"Маніпулятор" - Igor Aizenberg

"Маніпулятор" - Igor Aizenberg

Щойно послухав на Еспресо російського опозиціонера Іллю Пономарьова.

Пан Пономарьов у бесіді з Віталієм Портниковим робив те, що називається маніпуляцією.

Він стверджував, що Нью-Йорк Таймс, Вашингтон Пост та Уолл Стріт Джорнал ніби-то постійно пишуть, що «потрібні перемовини з Росією про припинення вогню», а більшість російської «еліти», яка ніби-то хотіла би припинення війни, сприймає це, як сигнал від Білого Дому, що він буде «домовлятися з Росією, щоб закінчити війну до виборів у США».

І, мовляв, через це ці самі російські «еліти» нічого не роблять, «сидять та чекають».

На запитання Віталія Портникова, чи вважає пан Пономарьов, що американські газети можуть якимось чином висловлювати позицію Білого Дому, російський опозиціонер відповів, що так, що американські газети працюють чи не за вказівками з Білого Дому і в такий спосіб, через «зливи» з Білого Дому, допомагають Байдену, щоб він на виборах переміг Трампа.

Це абсолютна і, як на мене, свідома маніпуляція з боку російського опозиціонера, якщо не розповсюдження дезінформації.

І от чому.

1) Американські газети є абсолютно незалежними від адміністрації, не висловлюють її позицію з жодного питання, а пишуть в них журналісти, висловлюючи виключно свої власні думки. Ніякого впливу на жодну газету адміністрація не має.

2) Адміністрація Джо Байдена не веде та не буде вести ніяких таємних чи офіційних перемовин з рф за спиною України. Офіційною позицією адміністрації є «нічого про Україну без України». Усі високопосадовці адміністрації, включно з держсекретарем, радником з національної безпеки, міністром оборони постійно підкреслюють, що рф не бажає ніякої дипломатії, а тому потрібно продовжувати надавати військову допомогу Україні, і робити це стільки, скільки буде потрібно та необхідно. Президент США Джо Байден та ті ж самі високопосадовці підкреслюють, що повне відновлення суверенітету та територіальної цілісності України є єдиним фундаментом для миру.