Кандидати в канцлери Німеччини посперечалися про «Північний потік-2»

Кандидати в канцлери Німеччини посперечалися про «Північний потік-2»

Кандидати в канцлери Німеччини від провідних партій під час передвиборчих дебатів по зовнішній політиці посперечалися про необхідність добудови газопроводу "Північний потік-2", але зійшлися на думці, що не можна допустити того, щоб цей газопровід використовувався для тиску Росії на Україну.

Дебати пройшли в суботу, 26 червня, вони були організовані суспільним телебаченням ARD і Мюнхенською конференцією з безпеки. У них взяли участь передвиборні лідери партій, які входять в правлячу коаліцію - блоку ХДС / ХСС Армін Лашет і СДПН Олаф Шольц, а також лідер опозиційної Партії зелених Анналена Бербок.

Лашет і Шольц, як повідомляє Deusche Welle виступили за добудову газопроводу по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини, назвавши його економічним проектом і підкресливши, що Німеччині все одно, як отримувати газ з Росії - по суші або по морю. При цьому лідер ХДС / ХСС наголосив, що, якщо "Північний потік-2" стане інструментом політичного тиску на Київ, "можна буде у будь-який момент, навіть коли трубопровід буде вже готовий, зупинити його використання". З цим погодився і соціал-демократ Олаф Шольц.

Кандидат від Зелених підтвердила позицію своєї партії проти газопроводу, сказавши, що Володимир Путін чекає його добудови, щоб потім тиснути на Захід. За словами Бербок, влада Німеччини повинна бути готовою виплатити компенсації за відмову від завершення проекту.

Перед початком дискусії її учасникам показали звернення до них президента України Володимира Зеленського. Той запитав у кандидатів в канцлери про їхнє бачення перспектив вступу України в ЄС і НАТО, закликавши їх чітко визначитися зі своєю позицією і назвати можливі дати вступу.

Лідер ХДС / ХСС сказав, що зараз не можна давати Україні жодних обіцянок щодо перспектив її вступу в ЄС і НАТО. На його думку, спершу необхідно домогтися вступу в ЄС країн західних Балкан, до членства же такої великої країни, як Україна, поки не готовий сам Євросоюз. Він сказав, що не хоче давати порожніх обіцянок. Лідер соціал-демократів також сказав, що питання про вступ України в НАТО зараз не стоїть на порядку денному. Бербок підтримала європейські перспективи України, але теж не назвала чітких термінів.

Вибори в Бундестаг призначені на 26 вересня. За опитуваннями, блок ХДС / ХСС лідирує, Зелені утримують друге місце. Чинний канцлер Ангела Меркель у виборах не бере, вона покине свій пост після 16 років на чолі уряду.

Проти спорудження "Північного потоку-2" виступають США, Україна і ряд країн ЄС. Німеччина захищає цей проект.