Місячний календар городника та садівника на липень 2023 року

Місячний календар городника та садівника на липень 2023 року

У липні у садівників та городників більшу частину часу займатимуть роботи з догляду за насадженнями. Також не забувайте, що липень вважається найспекотнішим місяцем року, тому обов'язково приділяйте час поливу рослин.

У саду займіться обрізанням плодових дерев. Також у цей час важлива профілактика від хвороб та шкідників. Можна зайнятися вирощуванням посадкового матеріалу. У середині літа настає час для збирання ягід малини, ранньої вишні, смородини та аґрусу. Потрібно також не забувати поливати та підгодовувати виноград. Слід пам'ятати і про ретельне прополювання грядок.

Ближче до середини липня займіться збиранням урожаю молодих кабачків, а на місце, що звільнилося, можна буде посадити пекінську капусту або кольрабі. Ближче до кінця місяця настає час для збирання часнику та цибулі. Також можна розпочати викопування картоплі.

У квітнику рекомендується зайнятися висіванням насіння дворічників та багаторічників. Особливу увагу приділіть бузку, троянам і хризантемам, оскільки вони можуть зазнати ураження попелицями. У середині липня також рекомендується зайнятися викопуванням цибулинних культур. Для профілактики проведіть обробку квіткових культур від грибка.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на липень 2023 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на липень 2023 року:

1 липня. Цей день є сприятливим для садово-городніх робіт. Рекомендується сіяти, садити та пересаджувати зелені, листові, плодові та баштанні культури. Також можна зайнятися збиранням урожаю бобових, перцю, огірків, томатів, баклажанів, кабачків, квітів та лікарських рослин. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. Рекомендується також щеплення та перещеплення, можна працювати з корінням рослин. Можна зайнятися збиранням насіння, поливом та підгодовуванням. У цей день не рекомендується займатися обрізанням дерев та прищипкою, а також прибиранням саду.

2 липня. Цей день підходить для активних дій у саду та городі. Займіться проріджуванням сходів, прополюванням, боротьбою з бур'янами та шкідниками. Також можна зайнятися перекопуванням, розпушуванням, підгортанням, проріджуванням сходів, прополюванням, пасинкуванням, обрізанням вусів у суниці, видаленням порослі та хворих рослин. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

3 липня. Повний місяць. Цей день дуже сприятливий для роботи в саду та городі. Можна зайнятися розпушуванням землі, підгортанням, мульчуванням, кореневим підживленням, а також збиранням урожаю. Також рекомендується посів та посадка коренеплодів, цибулинних, бобових. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Займіться проріджуванням сходів та прополюванням, а також боротьбою з бур'янами та шкідниками. У цей день не рекомендується обрізка, прищипка, пікірування, щеплення та пасинкування рослин.

4 липня. У цей день рекомендується відпочинок від активних робіт у саду та городі. Можна зайнятися розпушуванням, підгортанням грядок та добривом ґрунту, а також прополюванням бур'янів. Також займіться обприскуванням рослин від шкідників. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Можна обрізати вуса суниці, і також рослини для уповільнення зростання пагонів. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, посадкою, пасинкуванням, прищипуванням рослин. Також не збирайте лікарські рослини. Сьогодні вони не мають цілющих властивостей.

5 липня. Цей день підходить для активних робіт у саду та городі. Можна збирати врожай, а також зайнятися прополюванням бур'янів. займіться обрізанням рослин для уповільнення росту пагонів, прополюванням і проріджуванням сходів. Рекомендується зайнятися збиранням насіння та коренеплодів на сім'яники. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Не забувайте обприскувати рослини від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується посадка, пасинкування, обрізка, прищипування рослин.

6 липня. У цей день не рекомендується активна робота на городі та у саду. Можна зайнятися посівом та посадкою тих рослин, у яких їстівна підземна частина. Рекомендується зайнятися викопуванням цибулин і бульб на зберігання, а також проріджуванням, прополюванням та обприскуванням від хвороб та шкідників. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. У саду займіться пересадкою, щепленням та обрізанням дерев. У цей день не рекомендується робота з корінням рослин, а також розпушування ґрунту. Полив у цей день має бути помірним.

7 липня. Цей день вважається сприятливим для робіт на городі та у саду. Рекомендується зайнятися обрізанням рослин для уповільнення росту молодих пагонів, а також викопуванням цибулин та бульб. Займіться також щепленням, прополюванням і проріджуванням. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющеподібну, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. Крім того, можна зайнятися поливом та обприскуванням від шкідників та бур'янів, а також кореневим органічним підживленням. Цього дня утримайтеся від будь-яких робіт із використанням садового інвентарю.

8 липня. У цей день рекомендується зайнятися збиранням урожаю культур, у яких їстівною є підземна частина, а також урожаю, призначеного для тривалого зберігання. У саду можна робити щеплення та перещеплення, прищипувати, висаджувати та обрізати дерева. Можна зайнятися рятуванням від шкідників та бур'янів, вносити добрива та підживлення рослин. Також можна проріджувати сходи та обрізати вуса. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющеподібну, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. У цей день не рекомендується проводити будь-які маніпуляції з корінням. Утримайтеся від рясного поливу.

9 липня. У цей день рекомендується зайнятися активними діями у саду та городі. Займіться збиранням коренеплодів та збиранням лікарських рослин. У саду рекомендується провести обрізання дерев та зайнятися щепленням. Також можна проріджувати сходи, зайнятися прополкою, обрізанням вусів у суниці та видаленням порослі. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування. Також утримайтеся від рясного поливу.

10 липня. Цього дня бажано не займатись якимись активними діями на ділянці. Можна зайнятися знищенням бур'янів і шкідників, проріджуванням сходів, а також органічним підкормовим підживленням. Рекомендується також обрізка рослин зниження зростання молодих пагонів. У квітнику можна зрізати квіти, призначені для зберігання або перевезень, а також викопувати квіткові цибулини та бульби на зберігання. Займіться прибиранням саду. Полив у цей день рекомендується не рясний. Можна також зайнятися приготуванням варення та консервацією. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування.

11 липня. Цього дня можна працювати із надземною частиною рослин. Займіться збиранням урожаю картоплі, моркви, буряків, редиски та ріпи. Також рекомендується зайнятися прополюванням, проріджуванням сходів, обприскуванням рослин від шкідників та добривом ґрунту. У саду можна зайнятися обрізанням дерев, щепленням та перещепленням. У квітнику можна зайнятися викопуванням квіткових цибулин. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. У цей день не рекомендується рясний полив.

12 липня. Цього дня бажано працювати із надземною частиною рослин. Займіться посадкою та посівом рослин, а також підживленням та внесенням добрив. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням дерев, а також благоустроєм території. Можна зрізати квіти, так як вони будуть краще зберігаються при транспортуванні. У цей день не рекомендується пікіровка та прищипка рослин.

13 липня. Цей день сприятливий для пасивних дій у саду та городі. У квітнику можна викопувати квіткові цибулини та бульби на зберігання. Також займіться прополюванням, оранням і розпушуванням. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. Рекомендується сушити плоди, трави та коріння лікарських рослин. Можна вносити органічні підживлення та обприскувати рослини від шкідників та хвороб. Займіться впорядкуванням саду. У цей день не рекомендується працювати з корінням, а також прищипувати та пікірувати. Утримайтеся від рясного поливу.

14 липня. Це пасивний день. Займіться придбанням садових інструментів, благоустроєм саду. У саду рекомендується зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. Можна також викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання. Крім того, займіться боротьбою зі шкідниками та хворобами. У цей день не рекомендується рясний полив.

15 липня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Рекомендується зайнятися посівом та посадкою тих рослин, у яких їстівна підземна частина. На ділянці займіться обрізанням, щепленням, перещепленням, а також прополюванням бур'янів та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. У квітнику можна зрізати квіти, призначені для довгих перевезень та зберігання, а також викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. У цей день не рекомендується займатися прищипкою та пікіруванням коріння, а також працювати з садовим інвентарем.

16 липня. У цей день бажано не робити нічого, що пов'язане із руйнуванням. Рекомендується зайнятися посівом, посадкою та підживленням рослин, а також добривом ґрунту. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Можна проріджувати сходи, зайнятися знищенням бур'янів та шкідників. Також можна зайнятися кореневим органічним підживленням. Можна зрізати квіти, які призначені для зберігання та перевезення. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, рвати квіти, копати. Також утримайтеся від рясного поливу.

17 липня. Молодий місяць. Цей день вважається найважчим днем місячного циклу. У саду займіться обрізанням дерев та чагарників для видалення хворих, пошкоджених та засохлих гілок. Також можна зайнятися обприскуванням рослин від шкідників та бур'янів. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Можна проріджувати сходи, зайнятися знищенням бур'янів та шкідників. У цей день не рекомендується займатися розпушуванням, копанням, посадкою, щепленням, а також працювати з корінням рослин.

18 липня. Цього дня садівникам та городникам рекомендується посилити свою діяльність у саду та городі. Рекомендується зайнятися посадкою та пересадкою рослин, а також обробкою землі. У саду можна садити і пересаджувати чагарники та дерева, а також зайнятися щепленням та перевивкою. Зрізані цього дня квіти довше зберігатимуться під час транспортування. Полив має бути прикореневим. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Крім того, можна вносити мінеральні підживлення, збирати лікарські трави. У цей день не рекомендується видаляти або вкорочувати пагони дерев та чагарників.

19 липня. У цей день рекомендується поливати рослини якнайчастіше. Можна зайнятися посадкою, пересадкою і посівом плодових культур, що швидко ростуть: перцю, листових овочів, томатів, баклажанів, кабачків, капусти, гарбуза, бобів, кукурудзи, огірків, патисонів, гороху, соняшника та зелені. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. У квітнику можна садити, пересаджувати та сіяти квіти, газонні та лікарські рослини. Також на ділянці рекомендується зайнятися проріджуванням сходів, розпушуванням, прополюванням та внесенням мінерального підживлення. У цей день не рекомендується окулювання.

20 липня. Цей день є сприятливим для енергійної роботи на ділянці. Рекомендується зайнятися збиранням насіння, плодів та коренеплодів на насіння, а також збиранням насіння лікарських рослин та лікарських трав. Можна садити, сіяти, пересаджувати рослини та вносити підгодовування. Також займіться заготівлею живців та щепленням. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Поливати рослини цього дня потрібно рясно. Також можна збирати плоди, особливо ті, що ростуть над поверхнею. У цей день не рекомендується обрізати рослини.

21 липня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Можна садити і пересаджувати, а також прищеплювати, поливати та підгодовувати під корінь. Займіться пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. Крім того, в цей день можна збирати врожай фруктів, зелені, перців, томатів кабачків та інше. Цього дня у саду не рекомендується пересаджувати плодові рослини та чагарники, а також обрізати плодові дерева та чагарники.

22 липня. У цей день рекомендується збирати врожай, оскільки плоди будуть наповнені мікроелементами та вітамінами. Також можна викопувати коренеплоди, оскільки в цей день вони матимуть цілющі властивості. Рекомендується садити і пересаджувати рослини, а також зайнятися обробкою землі та розпушуванням. У цей день рекомендований рясний полив. Також можна зайнятися прикореневим підживленням мінеральними добривами, щепленням, пасинкуванням та живцюванням. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У цей день не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою плодових дерев.

23 липня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Рекомендується зайнятися збиранням врожаю томатів, фруктів, ягід, кабачків, патисонів, гороху, квасолі, гарбуза, огірків, перцю. Також займіться збиранням урожаю квіткових культур, лікарських рослин та коренеплодів. Поливати рослини сьогодні потрібно якнайчастіше. Крім того, можна зайнятися заготівлею живців збиранням трав і покосом газону. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Займіться обробкою землі та збиранням насіння. У цей день не рекомендується прибирати бадилля та листя, а також обрізати та пікірувати рослини.

24 липня. Цей день вважається несприятливим для робіт у саду та городі. На ділянці займіться збиранням бадилля та листя, а також поливанням рослин. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Займіться обробкою землі та збиранням насіння. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пересадкою, укоріненням, живцюванням плодових, баштанних та овочевих культур, а також ягідних чагарників, суниці, полуниці та зелені.

25 липня. Цей день також є несприятливим для робіт у саду та городі. Потрібно утриматися від активних робіт на ділянці. У саду можна зайнятися прибиранням бадилля та листя. Також рекомендується активно поливати рослини. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Займіться обробкою землі та збиранням насіння. У цей день не рекомендується садити, пересаджувати, укорінювати, займатися живцюванням плодових, баштанних та овочевих культур, а також ягідних чагарників, суниць, полуниць та зелень.

26 липня. Це сприятливий день для садово-городніх робіт. Займіться обробкою та розпушуванням землі, а також посадкою та пересадкою тих культур, які дають надземні плоди. Рекомендується зайнятися підживленням та щепленням рослин, а також поливанням та підживленням мінеральними добривами. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелію строкату, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Крім того, можна зайнятися прищипкою та пікіруванням рослин, а також проріджуванням сходів та збиранням насіння. У цей день не рекомендується займатися обрізанням плодових дерев, оскільки це може призвести до їхньої загибелі.

27 липня. Цей день є сприятливим для всіх садово-городніх робіт, особливо для посадки плодових дерев. Займіться збиранням урожаю, призначеного для подальшого тривалого зберігання, а також урожаю зелені та надземних плодів. Також можна садити, сіяти та пересаджувати рослини. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськоколосник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелію строкату, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Рекомендується зайнятися поливом, щепленням, добривом та заготівлею живців. У цей день не рекомендується обрізати дерева.

28 липня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Рекомендується зайнятися посадкою, пересадкою, укоріненням, живцюванням, проріджуванням, а також обробкою ґрунту та розпушуванням. Поливати рослини сьогодні потрібно рясно. Можна зайнятися збиранням урожаю баштанних та плодових культур, а також зелені, листових овочів, ягідних чагарників та фруктів. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітний. Також у цей день рекомендується обрізка, пасинкування, прищипка та мінеральне підживлення рослин. Цього дня в саду не рекомендується займатися обрізанням плодових дерев, а також збиранням листя та бадилля.

29 липня. Цього дня не слід робити жодних активних дій. Потрібно вибрати спокійну роботу та не поспішати. Рекомендується зайнятися збиранням урожаю плодів, які не призначені для зимових заготовок. Також можна садити, сіяти, пересаджувати зелень, плодові, баштанні культури, листові овочі, ягідні чагарники, полуницю, плодові дерева. Займіться обробкою землі, обрізанням, живцюванням, укоріненням полуничних та інших вусів, а також проріджуванням, пасинкуванням, обрізанням, прищипкою, пікіруванням та збиранням насіння. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітний. Також у цей день можна робити зимові заготівлі. У цей день не рекомендується в саду обрізати плодові дерева, тому що рослини можуть загинути.

30 липня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Можна зайнятися збиранням урожаю бобових, огірків, томатів, перців, кабачків, баклажанів, кукурудзи, соняшнику, а також квітів та лікарських рослин. Рекомендується також сіяти, садити та пересаджувати рослини. Займіться живцюванням, укоріненням живців та вусів, а також обробкою землі. Також можна збирати квіти та лікарські рослини. Зібране в цей день насіння дасть у майбутньому хороший урожай. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Також у цей день рекомендується робота з корінням, щеплення, перещеплення, полив та підгодовування. У саду в цей день не рекомендується займатися обрізанням дерев та прищипкою, а також прибиранням бадилля та листя.

31 липня. Цей день чудово підходить для початку нових справ на ділянці. Можна працювати із землею, пересаджувати та висаджувати культури. Рекомендуються полив, а також кореневе та некореневе підживлення рослин. Займіться пересадкою рослин з ослабленою кореневою системою. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Також займіться збиранням урожаю. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.