"Короля грає його почет" - Павло Бондаренко

"Короля грає його почет" - Павло Бондаренко

Зараз, можливо, в мене дехто (тролів та ботів до уваги не беремо) кидатиметься капцями. Особливо ті, хто має звичку реагувати на перший абзац, не дочитуючи текст до кінця.

У нас, на жаль політика персоніфікована. Тому з 2014 по 2019 за все - від переговорів з Трампом до не посипаної двірником ожеледиці під під'їздом відповідав Порошенко. Він був головним винуватцем невдач і головним творцем успіхів. Так само зараз із Зеленським.

А короля грає його почет. Президент будь-якої країни є верхівкою величезної піраміди, яка називається "команда". Президент за рідкісними виключеннями спирається на політичну силу, яка має власну ідеологію та погляд на гуманітарну, економічну, соціальну політику тощо.

І тому на сьогодні я альтернативи Петру Порошенко не бачу. Як би до нього не ставитися. Незважаючи на його вади - від певних рис характеру до стану здоров`я. Бо за ним є реальна й найбільш якісна з усієї решти команда. Якість оточення Порошенка та Зеленського характеризують дві Ірини. У Порошенка Геращенко, а у Зеленського - Верещук. Решта так само. Чи можна порівняти генерала Забродського та коміка Корявченкова на прізвисько Юзік?

Кого приведуть у владу Ляшко або Смішко? Хтось може назвати того, хто керуватиме у них економікою? Зовнішньою політикою? Армією? Чи знову, як у 2019-му: "Нічого він набере нові обличчя і гарних професіоналів?"

Кого заведе у владу "вічно молода" Тимошенко? А кого - "настоящій палковнік" Гриценко? Чи є всі вони та їхнє оточення більш прийнятною для нації та країни альтернативою? Відповідь всім відома.

Якщо хочете (це до тих, хто ненавидить Порошенка) - від вас вимагається обирати з двох зол. І вдягнути білі польта - не вихід. Бо зараз йдеться про саме існування країни. І можливе вторгнення росіян є лише однією із загроз. Тож у такій ситуації не участь в обороні країни - це те саме, що пособництво ворогу.

На жаль, з 2014 року українське суспільство не народило політика, кращого за Порошенка. А дуже б хотілося. Натомість воно народило Зе. А тепер закуповується сіллю, консервами й затамувавши подих дивиться увечері в телевізор: може, пронесе? Може добрі дядьки й тітки за океаном порішають за нас так, що нам буде гарно. І не бачить причинно-наслідкових зв'язків між своїм вибором у 2019 та нинішньою ситуацією на кордонах і цінниками в магазинах.  

Суспільство наше так і не виросло з персоніфікованої політики та популізму. Навіть коли голосує за партію на парламентських виборах - голосує не за її політичний та економічний курс, а за - вибачте - її фюрера. Воно усе ще в масі своїй вірить у те, що одного разу воно приведе до влади "доброго царя", який набере собі в команду "гарних бояр" і ті все да-дуть. Зарплату, як у Польщі - дадуть. Пенсії, як у Німеччині - да-дуть. Медицину, як в Австрії, але щоб безкоштовна - да-дуть.

І да, фантазії деяких "білопальшників" щодо "Нехай Порошенко відійде і замість себе призначить наступника, якого "розкрутить" на свої гроші" - фантазії і є. Так це не працює. Будь-який студент першого курсу політологічного факультету вам це підтвердить.

P.S.

Історія нічому не вчить - вона лише карає за незнання уроків. Часто дуже суворо. Народ, який забув своє минуле, навіть нещодавнє - не має майбутнього.