Купувати відсутній стаж, або працювати до 65 років

Купувати відсутній стаж, або працювати до 65 років

У пенсійній реформі Кабміну йдеться про те, що в 2028 році в 60 років на пенсію зможуть вийти тільки приблизно половина українців пенсійного віку. 40% вийдуть на заслужений відпочинок в 63 роки, 5% - в 65 років.

Тим, хто допрацьовувати не хоче, пропонують купувати стаж - один рік коштує 16 896 гривень. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про те, що мова про підвищення пенсійного віку в рамках реформи не йде. Однак, фактично, для половини українців пенсійний вік все-таки підвищили.

Тим, хто не мають право на пенсію за віком через брак стажу, покладена соціальна допомога в розмірі 30% від прожиткового мінімуму для непрацездатних. На даний момент це від 400 гривень в місяць. "Соціальну пенсію" в Україні отримують менше 100 тисяч українців. Після посилення вимог для отримання пенсії за віком, кількість "соціальних пенсіонерів", припускають експерти, може вирости в кілька разів. Про це пише видання "Сегодня.ua".

Зазначимо, в одному із інтерв'ю міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що пенсійний вік не підвищуватимуть, але зростатиме страховий стаж.

"Вихід один – проведення пенсійної реформи. В Україні мізерні пенсії. Але власних коштів Пенсійного фонду вистачає на виплату половини. Щоб підвищити пенсії, потрібно взяти додаткові дотації з державного бюджету. Отже, забрати із інших програм – фінансування освіти, медицини, армії, що є шляхом "в нікуди". Або шукати можливості збільшення доходів Пенсійного фонду", – пояснив міністр.

Рева зазначив, що раніше МВФ вимагав збільшити пенсійний вік в Україні, та зараз це питання не стоїть.

"Однак МВФ – це не благодійна організація. Якщо ви відмовляєтеся підвищувати пенсійний вік, то повинні запропонувати альтернативу", – каже глава Мінсоцполітики.