"Комбінований удар" - Кирило Данильченко

"Комбінований удар" - Кирило Данильченко

Це була друга за кількістю одночасного прольоту в одному залпі засобів доставки атака за всю війну.

Спочатку була хвиля з 22 “Шахедів” – розрядити пускові, помацати засобами радіотехнічної розвідки та супутниками позиції наших зенітників, перевірити нові маршрути (деякі дрони камікадзе завели аж під Рівне).

Хвиля з 2 балістичних і 29 крилатих ракет по столиці – скувати наше ПРО і позначити загрозу, не давати маневрувати силами та засобами.

Ну і основний удар – 88 ракет і 63 камікадзе. Уперемішку паліатив у вигляді С-300 по землі, Х-101, “Іскандери”, “Кинджали”, Х-22.

Мета дивна – удар по енергетиці. Хоча пік морозів минув, світловий день зростає, опалювальний сезон хочуть цього року закінчити у березні.

Якось пізно вибивати нам генерацію?

Тим більше зараз ми синхронізовані з однією з наймасштабніших енергосистем на планеті – з енергомережею ЄС.

Вибили нам трансформатори, або частину ТЕС та ГЕС – ну піде перетікання з Польщі, Румунії, Словаччини.

Дорого, а що робити – війна.

Промисловості та заводам не те, щоб начхати, – резервна генерація дорожча, плюс економічні збитки, кошти на ремонт треба витягти з реального сектора.

Але їм кинуть повітряну гілку, заведуть дизельні генератори, відключатимуть цивільних споживачів.

Впоралися позаминулої зими – впораємося й зараз.

Вже з'ясували – блекаут і те, що відбувається на фронті, не сильно пов'язані один з одним.

Так, у тилу є проблеми – заблоковані кілька сотень шахтарів, в окремих регіонах “погасло світло”, вибило генерацію у двох ГЕС.

Атака вкрай неприємна – влучання по ГЕС-1та ГЕС-2 ДніпроГЕС.

Перебили балку, якою їздить кран, що піднімає шлюзи.

Перебили трубу газопостачання, там сильна пожежа.

Пряме влучання у машинний зал – це найболючіше, ремонт може бути довгим, і півроку, і рік, залежно від того, що пошкоджено.Били “Кинжалами” – перехопити таку атаку над Запоріжжям ми не можемо.

Також прорвалися частина Х-101, із модернізованих, що можуть відстрілювати теплові пастки – ймовірно, перевантажили канали пускових над станцією.

Це неприємно – мали бути пости навколо з малою зенітною артилерією та ПЗРК, об’єкт стратегічний.

Однозначно це спроба “відповіді” за дюжину уражених НПЗ і свіжий Енгельс з ударами по літаках ядерної тріади (як мінімум 4 вибухи в районі злітно-посадкової смуги) – запізно цілити в генерацію і робити нам аварійні відключення у вигляді планової атаки.

Імовірно дістали з-під сукна одну з домашніх заготовок на зиму.

Ткнули по Старокостянтинову – крилатими ракетами в спробі дістати наші Су-24М і змусити нас тримати там чергове ППО, ми в курсі, що вони роблять росіянам вкрай боляче західними засобами доставки.

Бурштинська ТЕС – це вже не “острів”, це важливий вузол розподілу на заході країни.

Але основна мета – терор великих міст.Два десятки С-300 по Харкову – у багатьох районах немає світла, інтернету, мобільний зв'язок з перебоями.

Хвилі ударів по Дніпру, Запоріжжю, перед цим Київ, стабілізаційні відключення в Одесі.

Красива картинка для кремлівського ТБ – палаючий газ із перебитої труби, мільйон жартів про декомунізацію ДніпроГЕС, картинки із знеструмленими кварталами.

І ось уже не так страшно для глибинного народу виглядає евакуація з Білгорода та 600 тисяч барелів бензину на добу, які не виробляють на знищених вакуумних вежах російських НПЗ.

Чергове зміщення акцентів у їхній кампанії повітряних ударів – на початку січня-лютого були прильоти по промислових майданчиках, теж досить неприємні, хто в курсі, той в курсі.

Були жертви серед робітників і згорілі цехи – не тільки легпром, якщо що.

Але своєї мети противник не досяг – десятки ударів по НПЗ українськими (не іранськими як у РФ) дронами; нові надводні безекіпажні катери; нова “Богдана” 4.0 на новому шасі і все частіше мелькають вітчизняні САУ у військах; нарощування виробництва радянських калібрів (122 і 152); “Стугни” та ракети до них – все це ми продовжуємо виробляти.

Це точний маркер, що стратегічними бомбардуваннями ВПК вони нам не виключили.

І продовжилося не лише децентралізоване виробництво дронів, а й САУ, мінометів, бронемашин, ремонт важкої техніки, тощо.

Тепер же їм терміново потрібна була картинка. Тому перенесли зусилля з промки по генерації.

44 дні Кремль накопичував засоби доставки, щоб ударити по енергетиці – знову воювати з трансформаторами та позбавляти мирних людей світла у квартирах.

Якщо це і була відповідь на параліч 10% їхнього виробництва палива – ми його витримаємо. Витримали минулої зими і витримаємо зараз.

Трансформатори і машинні зали вже були, і закінчиться все як минулого разу.

 У Кремля поки що немає засобів гарантовано звалити нас у блекаут.