Міні-п'єса "Перше засідання"

Міні-п'єса "Перше засідання"

Дійові особи:

Медведчук - голова Верховної ради
Тимошенко - прем'єр міністр
Аваков - міністр МВС
Зеленский - шось
Богдан - голова ОПи Зеленського
Вакарчук - непоганий співак
Коломойський - головний акціонер ТзОВ Узеленського
Пінчук - головний акціонер ТзОВ Славік
Полковник - продажний мусор
Голос з залу - депутат-мажоритарник, безпартійний, безіменний, в Раді випадково.

Зала засідань Верховної ради України. В залі метушаться народні депутати. Дехто розмовляє, хтось шукає свої місця. В ложі для Кабміну сидять тільки двоє людей: Тимошенко і Аваков. У кріслі голови Парламенту Медвечук переглядає стос паперів. На неосвітленому балконі для преси, крім двох самотніх постатей, нікого. Вони лузають насіння соняшника і плюють шкарлупи вниз, на депутатів.
Коломойський – (показує рукою на щасливу Юлію Володимирівну в кріслі прем’єра) Ситри как либится. Ща рожа з підтяжками треснет. 
Пінчук – Валерич, а она не кинет как тогда?
Коломойський – Вітя, у нас тепер все козири на руках. Везде свои люди. Куда она денется?
Тим часом, внизу розпочинається засідання.
Медвечук – Калеги, садитесь на места! Ми пачинаєм первую сесію 9 созива Верховного Совета УкраИни. У нас седня очень много роботи. Ми должни принять ряд законопроектов …
Голос з залу – Я перепрошую! А хто вас призначив спікером? І чому перед сесією не виконується державний гімн?
Медвечук – Значит, отвечу. Меня назначили главой парламента вчера на закритом пленарном заседании большенством голосов. А так називаємий гімн, исполняємий буржуазним хором Верьовки, исполнять некому. Так как ми, в целях економії ,хор разогнали. Ето нам позволит секономить 300 милионов гривен і роздать іх населению. А ето, между прочим, по 7 гривен на человека!
Депутати починають аплодувати. 
Медвечук – значит продолжаєм. Я как спікер обявляю о создании коалиции, в которую войдут партії Слуга Народа, Опозиционная платформа і … Бать – ків - щіна, госпаді …
Тимошенко – (махає рукою) Можна Родіна, ахахах. Нас по всякому можна, ахахах …
Медвечук – пасіба Юльвадірновна, Родіна! Ітого 299 депутатов. Пока партія Голас єщо не рєшилась (нахиляється до свого помічника. Той йому щось шепоче на вухо. Повертається до мікрофона) Но вот мнє сообщілі, що Святослав Вакарчук пріриваєт свої гастролі і у нево будет 15 минут, шоб почтить всех нас своїм присутствієм і может даже спєть пару пєсєн!
Депутати починають аплодувати. Двері в залу театрально навстіж відчиняються. Підлогою стелиться театральний дим. Під гітарні рифи, в залу забігає Вакарчук. В нього розстібнута сорочка. Він біжить по центральному проходу, плескаючи по долонях депутатів.
Вакарчук – (забігає за трибуну, відриває від неї мікрофон. З мікрофоном в роках) Дякуююю!!! Я дуже радий що я сьогодні тут бути з вами. Я пішов в політику на 15 хвилин, щоб змінити життя наших українців на краще, щоб були пенсії високі і газ дешевий і щоб не було корупції! Дякуююю!!!
Медвечук – Святослав, тебе севодня повезло! Ми как раз за ето і собираємся голосовать! Щоб все помінять і щоб все було добре!
Вакарчук – Тоді я це підтримую,щоб все було добре! І все буде Добреее!! (починає співати)
Депутати повставали з місць, підспівують, плескають в долоні, дехто обіймається. Тим часом на балконі. 
Коломойський – ти чо, мою стратегію спи…дил? 
Пінчук – а чо, людям нравиться. Видиш, нагибать можно не только шуткуй но и песней! 
Коломойський – (плескає по плечі свого співрозмовника) ну ти красавчик! 
До них несміливо тихенько підходить полковник поліції. Тихо кашляє. Нахиляється до вуха Коломойського. 
Коломойський – ну?
Полковник – там ето … люді какієто под. зданім. Кричат шота. Мітінг тіпа. 
Коломойський – какой, на…й мітінг?! Ану виведі пацанов з дубінкамі, пусть там етім козлам рога поодшибают!
Полковник йде. Тим часом Вакарчук доспівав пісню і зайняв своє місце в залі. 
Медвечук – ітак, у нас севодня безпрецедентний случай! В коаліцію вошлі все партії парламента! Ура! Придлагаю голосовать з прем’єра!
Голос з залу – Я перепрошую! Як всі? А де партія Солідарність? 
Аваков – (поважно піднімається з крісла) Я вам атвечу! Дєло в том, що сегодня ночю у всех депутатов от партії ЄС і в части депутатов от Голоса нашли наркотики! Ровно по сталько, щоб хватіло для дєла о распрастранєнії! Ми конечно же все билі возмущени таким призволом. А депутатських полномочій іх лішил Печерский окружной суд Києва. Тоже севодня ночю. Такщто часть етой ОПГ под арестом, а часть в бегах. Но ми іх найдьом!!!
Депутати починають аплодувати. 
Медвечук – Я надеюсь, ви бистро найдьоє етіх негодяєв! Ім іщо за карательниє операции отвечать перед народам Данбаса! А сей час, к новому созиву обратися презєдєнт УкраИни Зеленский! Встречайтє!
Відчиняються бокові двері. В них заходить Богдан, який попід руку веде Зеленського. У президента дуже пом’ятий піджак розширені зіниці і пляшка мінералки у руці. Богдан тягне його до крісла президента і з розмаху садить в нього. Зеленський жадібно починає пити воду з пляшки. Богдан забирає в нього пляшку і встає за спинкою президентського крісла. Зеленський довго оглядається. Помічає мікрофон.
Зеленський – (втомлено) карочє, как я ранше говорил, кожен із нас прєзєдєнт. Вот … і во Андрюха тоже перзидєнт. Так пусть он і гаваріт тут … (відкидується на спинку крісла, закриває очі)
Богдан – (нахиляється до мікрофона) Ми, у Зеленского, поддерживаєм ве наченанія Верховного совєта, надєємся на востановлєніє дружествінних отношеній с братской расієй і прекращеніє гражданской войни ...
Тим часом на балконі. 
Пінчук – сиш, Валєріч, твой то совсєм обленілся. Как би нє загнулся раніше срока.
Коломойський – (потягується в кріслі) нічо-нічо. Миє главноє, шоб он єщо погода протянул, а дальше плєвать. 
До них підходить полковник поліції. Голосно рапортує
Полковник - Ми іх ізбілі как ви приказалі. Но із єщо больше стало і они начали бить нас!
Коломойський - Ну так шадарахните ім із калашей поверх голов. Сразу разбєгутся! Мне тебе учить??
Полковник киває і швидко виходить.
Пінчук- Сиш, валеріч. Кагби проблем не вишло. Може свалим по тихому?
Коломойський - Ща дармаєди проголосуют і свалім. (Махає Богдану. Жестами підганяє)
Богдан помічає, киває. Підходить до спікера, щось шепоче на вухо. Тим часом з вулиці чути звуки поодиноких пострілів. Депутати в залі оглядаються, деякі починають панікувати. 
Медведчук - Пасіба гаспадіни презєдєнти! итак голосуєм за надначеніє прем'єра. 
На табло з'являється відлік. 5,4,3,2,1.
Медведчук - За -355. Єдіногласно! Поздравляєм!!!
Голос з залу - Я перепрошую! Як єдиногололосно? Я ж утримався! А мені зарахувало як ЗА!
Медведчук - Так, хто хто такой?!! Ти задолбал уже!!! Ану пшол вон!!!
Зеленский -(втомлено) ща я Баканову подзвоню нащот етого чорта! Вивідітє єго!
Десяток охоронців кидаються на пошуки. Знаходять і заламують йому руки за спиною. Ведуть до виходу. В цей момент будівлю Верховної ради сколихує вибух. Депутати похапалися за крісла. Хто не схопився - впав на підлогу. Починається паніка. Народні обранці біжать, штовхаючись, до виходів. 
Коломойський - ( кричить з балкона) куда, с..кі!!! Ану назад, ану галасуй!!!
Медведчук - ( перекрикує дзвін люстри і шум загальної паніки) ніхто нє вийдєт пока ми не проголосуєм за отмену всех приказок придидущєй власті!! Ану закройтє двєрі!!! 
Зеленский сховався під столом. Богдан намагається його звідти витягти в сторону бокових дверей. На балконі Коломойський щось нерозбірливо кричить і активно жестикулює. Переляканий Пінчук охопив руками колону і плаче. До них підбігає полковник поліції. Без головного убору, половина обличчя закривавлена.
Полковник - Валєріч, у них єсть оружиє і техніка. Они нас окружилі і штурмують!!!
Коломойський - Так б..я, виваді нас!! Бистро!!!
Полковник - Можем попробувать через подвал вийті к ...
В цю мить всю будівлю сколихує ще потужніший вибух. Балкон осипається вниз на людей. Величезна люстра падає просто на переляканих депутатів і ховає під собою кілька десятків з них. Депутати, помічники, охоронці, спікер, президент біжать одне по одному і намагаються вибігти через двері. Всі двері закриті. Скрізь шум, пил і паніка. Кінець.

Vasyl Soroka