Країни НАТО мене не почули – Майкл Макфол про необхідне для закінчення війни цього року

Країни НАТО мене не почули – Майкл Макфол про необхідне для закінчення війни цього року

Майкл Макфол, професор Стенфордського університету, посол США в Росії (2012–2014) та співголова міжнародної робочої групи з питань санкцій проти РФ (група Єрмака-Макфола) розповів про своє бачення війни, американсько-російських відносин, а також про те, чому росіянам вигідне припинення російської війни в Україні.

Макфол стверджує, що адміністрація Джо Байдена та інші західні країни НАТО не почули його пропозицій (озвучених у статті для Foreign Affairs), необхідних на думку дипломата, для завершення війни цього року: “Я хотів, щоб уся зброя, яка б забезпечила перемогу, була вже відправлена. Вони вирішили інакше. Це їхнє рішення, не моє”.

Він також зауважив, що “аналітики минулої осені не чекали на український успіх у Харківській і Херсонській областях”.

“Тому я не знаю, що буде далі, але вважаю, що українці весь час робили більше, ніж ми від них очікували”, – додав Макфол.

Щодо американсько-російських відносин, то колишній посол в США в Росії називає їх найгіршими в історії, включаючи період Холодної війни. “За Хрущова, за Брежнєва були контакти та робота над конкретними справами, які були вигідні для обох сторін. Я вже не кажу про часи Горбачова та Єльцина, коли справді були гарні відносини. І навіть за Холодної війни була спільна робота, якої ми зараз не робимо”, – прокоментував Макфол.
Зупинити цю жахливу імперіалістичну інтервенцію, окупацію в Україні – це вигідно, звичайно, і для українців, але я також вважаю, що це вигідно і для тих, хто в Росії хоче жити інакше.
Майкл Майкфол

Посол також вважає, що для “нормального життя” росіян їм потрібне припинення “реколонізаційної” війни Росії проти України.

“Є люди в Росії, які не імперіалістичні яструби, вони хочуть жити нормально, мати спокійне нудне життя. Не можна цього отримати, коли у вас імперіалістичні війни, насамперед в Україні. Тому зупинити цю жахливу імперіалістичну інтервенцію, окупацію в Україні – це вигідно, звичайно, і для українців, але я також вважаю, що це вигідно і для тих, хто в Росії хоче жити інакше”, - каже Макфол.

Макфол послідовно називає російські обстріли українських міст тероризмом і закликає США визнати Росію державою-спонсором тероризму.