Курс валют на 6 січня: що з цінами на долар і євро в Україні

Курс валют на 6 січня: що з цінами на долар і євро в Україні

Станом на ранок 6 січня долар в обмінниках в середньому коштує 40,70 грн, а євро - 42,65 грн

Курс долара в Україні на сьогодні

Станом на 09:10 долар в обмінниках, банках і у приватних осіб у середньому можна придбати за 40,70 грн, продати - за 40,60 грн.

Долар в обмінниках можна купити по 40,70 грн, продати - по 40,60 грн. Долар на чорному ринку можна купити по 40,75 грн, а продати - по 40,55 грн.

Курс долара в банках сягає 40,50–41,00 грн.

Курс євро до гривні на сьогодні

Банки, обмінники та приватні особи купують євро у середньому по 42,30 грн, продають - по 42,65 грн.

Євро в обмінниках сьогодні також продають у середньому по 42,65 грн, купують євро по 42,30 грн.

Купити євро у приватників можна по 42,60 грн, продати - по 42,33 грн.

Курс євро у банках сягає 42,40–43,40 грн.

Курс валют НБУ

Національний банк України встановив офіційний курс американського долара на рівні 36,57 грн/$. Курс євро встановлено на рівні 38,77 за євро.

Курс валют ПриватБанк

Долар ПриватБанк купує по 40,00 грн, продає – по 40,50 грн. Євро купує по 41,40 грн, продає – по 42,40 грн.

Курс злотого до гривні

Польський злотий за курсом НБУ коштує 8,30 грн, в обмінниках в середньому по 8,95 грн у покупці та по 9,12 грн у продажу.

Інші валюти

Молдовський лей за курсом НБУ коштує 1,90 грн, в обмінниках - в середньому по 1,97 грн у покупці та по 2,10 грн у продажу.

Румунський лей за курсом НБУ вартує 7,87 грн, в обмінниках - в середньому по 7,85 грн у покупці та по 8,65 грн у продажу.

Чеська крона за курсом НБУ коштує 1,61 грн, в обмінниках - в середньому по 1,60 грн у покупці та по 1,75 грн у продажу.

Прогнози щодо ринку валют

Через невизначеність перехід на плаваючий валютний курс незабаром малоймовірний, вважає голова аналітичного департаменту IК Concorde Capital Олександр Паращій.

"Моє бачення: НБУ триматиме офіційний курс на рівні 36,6 грн/дол. протягом усього 2023 року. Поки що надходження від міжнародних партнерів (3,5-5 млрд доларів на місяць) перекриватимуть витрати НБУ на валютні інтервенції (2-3 млрд доларів на місяць), то немає сенсу змінювати курс", - зазначив експерт.

Говорити про нове зниження офіційного курсу, на його думку, можна буде лише якщо витрати на валютні інтервенції зростуть і протягом кількох місяців перевищуватимуть валютні надходження від партнерів.

Не очікує зміни курсу невдовзі й голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук. Як мінімум до кінця першого півріччя курс гривні до долара зберігатиметься на поточному рівні, вважає він.

"Надалі НБУ враховуватиме стан платіжного балансу та динаміку припливу міжнародної допомоги", - зауважив експерт.

Ваврищук вважає найвірогіднішим, що у другому півріччі буде коригування офіційного курсу.

"Думаю, буде зниження курсу на 10-15%. Не думаю, що за результатами 2023 року ми вийдемо на середній курс, який закладено до бюджету. Ймовірно, гривня залишатиметься дорожчою, ніж планує уряд (42,2 грн за долар)", – сказав він.

Як відомо, уряд покращив прогноз щодо курсу гривні до долара у 2023 році. Курс гривні у бюджеті закладено на рівні 42,2 грн/ дол., а на кінець 2023 року - 45,8 грн/дол.

Підстав для девальвації гривні немає, у цьому переконаний економіст Олег Пендзин.  Експорт сільськогосподарської продукції забезпечив країну достатньою кількістю валютної готівки, що дозволяє припустити подальше зміцнення гривні.

Цю думку поділяє й керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій. Він вважає, що долар може бути значно дешевшим за закладений в Бюджет-2023. Долар зростатиме, адже Нацбанк розпродує валютний запас, каже експерт.

Курс долара в Україні у 2023 році буде більш-менш стабільним, такий прогноз зробив фінансовий експерт, доктор економічних наук Василь Фурман, назвавши ряд факторів, які впливають на вартість валюти.

За його словами, обсяг міжнародних резервів вже перевищив довоєнний рівень ($27,9 млрд).

"У короткостроковій перспективі ризики девальвації, на мою думку, низькі, наскільки це можливо в умовах війни", - спрогнозував експерт.

Серед факторів, які зараз позитивно впливають на валюту, Фурман назвав:

  • ритмічність надходження міжнародної допомоги у вересні – грудні
  • домовленості вищого політичного керівництва нашої держави з Євросоюзом, США.

"Я дуже сподіваюся, що у нас буде нова програма з МВФ, і ми зможемо профінансувати наш дефіцит державного бюджету ($38 млрд) повною мірою без участі Нацбанку в монетизації", - додав економіст.

Міністр фінансів Сергій Марченко каже, що обмінний курс гривні до долара та інших валют у 2023 році буде стабільним, якщо уряду вдасться залучити у держбюджет 38 млрд доларів для покриття дефіциту.

Він погодився, що імпортні закупівлі енергоресурсів можуть вплинути на торговий баланс, але не суттєво. Мова йде про кілька мільярдів доларів.

"Звичайно, у нас негативний торговий баланс, і треба ставити питання підтримки вітчизняного виробника, тому що зараз споживання імпортних товарів, попри війну, досить високе", - сказав міністр.

  • Національний банк України 21 липня 2022 року встановив новий офіційний курс гривні до американського долара на рівні 36,56 грн за долар. Отже, він зріс на 25% від 24 лютого, коли його було зафіксовано у зв'язку з повномасштабним вторгненням РФ.
  • 29 липня Національний банк України ухвалив постанову про посилення вимог до низки небанківських установ з метою мінімізації спекуляцій на валютному ринку в умовах війни. Цим рішенням НБУ заборонив обмінникам показувати курс валют на вуличних табло.
  • Національний банк України з 21 жовтня дозволив купувати американські долари за офіційним курсом без обмежень, але з подальшим їх розміщенням на депозит у банку від 6 місяців.