Користь рису для здоров'я

Користь рису для здоров'я

Відомо, рис – це абсолютний лідер за кількістю вуглеводів і мінералів, які містяться в ньому і при споживанні в їжу постачаються в організм.

Окрім того, це ідеальний природний абсорбент, тобто поглинає всі шкідливі речовини, що надходять з іншими елементами їжі, а тому є незамінною складовою майже будь-якої дієти.

Вчені з Токійського університету знайшли ще одне надзвичайно важливе застосування рису: вони відкрили такий його вид, який містить антитіла для боротьби з ротавірусом – причиною дитячої смертності у більшості бідних країн.

Через кишкові інфекції, які супроводжуються сильною діареєю, щорічно помирає більш ніж 520 тис. осіб у Африці, південній і південно-східній Азії. Нарешті завдяки генетичним маніпуляціям було виведено рис лінії MucoRice-ARP1, зерна якого містять білки-антитіла проти смертельного вірусу.

Дослідниками проводилися наступний експеримент: лабораторні миші харчувалися рисом нового сорту, а після цього піддавалися зараженню ротавірусом; ряди досліджень показали, що гризуни стали набагато більш стійкими до інфекційного захворювання. Вживанням MucoRice-ARP1 планують доповнити програми вакцинації, до яких, за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, варто включати і вакцини саме проти ротавірусів.

Ген  arp1 був виділений із геному лам, і основна його відмінність полягає у тому, що він практично не засвоюється кислим середовищем нашого кишечника. Однак при термічній обробці (тобто під час варіння рису) значна частина білка руйнується, що зумовлює необхідність його споживання у сирому чи молотому вигляді для досягнення високої ефективності.

Поки що на новий вид рису чекають випробовування на людях-добровольцях, і можуть пройти десятки років, поки дійде до реального використання його у їжу. До того ж, багато установ не допускають вживання генномодифікованих організмів, тому доля цього відкриття залишається під питанням.

Джерело: cikave.org.ua