“Крим - це Україна” - країни світу виступають проти агресії Росії у 9-ту річницю анексії українського півострова

“Крим - це Україна” - країни світу виступають проти агресії Росії у 9-ту річницю анексії українського півострова

У дев’яту річницю незаконної окупації Криму ряд країн світу вкотре висловили незгоду із загарбницькими діями Росії та наголосили на підтримці України.

"Сполучені Штати продовжать заявляти очевидне: Крим - це Україна, як і Донецьк та Луганськ - це Україна", як і кожна частина України в її міжнародно визнаних кордонах", - заявила тимчасово повірена у справах США в ОБСЄ Кортні Остріан.

Вона перелічила жорстокі порушення прав людини, які Росія скоїла в Криму і вказала, що тепер Кремль намагається застосовувати такі ж методи і в інших частинах України.

"З 2014 року в Криму, ми бачимо чернетку того, що Путін робить в повномасштабному вторгненні", - вказала Остріан у виступі в ОБСЄ 16 квітня. - Бачимо як Кремль встановлює необраних маріонеток, намагаючись нав'язати свою волю на інші міста, які Росія захопила в Україні. Як Кремль робив в Криму. Бачимо це в шахрайських референдумах, які Кремль організував, щоб заявити про анексію частин української території. Як кремль робив в Криму.

І ми бачимо це у звірствах та зловживаннях, які російські сили коять на тимчасово окупованій території, включаючи в зв'язку з процесом фільтрації. Це позасудові вбивства, зґвалтування, катування цивільних, як в репресіях Кремля в Криму".

Міністерство зовнішніх справ Швеції заявило: «Швеція не визнає і не буде визнавати незаконної анексії Росією територій України. Ми продовжимо непохитно підтримувати Україну».

У Twitter міністерство розмістило постер із надписом «Крим – це Україна. Донецьк – це Україна. Херсон – це Україна. Луганськ – це Україна. Запоріжжя – це Україна».

З аналогічною заявою виступила і Фінляндія та наголосила, що агресія Росії і порушує міжнародне законодавство. “Ми підтримуємо територіальну цілісність України та зусилля щодо її відновлення”, - заявило МЗС Фінляндії у Twitter.

Посольство Великої Британії в Україні розмістило карту Україну, викладену іменами кримських татар від Кримської правозахисної групи.

“У Криму страждають українці: громадяни не мають свободи, мирних жителів затримують, а діти перебувають у таборах “перевиховання”, - заявило посольство. Британська дипломатія також наголосила: “Через 9 років після незаконної анексії Криму Велика Британія продовжує виступати разом з Україною проти російської агресії”.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов днями з нагоди проведення незаконного референдуму у Криму нагадав його організаторам, що цього року вони вже могли б “вийти з-за грат”. Та пообіцяв, що “тепер все це лише чекає на них попереду”.

У Криму перманентно тривають переслідування українських активістів. Так, постійна представниця президента України в Криму Таміла Ташева регулярно повідомляє про такі порушення, зокрема, недавно написала на своїй сторінці у Facebook про черговий незаконний обшук в окупованому Криму: “Цього разу окупаційні силовики вдерлися до будинку кримськотатарського активіста та журналіста Ролана Османова. Чоловіка відвезли до управління ФСБ у окупованому Сімферополі”.

Близько 50 кримських політв'язнів, які нині перебувають у в'язницях, мають проблеми зі здоров'ям, багатьом із них не надається медична допомога, - заявила Таміла Ташева в ефірі Радіо Культура. “Ненадання медичної допомоги, згідно із Женевською конвенцією, це, фактично, тортури над людьми”, - зазначила вона.

Ташева наголосила також, що політв'язнів Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова, які загинули у російських тюрмах, фактично довели до смерті.

Росія тим часом скасувала концерт з нагоди “річниці”, але анонсовано флешмоби, лекції та автопробіги, повідомляє російське видання Медуза. Торік, як відомо, “святкування” восьмиріччя приєднання Криму до РФ було проведено на стадіоні “Лужники”. Цього року в російський президент Путін відвідав Крим в суботу, через день після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт.

Росія захопила Крим в 2014 році, а через вісім років розпочала повномасштабне вторгнення до України. Міжнародна спільнота засудила агресію Росії та запровадила санкції.