"Курчат по осені рахують" - Тамара Горіха Зерня

"Курчат по осені рахують" - Тамара Горіха Зерня

Тут знаючі люди заспокоюють – не хвилюйтесь ви так, все нормально, Зеленського у Польщі перекладав дуже грамотний перекладач. Переклад був у рази змістовнішим та коротшим за оригінал.

Так це усе ж вирішує, звичайно. Кризовий менеджмент, про який ми мріяли. Я б іще далі пішла; Вові взагалі треба звук відключати. Хай виходить до преси, відкриває рота, ці свої мемаси демонструє, але мікрофон буде у спеціально навченої людини.

Це так загадково… Я думаю, ми можемо забронювати за собою поняття «загадкової української душі». Обрати президента по приколу, тому що смішний. «Але ж ти розумієш, що у нього нема реальної влади, він нічого не вирішує?»

Скільки разів я чула це твердження, цей міф про президента, який «не при дєлах». Практично впевнена, що джерелом цього наративу є Банкова, бо який може бути спрос з людини, яка не приймає рішень? От шукайте справжніх ляльководів і притягайте їх до відповідальності, а актора не чіпайте. Актори люди підневільні, що їм прописали у сценарії, те і грають.

Тільки не буде так. Не буде для Вови і влади зелених окремої ложки, якою їх мірятимуть. Не буде знижки на те, що вони «дурачки». Це вони рік тому могли розказувати, що зерно «миші з’їли», і всі посміялися. Посміялися, але питання лишилися. І вони будуть задані у рамках реальних кримінальних справ.

Ким задані? Так відомо ким. Тими ж слідчими і прокурорами, які зараз працюють. І новими, які прийдуть на заміну найбільш одіозним, але у масі своїй це залишаться ті самі фахівці. Просто система розвернеться на 180 градусів, і вони розвернуться разом із системою.

Система вже розвертається, і треба бути геть сліпим, щоб цього не помічати. Країна переходить до горизонту планування на «після Зеленського». По перше, три роки до закінчення каденції – це дуже мало. Це вже той час, коли навіть у нормальному режимі ми переключаємося на рейки передвиборчої боротьби. По друге, все менше залишилося зе-оптимістів, які розраховують на цих три роки. А все більше з тривогою поглядають на найближчу осінь, яку Вова може її і не пересидіти.

Восени прилетять нові платіжки за світло і опалення. Восени зависнуть бюджетні виплати, тому що гроші закінчаться, і дай боже утримати пенсії. Восени відкриється вакцинована Європа і світова економіка надолужить згаяне, а невиїзні українці сидітимуть у карантині вічних обмежень. Остаточно злізе асфальт великого будівництва, крізь який уже зараз проростає трава. Та і загалом, осінь в Україні – традиційно невезучий час для президентів, які чи то по пеньках, чи самі пеньки.

І мене дуже, от прямо дуже тішить те, що Вова виявився неготовим до нової реальності. Що зникло чуття, зникла швидкість реакції. Що вони знову грають ту саму пісню – офшори Порошенка, відпустка Порошенка… За два роки так нічого і не зрозуміли, і схоже, так і не спромоглися знайти нові козирі, ходитимуть тими самим картами. Не розуміючи і не помічаючи, що карти давно краплені та заяложені. І що за спробу витягти у товаристві їх, здається, будуть бити.