"Майбутнє...що після деокупації?" - Ігор Попов

"Майбутнє...що після деокупації?" - Ігор Попов

Після деокупації територій України, які були захоплені майже 9 років тому, виникне ряд юридичних та політичних проблем. До прикладу, питання участі у виборах мешканців звільнених територій. З одного боку, необхідно проводити вибори та інтегрувати громадян до політичного поля України. 

З іншого боку, після 9 років життя в умовах російської пропаганди їх політичні погляди можуть відрізнятися від домінуючих на решті території України, і можна прогнозувати спроби відновлення умовно проросійських партій на цій електоральній базі. Вірогідно, в перші 1-3 роки після деокупації таких територій функції місцевого самоврядування там будуть виконувати військово-цивільні адміністрації, навіть після скасування дії режиму воєнного стану. 

Окремі особи понесуть адміністративну відповідальність, проте для більшості буде відновлене українське громадянство. Як одна із пропозицій під час експертних дискусій виникає ідея тимчасово обмежити виборчі права осіб, які вийшли із російського громадянства. Тобто, маркером буде не факт перебування на окупованих територіях, а наявність російського громадянства, незалежно від добровільності його отримання. 

Ця ідея потребує відкритого обговорення з урахуванням ризиків та нюансів. Важливим є і термін таких обмежень, в міжнародному гуманітарному праві існують кореляції між терміном порушення певної норми (громадянство країни-агресора) та терміном обмежень. Проте, чи не буде позбавлення права голосувати (чи лише права балотуватися?) протягом 9 років завеликим терміном? Чи взагалі обмеження виборчих прав не є актуальним, і перші вибори потрібно проводити невдовзі після деокупації?

Подібні питання вже лунають і від мешканців Криму, які уважно спостерігають за ходом воєнних дій та ухвалюють рішення щодо свого майбутнього. А для України пошук балансу між дотриманням громадянських свобод і інтересами безпеки - стає ще одним важливим викликом.