Меблі з ДСП і МДФ: як зробити безпечними для здоров'я

Меблі з ДСП і МДФ: як зробити безпечними для здоров'я

Частий головний біль, подразнення горла, кашель і нежить, що з'являються після довгого перебування в приміщенні, — причиною цього може бути зовсім не ГРЗ, а формальдегід, який виділяється з меблів. Які симптоми отруєння токсичними речовинами, що виділяють меблі, і як вберегти своє здоров’я?

У виробництві ДСП і МДФ-матеріалів для меблів до їх складу додають смоли, які містять формальдегід.

Як ми розповідали раніше, під час виробництва ДСП- і МДФ-матеріалів для меблів до їх складу додають смоли, які містять формальдегід. Виділяючись назовні, ця речовина поступово отруює здоров'я, і ​​це може призвести до виникнення ряду серйозних захворювань.

Вважається, що найбільша частина випарів формальдегіду відбувається протягом 6 місяців після придбання нових меблів. Але навіть після цього небезпечні речовини з меблів виділяються, причому їх випаровування значно збільшується в опалювальний сезон взимку: під нагріванням від батарей формальдегід ще швидше випаровується, а сухе повітря приміщень призводить до того, що його концентрація в повітрі збільшується.

Основними симптомами отруєння формальдегідом є:

1. Подразнення слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, шкіри.

2. Частий головний біль, кашель, нежить, закладеність носа.

3. Невмотивоване зниження настрою.

Як розпізнати отруєння формальдегідом, що виділяють меблі?

1. Перераховані вище симптоми проявляються у кількох людей, які достатній час перебувають у цьому приміщенні. За зміни обстановки нездужання зникають.

2. З настанням опалювального сезону симптоми отруєння посилюються.

3. Під час провітрювання квартири симптоми зменшуються або тимчасово зникають.

Якщо у вас є підозра на отруєння токсичними речовинами, які виділяються меблями у вашому будинку, можна звернутися до спеціалізованих організацій, які проведуть санітарно-епідеміологічну експертизу на формальдегід. Вартість такої експертизи не з дешевих: в середньому, вона може становити від 3 до 5 тис. грн для середньостатистичної квартири.

Частий головний біль, подразнення горла, кашель і нежить, що з'являються після довгого перебування у приміщенні, — причиною цього може бути формальдегід, який виділяється з меблів. Фото: Lee Haywood/flickr.com. Ліцензія: creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0

За словами фахівців, які проводять такі експертизи, у звичайній квартирі з меблями з ДСП рівень вмісту формальдегіду становить 0,07—0,09‰, за норми — 0,06‰.

Під час експлуатації меблів в повітря житлових приміщень виділяються й інші небезпечні речовини: аміак, ацетати та фталати, стирол, метанол, фенол, толуол, ксилол, фталевий ангідрид, етилбензол — цей перелік залежить від хімічного складу застосовуваних матеріалів.

Небезпечні речовини виділяються з незахищеної поверхні меблів, а також з відкритих крайок.

Небезпечні речовини, що містяться в смолах ДСП і МДФ, виділяються з незахищеної поверхні (боковини полиць тощо), а також із відкритих крайок і задньої стінки меблів. Корпусні меблі становлять найбільшу небезпеку, оскільки для їх виготовлення використовують багато порізаного ДСП або МДФ, а на бічний зріз полиць, як правило, залишають відкритим.

Що робити з такими меблями і як зменшити випаровування формальдегіду та інших небезпечних речовин?

1. Нанесіть на всі незахищені поверхні меблів (у тому числі, задні стінки) кілька шарів клею, лаку або фарби. В якості фарби візьміть водянодисперсійну: вона не містить токсичних речовин і створить захисну плівку. В якості захисної речовини також можна використовувати ПВХ-кромку.

2. Столи, тумби і т.п. предмети інтер'єру можна обклеїти самоклійкою плівкою або накривати натуральними матеріалами. Це значно знизить кількість випарів токсичних речовин.

3. Усі пошкодження на меблях (подряпини, відколи й т.п.) терміново покрийте захисною речовиною (див. п.1).

4. За можливістю розмістіть меблі подалі від батарей та інших нагрівальних приладів.

5. Як можна частіше провітрюйте приміщення та контролюйте вологість повітря.

epochtimes.com.ua