Міліція і Нацгвардія не можуть зупинити незаконний видобуток бурштину

Міліція і Нацгвардія не можуть зупинити незаконний видобуток бурштину

Більше сотні автомобілів з номерами сусідніх областей розташовані в Маневицькому районі Волині на ділянках, де є родовища бурштину

Приїжджі копачі, ймовірно, потіснили місцевих ділків, і тепер в цьому конфлікті розбирається міліція і влада, повідомляє depo.ua з посиланням на "Волинські новини".

Згідно з інформацією джерела, вже два дні в селах Маневиччини - аншлаг. Туди з'їжджаються копачі бурштину з Рівненської, Львівської та Житомирської областей. Згідно з приблизними підрахунками, там зараз від 500 до 1000 старателів.

А на самій ділянці - більше сотні автомобілів. Вчора, на місці вже побували працівники Нацгвардії і МВС. Приїжджав туди і голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. Однак, всі вони "ввічливо" завернули. Розповідають, що невідомі молоді люди, які спілкувалися з головою ОДА, були в стані алкогольного сп'яніння.

Не виключено, що зараз на Волині починається переділ сфери інтересів у копанні бурштину між угрупованнями з сусідніх областей - Львівської та Рівненської. І місцеві вельми ображені.

Видання зазначає, що в сусідній Рівненській області вже не раз через бурштинові копальні відбувалася стрілянина. До слова, згідно з інформацією джерела, на місці викопали бурштиновий камінь, вагою в кілограм, який на чорному ринку можна продати за 15 000 доларів. Тому недивно, що копачі добираються вже до дворів селян у пошуках сонячного каменю і йдуть на відкритий конфлікт.

Відомо, що силовиків зібрали на екстрену нараду в області, куди запросили громадських активістів. Результати наради, зазначає джерело, поки не підлягають розголошенню. Однак в соцмережах вже анонсують, що на Маневиччині буде "гаряче", і розповідають, що волинські правоохоронці просять допомоги у колег з інших областей та місцевих активістів.