Літній рум’янець у зимову холоднечу

Літній рум’янець у зимову холоднечу

Шкіра взимку у багатьох виглядає блідою і млявою. Не турбуйтеся, подарувати їй теплий золотистий відтінок можна й коли холодно. Треба лише зробити правильний вибір у продуктовому магазині. Купіть червоний болгарський перець, прихопіть кошик апельсинів і кілька пучків жовтої спаржевої квасолі

Даєш каротин!
Повернути вашому обличчю здоровий колір допоможуть антиоксиданти-каротиноїди, які містяться в червоних, помаранчевих і жовтих овочах і фруктах. Основні види каротиноїдів дуже корисні для здоров'я. Альфа-каротин оберігає від раку й серцево-судинних захворювань. Лютеїн і зеаксантин необхідні для здоров'я очей. Лікопін знижує рівень холестерину в крові. А про здоровий рум’янець подбає бета-каротин. Так-так! Вживання в їжу фруктів і овочів із високим вмістом каротиноїдів може надати ва­шому обличчю теплий відтінок, подібний до золотистого кольору літньої засмаги.
   
Як видно з таблиці, багаті бета-каротином усі перераховані продукти. Але щоб повною мірою використову­вати їхню корисність, овочі важливо правильно зберігати і правильно готувати. Каротиноїди швидко руйнуються, коли продукти зберігаються в холодильнику, на світлі, при вільному доступі кисню повітря. Крім того, каротиноїди — це жиророзчинні речовини. Щоб вони краще засвоювалися, овочі в меню потрібно поєднувати з маслами й жирами.

Міра помаранчевого
Лікарі підрахували, що добова норма споживання бета-каротину варіюється від 2 до 4 мг. Приблизно стільки корисного речовини ми отримаємо, з’їдаючи кожен день 220 г помаранчевих овочів і фруктів. Згодом бета-каротин перетвориться на вітамін А і піклуватиметься про здоров’я нашої шкіри. Однак не забувайте, що все добре в міру — надлишкове споживання бета-каротину (понад 20 мг на добу) протягом трива­лого часу на користь не піде!

Крижані шматочки літа
А якщо покупка свіжих фруктів, овочів взимку пробиває дірку в сімейному бюджеті? Не проблема! Заморожені фрукти та овочі (якщо вони не піддавалися додатковій заморозці й розморозці, зберігалися у відповідності з правилами) майже повністю зберігають свої корисні властивості. Дослідники з Австрійського товариства споживачів порівняли цінність заморожених овочів і свіжих, імпортованих взимку з Італії, Туреччини, Іспанії та Ізраїлю. Вміст вітамінів у замороженому горош­ку, цвітній капусті, квасолі, кукурудзі й моркві був вищий, ніж в імпортованих свіжих овочах.

Індикатор здоров'я
Добре те, що, на відміну від засмаги, рум’янець, обумовлений вживанням продуктів із каротиноїдами, не просто виглядає здоровим, а дійсно здоровий. Багато досліджень вказують на те, що каротиноїди позитивно впливають на імунну і репродуктивну системи лю­дини. Таким чином, здоровий рум’янець може бути правдивим індикатором гарного стану вашого здоров’я.