Місячний календар городника та садівника на квітень 2023 року

Місячний календар городника та садівника на квітень 2023 року

У квітні у городників та садівників дуже багато роботи. Багато чого треба встигнути. У caду обов'язково потрібно провести необхідне обрізання і зробити на деревах обробку пошкоджень, які з'явилися на них у зимовий період. На самому початку місяця, якщо ви не зробили цього раніше, кущі та дерева потрібно обробити спеціальними засобами захисту від шкідників та грибкових інфекцій до того, як розпустяться бруньки. Можна сіяти під плівку холодостійкі види культур, такі як капуста, морква та редис. Також займіться впорядкуванням саду.

На городі у квітні потрібно підготувати грядки для висаджування розсади. Можна почати сіяти холодостійкі культури. У теплицях можна висаджувати розсаду, а також продовжуйте доглядати культури, які вже ростуть у теплиці або під укриттям.

Місячний календар городника та садівника на квітень 2023 року по днях:

1 квітня. Цей день є сприятливим для садово-городніх робіт. Можна зайнятися посівом, посадкою та пересадкою зелених, листових, плодових і баштанних культур, а також укоріненням, живцюванням та проріджуванням. Рекомендується посадити такі рослини, як кабачки, гарбуз, томати, огірки, диня, кукурудза, баклажани, соняшник, різні лікарські рослини та квіткові культури. У цей день рекомендується полив рослин. Займіться також обрізанням, пасинкуванням, прищипкою та підживленням рослин. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминоподібну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Також можна зайнятися обробкою ґрунту та розпушуванням. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

2 квітня. Цей день є сприятливим для роботи на ділянці. Можна сіяти, саджати та пересаджувати зелень, плодові, баштанні культури, а також листові овочі, ягідні чагарники, полуницю, плодові дерева. Рекомендується зайнятися обробкою землі, обрізанням, живцюванням, укоріненням полуничних та інших вусів, пасинкуванням, проріджуванням, а також збиранням насіння, обрізанням, прищипкою та пікіруванням. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминоподібну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Також можна зайнятися обробкою ґрунту та розпушуванням. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

3 квітня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Займіться посівом, посадкою, пересадкою, живцюванням та укоріненням живців та вусів, а також обробкою землі. Рекомендується щеплення, перещеплення, також займіться поливом та підгодовуванням рослин. Можна працювати з корінням, у цей день воно не реагуватиме на будь-які пошкодження. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У цей день не рекомендується займатися обрізанням дерев та прищипкою.

4 квітня. Цей день чудово підходить для активних дій та початку нових справ на ділянці. Займіться поливом та підживленням рослин. Також можна працювати із землею, пересаджувати, садити культури та вносити мінеральні підживлення. У саду можна зайнятися посадкою та пересадкою плодових дерев та ягідних чагарників. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

5 квітня. У цей день рекомендується зайнятися посадкою всіх бульбових квітів, чагарників та троянд. Також можна сіяти і садити на довге зберігання і на насіння, пересаджувати рослини зі стеблеплодом подібним до кольрабі, коренеплідні та бульбоплідні культури. Також у цей день займіться розпушуванням землі, підгортанням та підживленням. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

6 квітня. Повний місяць. У цей день можна відпочити від активних робіт у саду та городі. Можна зайнятися розпушуванням землі навколо рослин, підгортанням, мульчуванням. Також рекомендується проріджувати сходи, зайнятися прополкою та боротьбою з бур'янами та шкідниками. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пасинкуванням, обрізанням та прищипкою рослин.

7 квітня. Цей день вважається сприятливим для садово-городніх робіт. Рекомендується сіяти та садити розсаду на довге зберігання та на насіння. Можна також зайнятися посівом та посадкою пряних, квіткових, лікарських трав та рослин, а також кучерявих, плетистих рослин та зернових. Займіться прополюванням бур'янів та підживленням рослин органічними та мінеральними добривами. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелія строката, дурман білий, олеандр, Фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. У цей день не рекомендується пасинкування, обрізування та прищипування рослин.

8 квітня. Це пасивний день. Можна зайнятися посівом та посадкою тих рослин, у яких їстівна підземна частина. У саду рекомендується зайнятися пересадкою, щепленням та обрізанням дерев. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелія строката, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грусона. У цей день не рекомендується працювати з корінням рослин, а також займатися розпушуванням ґрунту. Полив має бути помірним.

9 квітня. День вважається сприятливим для робіт у городі та саду. Можна зайнятися обрізанням рослин для уповільнення росту молодих пагонів, а також щепленням, прополюванням і проріджуванням. Рекомендується сіяти та садити розсаду на довге зберігання та на насіння. Також можна зайнятися посівом та посадкою пряних, квіткових, лікарських трав та рослин, а також кучерявих, плетистих рослин та зернових. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелія строката, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грусона. Рекомендується зайнятися кореневим органічним підживленням та обприскуванням від шкідників та бур'янів. У цей день не рекомендуються будь-які роботи з садовими інструментами.

10 квітня. Цього дня бажано працювати із надземною частиною рослин. Рекомендується підгодовувати рослини та вносити добрива, а також проріджувати сходи та обрізати вуса. У саду можна робити щеплення та перещеплення, прищипувати, висаджувати та обрізати дерева. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула еухаріс. Можна також зайнятися боротьют зі шкідниками та бур'янами. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням, а також рясний полив.

11 квітня. День для активних дій у саду та городі, коли можна позбутися всього, що приносить шкоду. У саду можна зайнятися обрізанням дерев, щепленням і прикореневим підживленням. Рекомендується посів та посадка рослин на насіння, тому що врожай у них буде незначним. Також можна сіяти і садити швидкорослі лікарські і декоративно-квітучі рослини, а також рослини з довгим кучерявим стеблом, що росте вгору. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула еухаріс. Займіться також обробкою від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується займатися прищіпкою та пікіруванням. Також утримайтеся від рясного поливу.

12 квітня. Цього дня бажано не робити жодних активних дій на ділянці. Можна зайнятися посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних та бобових. Полив має бути не рясним. Займіться обрізанням рослин, щоб знизити зростання молодих пагонів, а також проріджуванням сходів. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Рекомендується зайнятися знищенням бур'янів та шкідників, а також органічним прикореневим підживленням. У цей день не рекомендується займатися прищіпкою та пікіруванням.

13 квітня. Цей день принесе максимальну активність. Рекомендується садити та сіяти рослини на довге зберігання та на насіння. У саду можна зайнятися обрізанням дерев, щепленням та перещепленням. Також займіться посадкою моркви, буряків, редиски, ріпи тощо. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. На ділянці рекомендується зайнятися проріджуванням сходів, прополюванням та обприскуванням рослин від шкідників, добривом ґрунту. У цей день не рекомендується рясний полив.

14 квітня. Це день сприятливий для робіт на городі та саду, але бажано працювати з тією частиною рослин, що знаходиться над землею. Можна зайнятися посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних та бобових. У саду займіться обрізанням, щепленням та перещепленням дерев. Рекомендується орання і розпушування ґрунту, а також підгортання, прополювання та проріджування сходів. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Можна також зайнятися підживленням та внесенням добрив. У цей день не рекомендується займатися пікіровкою та прищипкою.

15 квітня. Це пасивний день. Можна сіяти та садити такі культури, як цибуля, ріпа, буряк, морква, бобові, редька тощо. Займіться прополюванням, оранням, розпушуванням ґрунту, а також внесенням органічного підживлення та обприскуванням від шкідників та хвороб. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Можна також зайнятися підживленням та внесенням добрив. У цей день не рекомендується працювати з корінням, займатися прищипкою та пікіруванням. Також утримайтеся від рясного поливу.

16 квітня. Це пасивний день, коли можна зайнятися, наприклад, купівлею садових інструментів. На ділянці рекомендується зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням дерев та чагарників. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плауналістську, толмію Мензіса, фікуси амперцід, фікуси ампельні. Займіться також боротьбою із хворобами та шкідниками, а також благоустроєм саду. У цей день не рекомендується рясний полив.

17 квітня. Цей день сприятливий для роботи в саду та городі. Рекомендується посів та посадка овочевих, гарбузових та пасльонових культур. Також можна висаджувати розсаду, посіяти квіти. Займіться обрізанням, щепленням та перещепленням, а також прополюванням бур'янів та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плауналістську, толмію Мензіса, фікуси амперцід, фікуси ампельні. У цей день не рекомендується займатися прищипкою та пікіруванням коріння, а також працювати з садовим інвентарем.

18 квітня. Це спокійний та гармонійний день, коли всі активні дії на ділянці краще відкласти. Займіться посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних та бобових культур. Також рекомендується зайнятися підживленням рослин, добривом ґрунту та обробкою від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, рвати квіти та рослини, а також копати. Утримайтеся від рясного поливу.

19 квітня. Цей день вважається найважчим у місячному циклі. У саду можна зайнятися обрізанням дерев та чагарників для видаленням пошкоджених та засохлих гілок. Рекомендується також зайнятися обприскуванням рослин від шкідників та бур'янів. У цей день не рекомендується садити, сіяти, розпушувати та копати землю. Також у цей день не можна працювати з корінням рослин.

20 квітня. Молодий місяць. У цей день рослини дуже сприйнятливі до будь-яких дій. Рекомендується зайнятися боротьбою зі шкідниками та бур'янами, видаленням хворих та засохлих рослин та гілок. Займіться прищипкою овочевих культур та видаленням пагонів дикої порослі. При обрізанні рослин потрібно бути обережними. У цей день не рекомендується садити, сіяти, розпушувати та підгортати землю. В іншому випадку є велика ймовірність пошкодження коріння.

21 квітня. Цього дня садівникам та городникам рекомендовано посилити свою активність. Можна сіяти листові, зелені, баштанні та плодові культури. У саду рекомендується зайнятися пересадкою і посадкою чагарників та дерев. Також займіться заготівлею посадкового матеріалу та його укоріненням. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. Рекомендується також полив та обробка землі, але не в зоні коріння, щоб їх випадково не пошкодити. У цей день не рекомендується видаляти або вкорочувати пагони дерев та чагарників.

22 квітня. У цей день рекомендується садити, сіяти і пересаджувати плодові культури, що швидко ростуть, такі як капуста, листові овочі, баклажани, боби, томати, кабачки, огірки, кукурудза, гарбуз, горох, зелень, патисони, перець та інші. Також можна зайнятися посадкою, пересадкою і посівом квітів, газонних та лікарських рослин. Рослини у цей день потрібно поливати частіше та більше. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. Займіться розпушуванням, прополюванням, мінеральними підживленнями, проріджуванням сходів і нарізуванням живців. У цей день не рекомендується окулювання.

23 квітня. Цей день є сприятливим для енергійної роботи в саду та городі. Можна зайнятися посівом та посадкою кучерявих рослин, а також тих рослин, які мають вуса (дині, квасоля, горох та суниця). Рекомендується також посів і посадка декоративних і ампельних рослин, що мають звисаючі, повзучі стебла або стебла, що стелиться. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. Також можна вносити підгодовування, заготовляти живці та щепити. Полив цей день має бути рясним. У цей день не рекомендується обрізати рослини.

24 квітня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Можна зайнятися висаджуванням розсади, оскільки вона краще прийматиметься. Також можна поливати, прищеплювати та підгодовувати під корінь. Рекомендується посів та посадка кучерявих рослин, а також тих, що мають вуса (дині, квасоля, горох та суниця). Можна сіяти і садити декоративні та ампельні рослини, що мають звисаючі, повзучі стебла або стебла, що стелиться. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. Також рекомендується прищипка, пасинкування та обрізка рослин. У цей день не рекомендується проводити обрізання та пересаджувати плодові дерева та чагарники.

25 квітня. У цей день рекомендується сіяти, садити та пересаджувати більшість рослин, особливо однорічники, але не для зберігання та не на насіння, а на високий урожай. Також можна зайнятися посівом та посадкою декоративно-листяних рослин, обробкою землі та розпушуванням. Поливати цього дня потрібно рясно. Рекомендується зайнятися прикореневим підживленням мінеральними добривами, щепленням, живцюванням і пасинкуванням. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. У цей день не рекомендується проводити обрізування та пікіровку плодових дерев.

26 квітня. День вважається сприятливим для садово-городніх робіт. Можна зайнятися посадкою та пересадкою рослин, особливо однорічників, а також внесенням добрив та щеплень. Займіться також посівом та посадкою декоративно-листяних рослин. Поливати цього дня потрібно якнайчастіше. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Рекомендується зайнятися обробкою землі та замочуванням насіння. У цей день не рекомендується проводити обрізування та пікіровку плодових дерев.

27 квітня. Цей день вважається несприятливим для робіт у саду та городі. У цей день настає проміжний етап між першою та другою фазою Місяця. Можна зайнятися благоустроєм саду, а також поливанням рослин. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. У цей день не рекомендується займатися укоріненням, посадкою, пересадкою, живцюванням плодових, овочевих, баштанних культур, зелені та ягідних чагарників.

28 квітня. Це сприятливий день для садово-городніх робіт. Займіться обробкою та розпушуванням землі, а також посадкою та пересадкою культур, які дають надземні плоди. Також рекомендується обрізання, живцювання, підготовка до укорінення та укорінення полуничних вусів. Займіться підживленням та щепленням рослин, а також проріджуванням сходів, прищипкою та пікіруванням рослин. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминоподібну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Не забувайте про підживлення мінеральними добривами. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

29 квітня. У цей день можна садити дерева та декоративні чагарники, з яких не планується отримувати багатий урожай. Також можна пересаджувати рослини, які мають міцне коріння. Займіться оранкою, розпушуванням, підгортанням, прополюванням, обприскуванням, обкурюванням від шкідників та хвороб. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Рекомендується зайнятися прищипкою та пікіруванням рослин, а також проріджуванням сходів та підживленням мінеральними добривами. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

30 квітня. Цей день підходить для посадки та пересадки плодових дерев, ягідних чагарників та суниці. Також рекомендується зайнятися посівом, посадкою та пересадкою зелених, листових, плодових та баштанних культур. Можна зайнятися обробкою землі, поливом та мінеральними підживленнями, а також укоріненням живців. Займіться пікіруванням і пересадкою рослин, особливо посіяних у Раку, Рибах і Скорпіоні, тому що вони зможуть швидко відновитися від ран, отриманих при пересадці. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон та цисус. Рекомендуємо зайнятися поділом та пересадкою багаторічних кольорів, а також внесенням органічних добрив. У цей день не рекомендується обрізати дерева.