"Мародери" - Олена Кудренко

"Мародери" - Олена Кудренко

На сьогоднішній день Росія записала собі в Конституцію 89 регіонів, частина з яких - окуповані та анексовані у України території.

То ж 61 ''старий" російський регіон - це досить багато. Це майже все, що в них є - втрачає фінансування на окрему соціальну потребу. Вони забирають гроші з фінансування первинної ланки системи охорони здоров'я в сумі 2,4 млрд рублів, щоб перенаправити ці гроші (навіть меншу суму) на так звані "нові" регіони (анексовані). І це тільки по цій статті витрат.

Звісно, вони хотіли б, щоб окуповані самі себе годували. Коли росіяни депортували кримських татар з Криму - то ще тоді наївно думали, що у них вийде так само вирощувати врожаї на каміннях, як у корінного народу. Не вийшло. Коли відібрали Крим в України в 2014-му, теж сподівались, напевно, що дотувати його прийдеться менше. Не вийшло.

Ти можеш зайти в майже самодостатню українську область, і очікувати, що її багатств вистачить і на тебе, і на неї саму. Бо ж українці весь час десь знаходили зерно, кавуни, черешню, буряки, сало - вони якось ''вигрібали" всю історію окупації радянщиною. Їх вбивали і морили голодом, а вони чомусь знову народжувались, працювали, будували, мали що поїсти, винаходили ракети і танки, складали пісні й писали книжки - наче НАДлюди. Ти їх вбиваєш - а вони живуть. Відроджуються. І все одно стають кращими за тебе. І х...рня повна, що Україна начебто мала змогу все це робити "завдяки" СРСР. Бо не завдяки, а всупереч.

Наразі Росія виглядає як та, що взяла кредит в банку - але не тягне його в перспективі. Вона починає виносити з дому особисті речі, несе їх в ломбард, щоб якось сплатити проценти по кредиту. І недалекий той час, коли взяту в кредит річ в Росії відберуть, ще й конфіскують додаткові кошти. Хтось нажився на краденому в нас зерні, хтось - на розібраних на металолом наших заводах. Хтось - на особистому майні українців, хоча цей "хтось" має конкретну назву: російський мародер.

Так. Хтось в чомусь виграв.

Але це точно не Росія, як держава. Держава "Росія" як була бідною згвалтованою своєю владою бабою, так нею й залишилася.