"КУЛЕБА І ЛЕНД-ЛІЗ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"КУЛЕБА І ЛЕНД-ЛІЗ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Я не знаю з яких причин міністр МЗС Дмитро Кулеба періодично починає працювати піарником президента Зеленського. Але щойно міністр Кулеба відверто збрехав. Він заявив, що ленд-ліз наданий України Сполученими Штатами, це заслуга Мюнхенської промови президента Зеленського. Бо бачте 19 лютого під час промови в Мюнхені Зеленський згадав про надання Україні ленд-лізу.

Зразу оговоримося, факт такий справді був. Під час Мюнхенської промови Зеленський справді сказав таке: "Що ще ми можемо зробити зараз? Продовжити дієво підтримувати Україну, її обороноздатність. Надання Україні чіткої європейської перспективи, наявних для країн-кандидатів інструментів підтримки, чітких і осяжних часових меж вступу в Альянс. Підтримати трансформації в нашій країні. Створити для України Фонд стійкості та відновлення, програму ленд-лізу, постачання новітніх озброєнь, техніки, обладнання для нашої армії – армії, яка захищає всю Європу".

Це ЄДИНА згадка про ленд-ліз протягом всієї промови. Якщо ви прочитаєте текст Мюнхенської промови Зеленського, ви побачите, що вона про ленд-ліз так само як про дітей - їх Зеленський там теж згадував. Насправді це була промова - наїзд на західний світ, який-зараза не захищає Україну замість України.

Зауважимо. Про відсутність механізмів безпеки для України Зеленський говорив, через півтора місяці після попередження від особисто директора ЦРУ про плани й наміри Росії (які збулися), після заяви самого Зеленського що думати треба про травневі шашлики а не про війну, на восьмому році війни і за умов що країни НАТО уже надавали Україні Джавеліни, Нлоу та Стінгери, але жодна українська в/ч ніде не готувала рубежів оборони крім Донбасу. На Донбасі їх будували останні 8 років. На всіх інших напрямках ворога зупиняли в міській забудові. Повній мирних мешканців, яких НЕ евакуювали.

Зеленський ще там заговорив про вихід України з Будапештського формату, а це на секундочку, був формат відмови України від ядерної зброї. Ті слова Зеленського Москва тоді трактувала так, що Україна заявила про намір повернути собі ядерну зброю. Це Москва повторює досі.

Звісно заява Кулеби - не піар! Ви хіба забули? Піар це коли Порошенко пікапи, бронежилети та квадрокоптери на фронт везе. А моно-марафон по ТБ і от такі заяви - то не піар! Взагалі!

До речі, про Порошенка. Я переконаний, ще одна причина чому Кулеба заходився доводити ніби ленд-ліз - заслуга Зеленського, це тому що насправді ленд-ліз був заслугою як раз таки п'ятого президента. Просто пригадаємо хронологію.

20 листопада 2021 р. на безпековому форумі у Галіфаксі Петро Порошенко закликав західних партнерів надати Україні більше оборонної зброї. І - яке диво! Країни НАТО надали Україні протитанкові і протиавіаційні комплекси. Джавеліни, Нлоу та Стінгери тоді по суті заткнули діру, нішу де Україні відбиватися було просто нічим.

У Галіфакс, нагадаю, офіційна делегація України відмовлялася їхати саме через присутність там Порошенка.

Надати Україні ленд-ліз Порошенко з трибуни ВР закликав також раніше за Зеленського - 15 лютого 2022 р. Очевидно чому про ленд-ліз згадав Зеленський - бо про нього уже горлав Порошенко. Але.

Уже відомо що в Сполучених Штатах закон про ленд-ліз для України був зареєстрований ще раніше - 19 січня. Очевидно, вже тоді в США знали що ленд-ліз Україні знадобиться. Нагадати, що тоді розповідала українцям українська влада і позитивні блогери з ОПУ?

І ще дещо. Місяцем раніше на початку грудня Порошенко взяв участь в переговорах з учасниками Ради закордонних справ США. Де знову таки наполягав аби Україні надали летальну зброю і впровадили більш потужні санкції проти Москви.

Очевидно, перед тим як прийняти рішення про надання Україні ленд-лізу, американці провели глибокі консультації з українською опозицією і саме вони вплинули на рішення США, в той час як влада просторікувала що "Захід роздмухує конфлікт України з Москвою".

В ОПУ зараз роблять все аби ми про все це забули. Марно.