"Лавров використовує Зеленського" - Віталій Портников

"Лавров використовує Зеленського" - Віталій Портников

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на спільній прес-конференції з головою британського дипломатичного відомства Ліз Трасс заявив, що на Заході "не чують" українського президента Володимира Зеленського та інших представників українського керівництва, які заперечують можливість російського нападу на Україну.

Лавров сказав, що Захід використовує Зеленського “як інструмент” для роздратування Росії й західних політиків не цікавить, до яких втрат для української економіки призводять заяви про можливе вторгнення Росії на українську територію – тобто, по суті, повторив аргументи українського президента. Але російський міністр негайно припустив, що це “англосакси” щось задумують в Україні і тому евакуювали персонал своїх дипломатичних представництв. І наголосив, що МЗС Росії, можливо, теж запропонує своїм дипломатам залишити українську столицю - чудовий доказ відсутності у російського керівництва агресивних планів щодо України!

Можна тільки уявити, настільки очільниці британського дипломатичного відомства, яка жорстко захищала суверенітет України та право нашої країни самостійно обирати свій політичний курс, було непросто розмовляти з Лавровим. Російський міністр закордонних справ продовжував захищати право своєї країни розміщувати свої війська біля українських кордонів та відкидав зв'язок цієї концентрації із намірами захопити Україну. І коли як аргумент він наводив висловлювання президента України та інших українських чиновників – що було пані Трасс відповідати “російському Ріббентропу”?

Відбувається саме те, що попереджали спостерігачі після скандальної прес-конференції Володимира Зеленського для іноземних журналістів. Запевнення українського керівництва про відсутність посилення ескалації з боку Росії не призводять до зменшення побоювань з боку українського населення та до зміни настроїв інвесторів. Але вони створюють враження, що позиція українського керівництва відрізняється від позиції керівництва США та країн Європи. І цим враженням повною мірою користуються Путін, Лавров, Патрушев та російські пропагандисти.

Більше того, ця українська позиція спонукає Кремль посилювати тиск на нашу країну, сподіваючись досягти політичних поступок і створити напругу у відносинах між Україною та цивілізованим світом. Я впевнений, що Україна та Захід мають говорити про російську загрозу одним голосом.