«Китайський бовдур, або Стратагеми для України»

«Китайський бовдур, або Стратагеми для України»

Є така приказка «Тікав від вовка - попав на ведмедя». І у мене для вас так собі новина - нас, судячи з усього, хочуть зробити її героями.

«Китайський розворот» найвпливовішого політика всесвіту став очевидним. І не тільки у вологих мріях Арахамії про китайську ефективність однопартійності. Це бонус.

І не тільки в анонсі «гучномовця президента» Арестовича. В тому самому, де він звинувачує Захід у всіх смертних гріхах і роботі в інтересах Росії (словами російських наративу, до речі).

Все вже перейшло в офіційну площину. Просто і буденно. Перефразовуючи Булгакова «Вовочка вже розлив олію» на рейках по якому мчить бадьорий китайський трамвай. А ось ковзатися перед ним - нам з вами.

Є таке поняття «Стратагема» що перекладається з грецької як «військова хитрість». Але не греки його найбільші шанувальники. Китайці використовують Стратагеми тисячоліттями. І вони основа їх дій завжди - тому, що ефективно веде до перемоги. І у них є 36 головних стратагем (тобто хитрощів) на всі випадки життя.

Можна було б припустити, що у команди найвпливовішого з'явилися свої Стратагеми. Але ні. Бо коли дурниа дитина сідатє грати з гросмейстером - виграє завжди гросмейстер.

І якщо хтось бачить «лавірування» і навіть політичний шантаж західних партнерів у спробі набити ціну - я бачу зовсім інше. Це інше - простіше і сумніше.

Проект реанімації російсько-української «дружби» в надії на «стокгольмський синдром» України практично провалився. Два роки володіння всіма важелями влади дали сумний досвід. За такої «хід» у воюючої країні цілком можуть поставити поза законом і відірвати голову.

І потрібно шукати щось нове.

Справа в тому, що російська ідея для нинішніх керманичів не є ідеєю взагалі. Ну, може вона спочатку і була. Але прийшовши до влади вони усвідомили, що можуть продати якомога більше і дорожче. А можливість паралельно заробити на «великих діях» - взагалі не обмежена. Звідси і всі ці безконтрольні мегасхеми розпилу за все, що потрапляє під руки. Звідси і гігантоманія. Гроші. Просто гроші.

Але все лежить на поверхні, - монархія не світить, і рано чи пізно або доведеться зліпити диктатуру, або тебе жорстко візьмуть за жопу, коли «царювання» закінчиться.

Та й диктатура без серйозної підтримки - такий собі вихід. Он, Янукович спробував за підтримки «аж росії». І де він?

Вихід? Заручитися підтримкою когось дуже великого. Росія - небезпечний варіант. Прямо тут цілком можуть порвати на дрібні ганчірочки. Європа? США? Про що ви? Хіба це союзник, який вимагає законності і не красти? Китай? О!

Коли немає своїх стратагем - використовуй чужі «військові хитрощі». Наприклад, 6 китайську стратагему - «Підняти шум на сході - напасти на заході (聲東擊西) Тому, мегапатріотична (останнім часом) ілюзія президента взяла за основу план Януковича. Це коли спочатку голосно хочеш в Європу і цивілізований світ. А потім робиш «любов» неможливою, за рахунок своїх невідповідних «мегабажань». І кидаєшся в обійми іншого. У випадку Януковича - Росії.

Примітивно, відомо, але в наших умовах - працює. Тільки замість росії - Китай.

Тільки там були імперські амбіції і трохи економіки. А тут - просто економіка найстарішої імперії світу. І ніякої зброї. Добрі східні посмішки. І гроші. Але не для нас. І результат для України в цілому один і той-же. Поглинання. Перетравлення. Розчинення.

Ось, і угоду про пільгові китайські кредити підписано. Йдеться про ключові речі - в пріоритеті співпраці - залізничний транспорт, аеропорти, порти, комунікації та муніципальне інженерне будівництво. Красиво звучить. Але є 20-а Стратагема з 36 головних китайських стратагем - «Ловити рибу в каламутній воді» (混水摸魚)

Власне, за два роки «молода команда» збовтала таку муть, що рибу можна брати голими руками. Щоб вам було зрозуміліше, я нагадаю вам короткий список стратегічних підприємств, які за останні два роки з прибуткових стали збитковими (крім портів, аеропортів та інших «дрібниць» з такою ж долею). І яки тепер можуть продати «для порятунку» добрим інвесторам. З цифрами прибутку в 18 на першому місці, і збитків в 21 на другому.

Укренерго (2,559 млрд прибутку - 27,5 млрд збитку)

НАК Навтогаз (13,6 млрд прибутку - 18 млрд збитку)

Укрзалізниця (354 млн прибутку - 11, 7 млрд збитку)

Енергоатом (4,6 млрд прибутку - 4,8 млрд збитку)

Правда цікаво? І це тільки ТОП. Додайте до цього розмови про денаціоналізацію найбільших державних банків України. І землю. Бо китайці ніколи не гребують корупцією і схемами у чужих країнах (на війні як на війні). І можуть вигадати як при "тихому сприянні" скупити її навіть по 100 гектарів у формі «аренди» у власників. Поки «няня» з «монобільшістю» не прийме для них відповідну поправку у законі для легалізації.

Ну що? Складаються пазли?

У Китаю вистачить ресурсів, щоб купити все, що вони захочуть. Особливо якщо «інвестиційною нянею» у них буде особисто найвпливовіший політик (і економіст) всіх часів.

Китай поганий? Так ні ж. Китайці завжди дбали про інтереси Китаю. Це у них в крові. При будь якій владі. А що стане з суб'єктами їх «інвестицій» - це вже не проблема китайців.

Наша влада ефективна як пожежа. У всьому. А у Китайців є ще і 5-а Стратагема - «Грабувати під час пожежі» (趁火打劫). І мова не про пограбування - це така форма. Їм не треба грабувати. Все за гроші. Все чесно. Ну…майже.

Просто, коли у нас два лиха - війна і влада, з нами зручно робити все, що завгодно. Особливо, якщо влада тихенько відкриє ворота з тилу, поки ми дивимося за фронтом.

І якщо вам хтось буде розповідати про робочі місця, на яких ви всі будете дружно і прибутково працювати - розслабтеся. Працювати будуть ті, хто повинен працювати на китайських підприємствах. Саме тому ми тріумфально підписали безвіз з Китаєм. І відкрили ворота.

Що буде далі - не складно здогадатися. А хто не зможе - ось вам 30-а китайська Стратагема - «Перетворити роль гостя в роль господаря» (反客為主). Це означає те, що Китай приходить, і вже ніколи не йде. З цим вже знайомий весь світ. І судячи з усього належить познайомитися нам, але в повній версії.

А якщо вам будуть розповідати про партнерство з Китаєм для військового захисту від Росії - подумайте, що на що вам пропонують поміняти. Від Китаю, що прийшов «за згодою» і «по клюбові» нас ніхто не захистить. Просто назавжди запишуть в зону впливу Піднебесної. Як умовну провінцію.

Ті, хто добровільно йдуть в боргову яму - випадають з інших законів.

Хочете схему? Наберіть в Гуглі запит «чорногорія порт китай». Почитайте, і просто помножте на масштаб країни.

Китайський бовдур - це така фігурка, яка розмірено хитає головою. Він типу - відганяє зло.

Ще кажуть - він заспокоює. Так ось. Китайський бовдур - це весела бригада, яка захопила країну. З маленьким, але амбітним «бригадиром» на чолі. Нас заспокоюють хитаючи головою і вимовляючи звуки ротом. Але ми як завжди повинні стежити за руками. А руки, втомившись від нишпорення по кишенях країни - вирішили зіграти по-крупному. Китайці - гарні партнери. І завжди чесно виплачують профіт. Те що треба нашим «веселим чоловічкам». Щоб сидіти на вершині країни, яка більше не належить нам. І плювати з висоти «китайської однопартійності». Ну, або звалити і насолоджуватися життям.

Погано, коли тобі починають пропонувати на вибір два фатальних плани, при наявності купи позитивних. Ще гірше, коли вибір роблять за тебе, від твого імені, і за твій рахунок.

Я не впевнений, що наше грьобане шапіто знайоме з китайськими Стратагемами. Але, тепер у них з'явилися міцні вчителя.

Одна надія - країна не та. Китайці міряють нас «російською міркою» (ми всі на одне обличчя, ага), і не враховують багатьох чинників. Але і згубні рішення прийматимуть зовсім не китайці. Наші власні «китайські бовдури». А китайці просто роблять свою справу - в ім'я своєї країни в своєму розумінні. Експансія у них у крові.

А нам треба готуватися. І бити по руках. Або ми погодимося. Але це вже буде назавжди.

Що робити? Так спитайте у китайців. У них є Стратагеми на всі випадки. І на цей теж. 18-а.

 «Щоб зловити розбійників, треба перш за все зловити ватажка» (擒賊 擒 王)

І ні на що не натякають. Втім, як і я.

Гліб Бабіч