дружини, Зеленський відверто поділився з учасниками зустрічі, що через війну не має можливості часто бачитися зі своєю родиною.

“Я щасливий бути тут зі своєю дружиною, першою леді. Три дні разом, вперше з початку повномасштабної війни”, – цитує президента агенція АР.

У Канаді проживає близько 1,4 мільйона осіб українського походження, що становить близько 4% населення країни, пише АР.

Понад 175 000 українців приїхали до Канади з початку війни, і ще 700 000 отримали дозвіл приїхати в рамках ініціативи, яка підтримує тимчасове переселення тих, хто тікає від війни. Ініціатива дозволяє отримати дозвіл на роботу на три роки.

На зворотному шляху, в аеропорту Шеннон Зеленський провів незаплановану зустріч із Головою Суверенної Ради Судану Абделем Фаттахом аль-Бурганом, повідомив президент у своєму твіті.

“Дякую за послідовну підтримку Суданом суверенітету й територіальної цілісності України. Обговорили спільні безпекові виклики, а саме діяльність незаконних збройних формувань, фінансованих Росією”, – твітував Зеленський.

Він запросив Судан підтримати ініціативу Grain from Ukraine.

Телеканал CNN з посиланням на джерело в українському війську припускає, що за ударами безпілотників по “Групі Вагнера” поблизу столиці Судану, ймовірно, стоять українські спецслужби.