Місячний календар городника та садівника на червень 2023 року

Місячний календар городника та садівника на червень 2023 року

У червні характер робіт дільниці помітно змінюється. На городі цього місяця закінчується висадка у відкритий ґрунт помідорів, огірків, гарбуза та артишоків. Також можна продовжувати садити моркву. Займіться посівом буряків для зимового зберігання, також настав час для висадження розсади пізніх сортів капусти. На ділянці можна зайнятися прополюванням, а також підживленням та поливом рослин. Саме час повторно висадити шпинат, салат, редис та інші скоростиглі овочеві культури.

У саду у червні насамперед має бути проведена робота з боротьби з садовими шкідниками та хворобами рослин. Також це час активного поливу плодових та ягідних дерев та кущів, тому що брак вологи може стати причиною погіршення кількості та якості майбутнього врожаю. Також важливо не забувати про підживлення садових рослин.

У червні вже можна збирати перший урожай ягід. Займіться видаленням вусів полуниці, живцюванням аґрусу та смородини. Не забувайте також про обробку виноградників.

У квітнику у червні важливо не забувати про активний полив рослин. На клумбах саме час почати висаджувати розсаду жоржин, петуній та айстр. Посадіть на розсаду дворічні маргаритки. Для кучерявих рослин сформуйте підпірки.

Також не забувайте про боротьбу із захворюваннями рослин та шкідливими комахами.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на червень 2023 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на червень 2023 року:

1 червня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Можна сіяти, садити та пересаджувати рослини. Посаджені в цей день рослини швидко зійдуть і можуть розвинути міцне стебло та потужну кореневу систему. Вони дадуть рясний урожай і добре зберігатимуться. Також займіться посівом та посадкою квіткових, пряних, лікарських трав та рослин. Рекомендується зайнятися живцюванням, укоріненням живців та вусів, а також обробкою землі та роботою з корінням. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелія строката, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Посаджені в цей день однорічники, багаторічники, цибулинні, овочеві та гарбузові рослини, а також коренеплодні, картопля та пасльонові будуть стійкими до захворювань. Цього дня в саду не рекомендується займатися обрізанням дерев та прищипкою, а також прибиранням бадилля та листя.

2 червня. Цей день є дуже сприятливим для садово-городніх робіт. Рекомендується сіяти, садити і пересаджувати рослини, оскільки вони швидко зійдуть і можуть розвинути міцне стебло та потужну кореневу систему. Посаджені в цей день рослини дадуть рясний урожай і добре зберігатимуться. Також займіться посівом та посадкою квіткових, пряних, лікарських трав та рослин. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелія строката, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Рекомендується зайнятися живцюванням, укоріненням живців і вусів, а також обробкою землі та роботою з корінням. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

3 червня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Можна сіяти та садити рослини на насіння, тому що врожай у них буде незначним. Також можна зайнятися розпушуванням землі, підгортанням та підживленням рослин. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. Займіться обробкою рослин від шкідників та хвороб. Посіяні та посаджені у цей день декоративно-квітучі рослини зацвітають швидше. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

4 червня. Повний місяць. Це день відпочинку від активних робіт у саду та городі. Займіться розпушуванням землі навколо рослин, підгортанням грядок, мульчуванням та добривом ґрунту. Рекомендується також зайнятися обприскуванням рослин від шкідників та прополюванням бур'янів. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пасинкуванням, обрізанням та прищипкою рослин. Також утримайтеся від збору лікарських рослин, тому що зараз вони не мають цілющих властивостей.

5 червня. Цей день вважається сприятливим для робіт на городі та саду. Рекомендується посів та посадка бобових та зернових рослин, а також пересадка овочевих, коренеплідних та цибулинних рослин. У саду можна висаджувати дерева та чагарники. Займіться прополюванням бур'янів, а також кореневим і некореневим підживленням рослин. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пасинкуванням, обрізанням та прищипкою рослин.

6 червня. Це пасивний день. Будь-яка активність не рекомендується. Можна зайнятися посівом та посадкою картоплі, моркви, брукви, цибулі, буряків, арахісу та ріпи. У саду займіться пересадкою, щепленням та обрізанням дерев і чагарників. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Рекомендується також зайнятися прополюванням, проріджуванням, обприскуванням від хвороб та шкідників. У цей день не рекомендується працювати з корінням рослин та розпушування ґрунту. Також утримайтеся від рясного поливу.

7 червня. Цей день вважається сприятливим для робіт у городі та саду. Можна зайнятися обрізанням рослин для уповільнення росту молодих пагонів, а також кореневим органічним підживленням. Рекомендується прополювання, щеплення та проріджування рослин. Полив має бути рясним. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Займіться також обприскуванням рослин від шкідників та бур'янів. У цей день не рекомендуються будь-які роботи з садовим інвентарем.

8 червня. У цей день рекомендується працювати з надземною частиною рослин, тому рекомендується зайнятися збиранням урожаю культур, які мають їстівну підземну частину. Можна робити щеплення та перещеплення, прищипувати, а також займіться боротьбою зі шкідниками та бур'янами. У саду можна висадити та обрізати дерева. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Також рекомендується підгодовувати рослини та вносити добрива. Утримайтеся від рясного поливу. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням.

9 червня. У цей день рекомендується зайнятися активними діями на ділянці. У саду займіться обрізанням дерев, а також щепленням і прикореневим підживленням. Можна зайнятися збиранням коренеплодів, оскільки цього дня вони насичені корисними елементами, а також збиранням лікарських трав. Крім того, можна сіяти та садити коренеплоди, цибулинні, бобові, картоплю. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. У цей день не рекомендується пікірування та прищипка рослин, а також рясний полив.

10 червня. Цього дня бажано не приступати до будь-яких активних дій у саду та городі. Можна зайнятися посівом та посадкою картоплі, коренеплодів, цибулинних та бобових культур. Рекомендується також зайнятися проріджуванням сходів та обрізанням рослин для зниження росту молодих пагонів. Займіться зрізанням квітів, які призначені для зберігання або тривалих перевезень та викопуванням квіткових цибулин та бульб на зберігання. Полив у цей день рекомендований не рясний. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. Крім того, можна зайнятися знищенням різних шкідників та бур'янів, а також органічним підживленням (прикореневим). У цей день не рекомендується займатися прищіпкою та пікіруванням.

11 червня. Цей день дуже сприятливий для робіт із надземною частиною рослин. Рекомендується посадка та збирання моркви, буряків, картоплі, редиски, ріпи. На ділянці також можна зайнятися проріджуванням сходів, прополюванням, обприскуванням культур від шкідників та добривом ґрунту. У саду можна зайнятися обрізанням дерев, а також щепленням та перещепленням. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. Крім того, рекомендується зайнятися обрізанням вусів полуниці. У цей день не рекомендовано рясний полив.

12 червня. Цього дня краще працювати із надземною частиною рослин. Рекомендується зайнятися посадкою та посівом коренеплодів, цибулинних та бобових культур, а також внесенням добрив. Органічна підгодівля допускається лише коренева. У саду можна зайнятися щепленням та перещепленням дерев, а також обрізанням гілок дерев та чагарників для припинення їх зростання. Займіться також благоустроєм саду. У цей день не рекомендується займатися пікіровкою та прищипкою.

13 червня. Це пасивний день. Можна зайнятися посадкою та посівом цибулі, буряків, картоплі, бобових, ріпи, моркви, редьки. У городі займіться прополюванням, оранням і розпушуванням землі. Рекомендується також органічне підживлення, займіться боротьбою зі шкідниками та хворобами. Можна зайнятися благоустроєм саду. У цей день не рекомендується прищипування та пікіровка, а також не можна працювати з корінням, оскільки їх пошкодження може призвести до загибелі рослини. Крім того, утримайтеся від рясного поливу.

14 червня. Це ще один пасивний день, тому на ділянці не рекомендується займатися активними діями. Займіться купівлею нових садових інструментів, необхідних для роботи. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев, а також боротьбою зі шкідниками та хворобами. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. Також рекомендується зайнятися благоустроєм саду. Цього дня утримайтеся від рясного поливу.

15 червня. Цей день сприятливий для активних робіт у саду та городі. Можна зайнятися посівом та посадкою рослин, у яких їстівною є підземна частина (коренеплоди, цибулинні, бобові, картопля). Також рекомендується прополоти бур'яни та обприскати рослини від хвороб та шкідників. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. Крім того, в саду можна зайнятися обрізанням гілок, щепленням та перещепленням. У цей день не рекомендується займатися прищипкою та пікіруванням коріння, а також працювати з садовим інвентарем.

16 червня. Це найспокійніший день місячного циклу. Неприпустимі будь-які дії, пов'язані з руйнуванням. У цей день рекомендується займатися посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних, бобових культур. Також можна удобрювати ґрунт, підживлення рекомендується кореневе. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, рвати рослини та копати. Полив у цей день не повинен бути рясним.

17 червня. Цей день вважається найважчим днем місячного циклу. Не рекомендуються активні дії на ділянці. Цього дня у саду можна зайнятися обрізанням дерев та чагарників для видалення пошкоджених, хворих або засохлих гілок. Також можна зайнятися обприскуванням рослин від шкідників та бур'янів. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, калізію витончену, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканцію, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. У цей день не рекомендується саджати, щепити, розпушувати і копати землю, а також працювати з корінням рослин.

18 червня. Молодий місяць. Цього дня рослини досі сприйнятливі до будь-яких впливів, тому не бажано виявляти надмірну активність. У саду можна зайнятися видаленням шкідників, бур'янів, а також хворих та засохлих рослин, гілок та пагонів. Також займіться прищипкою овочевих культур та вирізкою пагонів дикої порослі. При обрізанні дотримуйтесь максимальної обережності, інакше рослина може загинути. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. У цей день не рекомендується щепити, садити, сіяти, а також підгортати і розпушувати землю.

19 червня. Цього дня садівникам та городникам можна посилити свою активність. Рекомендується зайнятися посівом, посадкою та пересадкою листових, зелених, плодових та баштанних культур. У саду можна садити і пересаджувати плодові дерева, ягідні чагарники та суницю. Можна вводити мінеральні підживлення, а також робити щеплення та перещеплення. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Полив має бути прикореневим. У саду в цей день не рекомендується проводити видалення або вкорочування пагонів дерев та чагарників.

20 червня. Цей день цілком сприятливий для садово-городніх робіт. Займіться посадкою, пересадкою і посівом плодових культур, що швидко ростуть, наприклад, листових овочів, кабачків, гарбуза, бобів, баклажанів, огірків, томатів, патисонів, гороху, перцю, кукурудзи, капусти, зелені. У квітнику рекомендуємо зайнятися посадкою, пересадкою, посівом квітів, газонних та лікарських рослин. Також можна розпушувати землю, займатися прополюванням і вносити мінеральні підживлення. Займіться також проріджуванням сходів. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Поливати рослини в цей день потрібно частіше. У цей день не рекомендується окулювання.

21 червня. Цей день сприятливий для активної роботи на городі та саду. Рекомендується зайнятися посівом, посадкою та пересадкою листових, зелених, плодових та баштанних культур. У саду можна зайнятися посадкою та пересадкою плодових дерев, ягідних чагарників та суниці. Поливати цього дня потрібно дуже рясно. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Крім того, можна обробляти землю, поливати, вносити мінеральні підживлення та щепити. У цей день не рекомендується обрізання рослин.

22 червня. У цей день рекомендується садити і пересаджувати рослини, оскільки коріння у цей час максимально насичене поживними речовинами. Також можна щепити, поливати та підгодовувати під корінь, адже коренева система рослин у цей день дуже добре утримує вологу. Рекомендується висаджувати розсаду, вона сьогодні краще прийматиметься. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Крім того, займіться на ділянці пасинкуванням, прищіпкою та обрізанням рослин. Цього дня у саду не рекомендується проводити обрізання та пересаджувати плодові дерева та чагарники.

23 червня. У цей день рекомендується збирати врожай, оскільки плоди будуть багаті на вітаміни та мікроелементи. Можна садити і пересаджувати рослини, в цей день вони відрізнятимуться стрімким зростанням і хорошим плодоношенням. Крім того, можна викопувати коренеплоди, оскільки в цей день вони володітимуть цілющими властивостями. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Також рекомендується рясний полив. Можна обробляти та розпушувати землю, а також займіться щепленням, пікіруванням, обрізанням та підживленням мінеральними добривами. У цей день не рекомендується обрізати та пікірувати плодові дерева.

24 червня. Цей день вважається сприятливим для садово-городніх робіт. Рекомендується садити, пересаджувати, вносити добрива та щеплення. У квітнику можна зайнятися збиранням урожаю квіткових культур та лікарських рослин, а на городі зайнятися збиранням урожаю фруктів, ягід, кабачків, патисонів, томатів, огірків, квасолі, гороху, гарбуза, перців. Поливати рослини сьогодні бажано якнайчастіше. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. Також займіться покосом газону та обробкою землі. У цей день не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою рослин.

25 червня. Цей день є несприятливим для робіт у саду та городі. На ділянці найкраще зайнятися поливанням рослин, а також збиранням бадилля та листя. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пересадкою, укоріненням, живцюванням овочевих, плодових, баштанних культур, зелені, а також ягідних чагарників, суниць та полуниць.

26 червня. Ще один несприятливий день для робіт на городі та саду. На ділянці можна зайнятися поливанням рослин, а також збиранням бадилля та листя. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пересадкою, укоріненням та живцюванням овочевих, плодових, баштанних культур, зелені, а також ягідних чагарників, полуниці та суниці.

27 червня. Це сприятливий день для садово-городніх робіт. Займіться обробкою та розпушуванням землі, можна садити та пересаджувати зелені, листові, плодові та баштанні культури. Рекомендується підживлення та щеплення рослин. Крім того, можна зайнятися прищипкою та пікіруванням рослин, проріджуванням сходів та збиранням насіння. Насіння, зібране в цей день, дасть дуже хороший урожай. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева, оскільки це може призвести до їхньої загибелі.

28 червня. День чудово підходить для посадки та пересадки плодових дерев. Також можна зайнятися збиранням урожаю, призначеного для тривалого зберігання та збиранням надземних плодів та зелені. Полив у цей день має бути рясним. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелія строката, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Також можна щепляти, удобрювати ґрунт і зайнятися заготівлею живців. У цей день не рекомендується обрізати дерева, оскільки це може погано позначитися на їхньому здоров'ї.

29 червня. У цей день рекомендується зайнятися збиранням урожаю зелені, плодових та баштанних культур, а також листових овочів, ягідних чагарників та фруктів. Можна садити рослини, у яких придатною є надземна частина (кабачки, гарбуз, баклажани, диня, огірки, томати, кукурудза, соняшник, лікарські рослини та квіткові культури). Полив має бути рясним. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелія строката, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Цей день також підходить для обробки та розпушування ґрунту. Можна зайнятися укоріненням, живцюванням та проріджуванням сходів. У саду цей день не рекомендується займатися обрізанням плодових дерев, а також збиранням листя та бадилля.

30 червня. Цей день є сприятливим для роботи в саду та городі. Займіться збиранням урожаю плодів, які не плануєте використовувати для зимових заготовок. Також можна садити, сіяти, займатися пересадкою зелені, плодових та баштанних культур, листових овочів, ягідних чагарників, полуниці та плодових дерев. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелія строката, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Крім того, можна зайнятися обробкою землі, обрізанням, живцюванням, укоріненням полуничних та інших вусів, проріджуванням, пасинкуванням, обрізанням, збиранням насіння, прищипкою та пікіруванням. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева, оскільки вони можуть загинути.