Кремль не планує відновлювати зернову угоду. Україна вже провела понад 250 кораблів гуманітарним коридором

Кремль не планує відновлювати зернову угоду. Україна вже провела понад 250 кораблів гуманітарним коридором

Кремль не зацікавлений у відновленні Чорноморської зернової ініціативи, заявив російським медіа міністр сільського господарства Росії Дмитро Патрушев.

Він додав, що багато в чому це політичне рішення, але Росія продовжить експортувати зерно: "Наші обсяги експорту зерна з урахуванням згортання зернової угоди аж ніяк не впали, вони навіть трохи зросли".

Після одностороннього виходу РФ з зернової угоди, що дозволяла Україні безпечно експортувати зерно зі своїх заблокованих через російську агресію чорноморських портів, Росія почала атакувати українську портову й зернову інфраструктуру.

Водночас Києву вдалось створити Чорноморський гуманітарний коридор, яким безпечно пройшли вже 256 кораблів із продовольством, заявила днями посолка США в Україні Бріджит Брінк. "Попри неодноразові жорстокі атаки Росії на Україну, кораблі перевезли майже 9 мільйонів тонн зерна та інших вантажів від українських фермерів та міст по всьому світу", - твітує дипломатка.

Наприкінці листопада президент Володимир Зеленський розповів, що Україна отримає військові кораблі для захисту суден у зерновому коридорі у Чорному морі. За його словами, створення цього гуманітарного коридору без Росії стало одним з найбільших досягнень України за рік.

Також, як твердить Київ, українська влада домовилася з партнерами про забезпечення супроводу кораблів у морі, щоб гарантувати їхню безпеку, й зокрема Одеська область буде захищена додатковими системами ППО, а запит на цю зброю спрямували й погодили із міжнародними партнерами, пише Радіо Свобода.

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський днями повідомив, що після 10 жовтня обсяги вивезення зерна суттєво збільшилися порівняно з серпнем і вереснем. Експорт цього року буде більший, ніж минулого року. Тоді він становив приблизно 72 млн тонн урожаю, цього року очікується на рівні 78-79 млн тонн.