Місячний календар городника та садівника на серпень 2023 року

Місячний календар городника та садівника на серпень 2023 року

У серпні на ділянці у садівників та городників все ще дуже багато роботи, але вони нарешті зможуть насолодитися плодами своєї важкої праці. Це час збирання врожаю. Не забувайте також про боротьбу зі шкідливими комахами.

У саду в серпні настає час збирання врожаю груш, яблук, слив та інших фруктів. Також потрібне обрізання різних кісточкових культур, таких як вишні, черешні та інші. Виноград слід підгодовувати органічним розчином. Приділіть час збиранню врожаю смородини. Також у саду можна посадити суницю. Займіться переробкою зібраного врожаю.

У серпні роботи на городі також будуть пов'язані переважно зі збиранням урожаю. Саме час почати викопувати картоплю, займіться квасолею та спаржею. При цьому, не забувайте про звичайний регулярний догляд за городом. Після того, як урожай зібраний, на місце, що звільнилося, можна посадити кріп, пекінську капусту або шпинат. Також приходить час для посадки редьки та зелені на наступний сезон.

В останній місяць літа в квітнику можна зайнятися живцюванням троянд, а також пересадкою півонії, примул та ірисів. Зберіть дозріле насіння однорічних квітів. Не забувайте також про полив та підживлення добривами.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на серпень 2023 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на серпень 2023 року:

1 серпня. Повний місяць. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Займіться розпушуванням землі, підживленням і підгортанням. Також можна приділити час збиранню врожаю. Можна робити заготовки домашнього вина, квасити та засолювати овочі та фрукти без термообробки. Також рекомендується зайнятися боротьбою з бур'янами та шкідниками. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

2 серпня. Цього дня садівники та городники можуть дозволити собі відпочити від активних робіт на ділянці. Займіться підгортанням і розпушуванням грядок, а також добривом ґрунту. Рекомендується зробити обприскування рослин від шкідників. Займіться також прополювання бур'янів. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. У цей день не рекомендується займатися пасинкуванням, обрізанням та прищипкою рослин. Також утримайтеся від збору лікарських рослин, бо цього дня вони не мають цілющі властивості.

3 серпня. Цей день підходить для активних дій у саду та городі. Рекомендується садити, сіяти та збирати врожай, призначений для тривалого зберігання. Займіться також прополювання бур'янів. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющеподібну, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. Крім того, рекомендується зайнятися викопуванням квіткових цибулин, бульбоцибулин і бульб на зберігання. Можна зайнятися збиранням винограду та виноробством. У цей день не рекомендується пасинкування, обрізування та прищипування рослин.

4 серпня. Це пасивний день, тому активні дії в саду та городі сьогодні не рекомендуються. Можна зайнятися викопуванням цибулин і бульб на зберігання, а також прополюванням, проріджуванням та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющеподібну, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. У саду займіться щепленням, пересадкою і обрізанням дерев. У цей день не рекомендується працювати з корінням рослин, а також розпушувати ґрунт. Полив сьогодні має бути помірним.

5 серпня. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Можна зайнятися збиранням лікарських рослин для сушіння та обрізанням рослин для уповільнення росту молодих пагонів. Також на ділянці рекомендується зайнятися щепленням, прополюванням та проріджуванням. Можна викопувати цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання, а також зрізати квіти, призначені для тривалого зберігання та перевезень. Займіться кореневим органічним підживленням, а також поливом та обприскуванням від шкідників та бур'янів. У цей день не рекомендуються будь-які роботи з садовим інвентарем.

6 серпня. Цього дня краще працювати із надземною частиною рослин. Можна зайнятися збиранням урожаю для тривалого зберігання, а також урожаю коренеплодів, цибулинних, бобових, картоплі. У саду можна прищипувати, робити щеплення і перещеплення, висаджувати і обрізати дерева, а також прибирати опале листя. Рекомендується підгодовувати рослини та вносити добрива. Займіться рятуванням від шкідників і бур'янів. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням та рясний полив.

7 серпня. День підходить для активних дій дільниці. Можна зайнятися збиранням коренеплодів, а також збиранням лікарських рослин. Рекомендуються полив та розпушування ґрунту, але не в зоні коріння, бо в цей день вони дуже чутливі до пошкоджень. У саду рекомендується обрізати дерева та зробити щеплення. Допускається органічне кореневе підживлення. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. У цей день не рекомендується займатися прищіпкою та пікіруванням. Також бажано утриматися від рясного поливу.

8 серпня. День сприятливий для будь-яких не активних дій у саду та городі. Можна зрізати квіти та викопувати квіткові цибулини та бульби у квітнику на тривале зберігання. Також рекомендується зайнятися обрізанням рослин для зниження росту молодих пагонів. Займіться знищенням бур'янів та шкідників, а також органічним прикореневим підживленням. Можна також робити заготівлі на зиму: варити варення, консервувати, сушити овочі та фрукти. Полив у цей день має бути нерясним. Займіться прибиранням саду. У цей день не рекомендується прищипка та пікірування.

9 серпня. У цей день рекомендується працювати із надземною частиною рослин. На ділянці можна зайнятися збиранням урожаю моркви, буряків, картоплі, редиски, ріпи. У квітнику рекомендується зайнятися викопуванням квіткових цибулин. Також займіться прополюванням, обприскуванням рослин від шкідників, проріджуванням сходів та добривом ґрунту. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. У саду займіться обрізанням дерев, щепленням і перещепленням. У цей день не рекомендується рясний полив.

10 серпня. У цей день рекомендується працювати з надземною частиною рослин. У саду можна обрізати, щепити і перещеплювати дерева. Можна зайнятися збиранням зернових культур, збиранням лікарських трав та насіння лікарських рослин, а також викопати цибулини та бульби. Також рекомендується підживлення та внесення добрив. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. Займіться благоустроєм саду і покосом газонів, щоб трава повільно відростала. У цей день не рекомендується пікіровка та прищипка рослин.

11 серпня. Це пасивний день. У саду та городі краще не проводити жодних активних дій. На ділянці займіться прополюванням, розпушуванням, оранкою, а також органічним підживленням рослин. Можна сушити плоди, трави та коріння лікарських рослин. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. У квітнику займіться викопуванням квіткових цибулин і бульб, призначених для тривалого зберігання. Крім того, рекомендується зайнятися обприскуванням культур від шкідників та хвороб. Не забувайте про благоустрій саду. У цей день не рекомендується працювати з корінням рослин, а також займатися прищіпкою та пікіруванням. Утримайтеся від рясного поливу.

12 серпня. Це пасивний день. Будь-які активні дії сьогодні не вітаються. Займіться придбанням нових інструментів та благоустроєм саду. Рекомендується також зайнятися боротьбою зі шкідниками та хворобами. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Крім того, в саду також можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев. У цей день не рекомендується рясний полив.

13 серпня. Цей день є сприятливим для робіт у саду та городі. Рекомендується зайнятися збиранням урожаю, який призначений для тривалого зберігання. Можна викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на зберігання, а також зрізати квіти, які призначені для тривалого зберігання та перевезень. На ділянці можна зайнятися прополюванням бур'янів та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. У саду займіться обрізанням, щепленням та перещепленням. У цей день не рекомендується займатися прищипкою та пікіруванням коріння, а також працювати з садовим інвентарем.

14 серпня. Цього дня на ділянці не рекомендується займатися активними діями. Рекомендується зайнятися підживленням рослин, а також добривом ґрунту. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, копати, а також рвати рослини та квіти. Також утримайтеся від рясного поливу.

15 серпня. Це найважчий день місячного циклу. У саду займіться обрізанням дерев та чагарників з метою видалення пошкоджених або хворих гілок. Також на ділянці можна зайнятися видаленням бур'янів та обприскуванням рослин від шкідників. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Допускається органічне кореневе підживлення. У цей день не рекомендується садити, щепити, займатися розпушуванням та копанням. Також не рекомендується працювати з корінням рослин.

16 серпня. Молодий місяць. Цього дня краще не проявляти надто сильної активності на ділянці. У саду можна зайнятися видаленням шкідників, бур'янів, а також хворих і сухих гілок і пагонів. При обрізанні потрібно бути обережними, оскільки рослини можуть загинути. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. У цей день не рекомендується займатися посівними роботами, копанням та розпушуванням, а також працювати із садовим інвентарем.

17 серпня. Цього дня городникам та садівникам рекомендується посилити свою активність. Займіться обробкою землі, посадкою, пересадкою, а також посівом зелених, баштанних, листових та плодових культур. Полив у цей день має бути прикореневим. У саду можна зайнятися пересадкою і посадкою дерев і чагарників. Також рекомендується щеплення, перещеплення рослин та внесення мінеральних добрив. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У цей день не рекомендується займатися видаленням або укороченням пагонів дерев та чагарників.

18 серпня. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Можна зайнятися збиранням урожаю, посадкою, пересадкою та посівом культур, у яких їстівна надземна частина. У квітнику займіться посадкою, пересадкою, посівом квіткових культур, а також газонних та лікарських рослин. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. Також на ділянці рекомендується зайнятися прополюванням, мінеральним підживленням, розпушуванням та проріджуванням сходів. У цей день не рекомендується окулювання.

19 серпня. Цей день є сприятливим для енергійної роботи в саду та городі. Можна садити, сіяти та пересаджувати рослини, а також вносити підгодовування. Рекомендується заготовляти живці та щепляти рослини. Також можна почати збирати ті плоди, що ростуть над поверхнею. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. Полив у цей день рекомендується рясний. У квітнику займіться посівом та посадкою однорічних квітів. Цього дня не рекомендується обрізати рослини.

20 серпня. У цей день рекомендується зайнятися пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. Також можна садити, пересаджувати, поливати, прищеплювати та підгодовувати під корінь. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Можна збирати врожай культур, у яких придатна для харчування надземна частина. Займіться заготівлею квіток лікарських рослин. У саду в цей день не рекомендується пересаджувати та обрізати плодові рослини та чагарники.

21 серпня. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Можна збирати врожай, тому що плоди будуть багаті на вітаміни і мікроелементи. Також можна зайнятися викопуванням коренеплодів, садити та пересаджувати рослини. Займіться обробкою землі, розпушуванням, живцюванням, щепленням, пасинкуванням та прикореневим підживленням мінеральними добривами. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Також рекомендується пікірування та обрізання рослин. Займіться заготівлею квіток лікарських рослин. Полив має бути рясним. У цей день не рекомендується обрізати та пікірувати плодові дерева.

22 серпня. У цей день можна зайнятися обробкою землі, розпушуванням та щепленням, а також підживленням рослин органічними та мінеральними добривами. Також рекомендується збирати врожай та викопувати коренеплоди, які у цей день відрізнятимуться цілющими властивостями. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськолисник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелію строкату, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Також можна садити і пересаджувати рослини та зайнятися збиранням насіння. Полив у цей день має бути рясним. У цей день не рекомендується обрізування та пікірування плодових дерев.

23 серпня. Цей день вважається сприятливим для садово-городніх робіт. Займіться збиранням врожаю томатів, огірків, перців, кабачків, патисонів, квасолі, гороху, гарбуза, фруктів та ягід. Можна також збирати врожай лікарських рослин та квіткових культур, а також коренеплодів. Поливати рослини цього дня потрібно якнайчастіше. Також рекомендується зайнятися обробкою землі та збиранням насіння. Можна садити, пересаджувати, вносити добрива та щеплення. Землю потрібно обробляти обережно. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськолисник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелію строкату, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Займіться покосом газону та збиранням трав. У саду в цей день не рекомендується займатися обрізанням та пікіровкою рослин, а також прибиранням бадилля та листя.

24 серпня. Цей день вважається несприятливим для садово-городніх робіт. У саду можна зайнятися прибиранням бадилля та листя. Також рекомендується поливання рослин. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пересадкою, укоріненням та живцюванням плодових, овочевих, баштанних культур, а також ягідних чагарників, зелені, суниці та полуниці.

25 серпня. Це сприятливий день для всіх садово-городніх робіт. Рекомендується обробляти, розпушувати землю, садити і пересаджувати культури, які дають надземні плоди. Займіться підживленням та щепленням рослин, а також обрізанням та живцюванням. Крім того, можна зайнятися пікіруванням та прищипкою рослин, проріджуванням сходів та збиранням насіння. Насіння, зібране в цей день, дасть відмінний урожай. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. Рекомендується також полив та підживлення рослин мінеральними добривами. Займіться збиранням плодів. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева, бо це може призвести до їхньої загибелі.

26 серпня. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Пересаджені або посаджені в цей день дерева даватимуть хороший урожай упродовж багатьох років. Займіться збиранням урожаю, який призначений для тривалого зберігання, а також надземних плодів та зелені, готових до вживання. Рекомендується садити, сіяти та пересаджувати рослини. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. Крім того, можна зайнятися поливом, щепленням, внесенням добрив та заготівлею живців. У цей день не рекомендується обрізати дерева.

27 серпня. У цей день можна зайнятися збиранням урожаю плодових, баштанних культур, зелені, а також листяних овочів, ягідних чагарників та фруктів. Також рекомендується зайнятися посадкою, пересадкою, укоріненням, живцюванням і проріджуванням. Займіться обрізанням, пасинкуванням, прищипкою та підживленням рослин, а також обробкою ґрунту та розпушуванням. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Полив має бути рясним. Цього дня у саду не рекомендується прибирати листя та бадилля, а також обрізати плодові дерева.

28 серпня. Цього дня на ділянці бажано займатися спокійною та неквапливою роботою. Займіться збиранням урожаю тих плодів, які не призначені для зимових заготовок. Також можна сіяти, саджати та пересаджувати зелень, баштанні, плодові культури, листові овочі, плодові дерева та ягідні чагарники. Рекомендується зайнятися обробкою землі, живцюванням, обрізанням, пасинкуванням, проріджуванням, збиранням насіння, прищипкою та пікіруванням. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

29 серпня. День сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися збиранням врожаю огірків, томатів, соняшника, перців, баклажанів, кабачків, бобових, кукурудзи, а також квітів та лікарських рослин. Також займіться обробкою землі, посівом, посадкою, пересадкою, живцюванням, укоріненням живців та вусів. Можна зробити щеплення та перещеплення. Займіться збиранням насіння, також можна працювати з корінням рослин. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Рекомендується полив та підгодовування рослин. Цього дня у саду не рекомендується обрізання та прищипка дерев. Прибирання бадилля і листя краще відкласти на другий день.

30 серпня. Цей день підходить для активних дій у саду та городі. Займіться збиранням урожаю на насіння та довге зберігання. Можна працювати із землею, пересаджувати та садити культури, а також поливати та вносити підживлення. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Не забувайте про обприскування рослин від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

31 серпня. Повний місяць. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Рекомендується зайнятися розпушуванням землі, підгортанням, підживленням рослин, а також збиранням урожаю. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющеподібну, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. Також займіться покосом трави на газонах. У цей день не рекомендується займатися пікіровкою, обрізанням, щепленням, прищипкою та пасинкуванням рослин.