Меморіальну дошку Генріху Семирадському відкрили у Харкові

 Меморіальну дошку Генріху Семирадському відкрили у Харкові

Меморіальну дошку випускнику Харківського імператорського університету, художнику Генріху Семирадському відкрили сьогодні, 27 жовтня, на будівлі бібліотеки Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна (вул. Університетська, 23), передає city.kharkov.ua.

У церемонії відкриття взяли участь головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький, Генеральний консул Польщі в Харкові Станіслав Лукасік, ректор ХНУ ім. В. Н. Каразіна Віль Бакіров, діячі мистецтва і представники громадськості.

З ініціативою відкрити меморіальну дошку виступила громадська організація «Харківський клуб «Генерал». Створив памяний знак скульптор Олександр Рідний.

Віль Бакіров розповів, що Генріх Семирадський дуже добре вчився. У підсумку, як художник він прославив Харків по всій Європі, а також став членом академій мистецтв у багатьох містах по всьому світу.

Станіслав Лукасік повідомив, що Генріх Семирадський у Польщі не жив, тому був там свого часу не так популярний. За його словами, Харків зробив величезний внесок у розвиток таланту художника, і сьогоднішня подія показує, наскільки високо цінують його земляки. Генконсул подякував міській владі та представникам громадськості за проявлену ініціативу відкрити пам'ятний знак видатній людині, яка стала громадянином Європи.

Зазначимо, що сьогодні в північному корпусі ХНУ ім. Каразіна відкриють галерею, яка носитиме ім'я Генріха Семирадського.

Довідка. Генріх Іполітович Семирадський (24 жовтня 1843 року, Ново-Білгород, Харківська губернія, - 23 серпня 1902 року, Стшалково, Петроківська губернія) - художник, один із найбільших представників пізнього академізму. Навчався в Харкові і Петербурзі, але більшу частину активного творчого життя провів у Римі. Найбільш відомий монументальними полотнами на сюжети з історії античних Греції та Риму. Також успішно працював у жанрі камерної ідилії, пейзажу і портрета. Займався оформленням театрів і приватних інтер'єрів. Академік і професор Імператорської Академії мистецтв, академій живопису Берліна, Стокгольма, Рима, Турина, член-кореспондент французької Академії витончених мистецтв. Твори в основному знаходяться в музеях Польщі, України та Росії, а також у приватних колекціях. Персональні виставки художника проходили в Польщі в 1903, 1939, 1968 і 1980 роках, але зведеної експозиції, яка сформувала б енциклопедичне уявлення про Семирадського, досі створено не було.