"Make-or-Buy Decision" - Павло Вернівский

"Make-or-Buy Decision" - Павло Вернівский

Якби в нас лідери держави були на своєму місці, то ситуацію з тим же машинним баченням для FPV та інших дронів можна вирішити наступним чином.

Зібрати команди українських розробників і запитати скільки коштує грошей та часу розробка подібної технології. Також можна як варіант дізнатись вартість такої технології за кордоном. Насправді, це ж не якась нова технологія і вона вже давно використовується в промисловому виробництві. Тому питання лише в адаптації цієї технології відповідно потреб війни.

Далі, можна організувати консорціум виробників, де держава може бути одним з учасників. І спробувати купити цю технологію на ринку.

Для чого необхідний консорціум? В першу чергу, для здешевлення вартості технології для кожного окремого виробника. І якщо для одного виробника ця технологія може бути задорогою, то при об’єднанні фінансових ресурсів вона стане дешевшою.

Технічно, держава може придбати цю технологію самостійно, а потім розповсюджувати на умовах ліцензійного виробництва серед виробників.

І тому коли я спостерігаю весь оцей хаос, який відбувається у виробництві, то мені дивно чого такі очевидні рішення залишаються поза увагою.