"Корупція у Харківському Бюро судмедекспертиз" - Тетяна Доцяк

"Корупція у Харківському Бюро судмедекспертиз" - Тетяна Доцяк

Кто ж его ПОСАДИТ!? ОН же ПАМЯТНИК!

Пам'ятаєте, в крові загиблого водія Шевроле, в якого врізався 16-річний Колінька на Інфініті, було знайдено 3,65 проміле алкоголю? Це дуже сильне сп'яніння, приблизно літр горілки. Я не знаю чи пив Носов перед ДТП, представник потерпілих Igor Cherniak і родичі загиблого стверджують, що ніяких ознак пиятики вдома знайдено не було. І були припущення, що алкоголь "з'явився" в крові загиблого вже після відбору.

Влітку у Фактах ICTV ми робили сюжет про ХОБСМЕ (Харківське бюро судово-медичних експертиз). Ця установа робить експертизи, які стають надалі важливим доказом у кримінальній справі. Від експертного висновку ХОБСМЕ часто залежить "сяде" людина чи ні. Ясно, що там крутяться дуже великі гроші. В сюжеті один зі співробітників установи (ми не показуємо обличчя і не називаємо його) погодився розказати скільки коштують замовні експертизи, як підробляють аналіз. Ось, приміром, шматок з інтерв'ю: "При ДТП, например, можно всегда трезвого сделать пьяным, можно добавить спирт в кровь и вопрос решен - это минутное дело. Если надо – запросто можно взять другую кровь из другого тела." 

Найгучніші приклади сумнівних експертиз ви могли чути. На пішохідному переході поліцейська Головіна збила дідуся, він отримав важкі травми і помер в лікарні, перебуваючи у комі. Експертка ХОБСМЕ зробила висновок, що дідусь помер від старості. Родичі загиблого і представниця потерпілих Evgeniya Jastrebova були шоковані висновком, щоб довести правду довелось пройти через ексгумацію.

Бізнесмена Черномаза підкинули в лікарню вже мертвим, на ньому не було живого місця - переламані ноги, руки, череп, це виглядало, за твердженнями родичів, наче його чавили пресом, а травми описані експертами на 5-х сторінках. Однак висновок ХОБСМЕ - помер від серцевого нападу. А це вже інша кваліфікація для злочинця. Хоча альтернативні експертизи в інших містах встановили - чоловік помер від отриманих травм.

В біоматеріалі Зайцевої були знайдені опіати, експерти ХОБСМЕ не змогли порахувати їхню кількість і встановити чи перебувала водійка в наркотичному сп'янінні. Зайцева уникла обтяжуючих обставин. Larysa Matveeva намагалася покарати експертів, але справу неодноразово закривали.

Про антисанітарію і жахливі умови, в яких зберігаються тіла померлих, було кілька публікацій, на одну з них посилання в другому коменті.

Установою 15 років керує Юрій Кравченко, публікації в ЗМІ і скандали йому "як з гуся вода". Бо дружити з головним експертом хочуть усі: й слідчі, й прокурори, й судді. У вівторок має відбутися комісія про переобрання керівника ХОБСМЕ. Кравченко подає свою кандидатуру знову. Ще одна кандидатка - його заступниця й "права рука". Третій і четвертий кандидати - колишній керівник ХОБСМЕ і чиновник міської ради. Хто ці люди - не важливо. Адже конкурс і подальше голосування депутатів - формальність, питання вирішене на користь нинішнього керівника, принаймні, так твердять джерела.