"Відверті індикатори злодійства влади" - Карл Волох

"Відверті індикатори злодійства влади" - Карл Волох

Головним питанням тактики опозиції після програшу Порошенка було, на який день призначати інавґурацію (там рамки відносно широкі). Адже після 11 травня Зеленський вже втрачав можливість розігнати парламент (до строкових виборів залишалося менше, ніж півроку).

Памʼятаю свою розмову з Парубієм із цього приводу.

- Чому було не почекати ще кілька днів?

- Врахуйте, як це виглядає в очах виборців і як би це їм подавалося: накрали, а тепер бояться віддати владу, щоб не піти до криміналу. Нас це не влаштовує. І з цієї ж причини битися за відміну незаконного указу Зеленського в КС ми не будемо.

Ми з вами можемо по-різному оцінювати правильність цього рішення. Але це в будь-якому разі позиція досвідчених і зважених політиків.

А тепер порівняйте з ситуацією з голосуванням по е-деклараціям. Зелені зібрали купу негативу (від партнерів і суспільства), коли тривалий час відмовлялися його повернути. Тепер, ніби, зробили це, але з відтермінуванням, котре можна, фактично, прирівняти до зізнання в крадійстві. Та ще й вивели з-під звітування цілу групу впливових осіб, повʼязаних із ОПою.

Західним партнерам і без того складно утримувати на попередньому рівні військову й економічну допомогу Україні в умовах наших безперервних корупційних скандалів. А тут маємо відверті індикатори злодійства влади. Тому, навряд чи їй під тиском вдасться втримати ці дві норми.

І не забувайте про виборця. Що б ми з вами не думали про інтелектуальний рівень електорату Зеленського, але корупцію українець ненавидить люто - принаймні, до моменту, коли сам може до неї долучитися. І на підтримку ним СН учорашня історія вплине точно. А судячи з останньої соціології, і на рейтинг самого Зеленського, котрого дедалі більше людей вважають відповідальним за корупцію у владі.

Тому, я більше не думаю, що влада щось виграла від учорашнього голосування (навіть тактично)